Életmód

2010.08.13. 09:36

Miért félünk a 13-as számtól?

Tudj meg többet a triszkaidekafóbiáról és eredetéről!

NANA.HU

Ha egyes babonák háttereit akarjuk felkutatni, az eredeteket az ókorban kell keresni, ugyanis ekkor alakultak ki az alapjai azoknak a hiteknek, vallásoknak, amelyek világszerte a mai napig a legmeghatározóbbak.A keresztény kultúrkör a 13-as számtól való tartózkodást Jézus utolsó vacsorájához vezeti vissza, ahol 13-an ültek az asztalnál, az áruló Júdással együtt. Ráadásul pénteken feszítették keresztre Krisztust, illetve a középkorban a kivégzéseket is péntekenként hajtották végre, így a péntek 13. igazi „kuriózum” a babonás emberek számára.

Vannak azonban ennél jóval korábbi, írásos emlékek is: egyes források szerint Hammurapi törvénykönyvéből (Kre. XVIII.sz.) hiányzott a 13-as pont.A 13-as szám koporsójába a görög számmisztikusok ütötték a legnagyobb szöget: ez a szám lett a legrosszabb mind közül, mert bontja a legtökéletesebb, a 12 harmóniáját.

Az utolsó vacsorára utal vissza az a skandináv hiedelem, hogyha tizenhárman ülnek az asztalhoz, az szerencsétlenséget idéz elő. A hit alapja Loki istenhez köthető, aki a gonosz, ravasz, ármányos szerepet töltötte be a mitológiában. A történet szerint egyszer vacsorát rendeztek 12 istennek Valhallában, amikor váratlanul megérkezett Loki, és az egyik legjobb, legszebb isten, Baldr halálát okozta.

Triszkaidekafóbia – egy valós betegség

A fóbia irracionális viszolygást,félelmet jelent tárgyaktól, személyektől, fogalmaktól, jelen esetben a tizenhármas számtól. A triszkaidekafóbia benne van a 10 leggyakoribban előforduló iszonyban, de szerencsére manapság már könnyebb gyógyítani, ugyanis a kiváltó ok könnyen azonosítható.

Nem szabad azonban félvállról venni ezt a betegséget sem, ugyanis a félelemmel való szembesülés nagyon komoly szorongást válthat ki a betegből, ami rosszabb esetben akár pánikrohamhoz is vezethet.

Így kerülik ki a tizenhármast

Ha jobban körülnézünk, számos példát látunk arra, hogy nem csupán a babona miatt, hanem a triszkaidekafóbiásokra való tekintettel is rengeteg helyen igyekeznek eltüntetni a tizenhármas számot.
* Számtalan angolszász hotelben és kórházban egyszerűen nincs 13. emelet és 13-as szoba.
* A londoni One Canada Square felhőkarcoló 13. emeletét nem adták ki irodáknak, ide tervezték az épületgépészetet.
* Amikor 1965-ben II. Erzsébet angol királynő Nyugat-Németországba látogatott, a vonat indulási vágányának számát lecserélték 13-ról 12-re.

Érdekes, hogy még Párizsban is létezett a quatroziéme intézménye: ennek lényege, hogy végszükség esetén bárki rendelhet egy hivatásos tizennegyedik vendéget.

Veszélytelen

Egy 2007-es Financial Times által végzett felmérés szerint azonban a brit gazdaságnak határozottan jót tesz a péntek 13. A kutatás az 1934 és 1944 közötti pénteki értékeket vetette össze, és arra jutott, hogy péntek 13-án sokkal jobb eredmények születtek a londoni tőzsdén, mint egy átlagos pénteken.

A statisztikák szerint Magyarországon nem lehet szoros összefüggést találni a szerencsétlenségek és a 13-as szám között. Ilyenkor se a mentősökhöz, se a tűzoltósághoz nem érkezik több riasztás, mint egy átlagos pénteki napon – a rendkívüli hőség például már sokkal több hívást eredményez.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!