Életmód

2009.09.17. 10:06

A(H1N1) – hol tart a világjárvány?

Bár a helyzet még mindig elég bizonytalan – nem tudni milyen ütemben és mértékben terjed a világon és hazánkban – a szükséges védekező intézkedéseket már mindenki megtette, és várja, milyen pusztítással söpör végig rajtunk a H1N1.

Nana.hu

A vírus még mindig nagyon keresett az internetes portálokon – naponta több tíz ezren írják be a keresőbe, hogy a legfrissebb információkhoz hozzájussanak. Annyi bizonyos, hogy elérte Magyarországot is – „jó” példa erre a csepeli középiskolában bekövetkezett tömeges megbetegedés is.  Ugyanakkor az is látszik, hogy (egyelőre) nem olyan súlyos a helyzet – maga a betegség – hiszen a diákok és tanárok is megúszták kórházi kezelés nélkül.

Pánikkeltés vagy valós veszedelem?

Sok e-mail kering a közösségi portálokon, melyben az oltások káros hatására hívják fel a figyelmet, és az A(N1H1) vírussal kapcsolatban is megjelent már számos negatív üzenet: „a most fenyegető tömeges oltás (2009) egyenes következménye az ENSZ által hivatalosan kinyilvánított sertésinfluenza (A-H1N1) hamis járványának. A globális elit hosszú távú vállalkozása, hogy lecsökkentse a világ lakosságát 500 millióra. Az új oltás a madár-, sertés- és emberi influenza vírusoknak egy rendkívül ártalmas koktélja.”

A szakemberek szerint szó sincs pánikkeltésről, a veszély reális, „csak” a járvány időpontja és hatása jósolható meg nehezen. Ugyanakkor az egészségügy és a technika fejlődése következtében ma globálisan sokkal többet tehetünk a megfékezésére, mint a korábbi világjárványok idején. És szükség is lesz rá, hiszen az A(H1N1) vírus okozta új influenzának nevezett betegség lassan, de biztosan terjed.

Hogyan védekezhetünk a fertőzés ellen?

Mint minden más fertőző betegség esetén, ebben az esetben is a legjobb védekezés a megelőzés – az influenzánál is fontos a légúti betegségekre vonatkozó megelőzési szabályok betartása a saját- és a mások érdekében is.

Kerülni kell a testi érintkezést, a kézfogást, a puszilkodást, a gyerekek ne igyanak egy üvegből, pohárból.
- Köhögéskor, tüsszentéskor mindig papírzsebkendőt kell használni a száj és orr elé tartva, amit ezt követően ki kell dobni a szemetesbe. 
- Minél gyakrabban kell kezet mosni bő, szappanos vízzel. Különösen fontos ez betegekkel való kontaktust követően. 
- Kerülni kell a fertőzöttekkel való szoros kapcsolatot. 
- Minél többször, és minél tovább kell szellőztetni a lakásban és a munkahelyen is.
- Aki megbetegedett, mindenképpen maradjon otthon, ne menjen a rendelőbe, hanem hívja ki az orvost és kerülje a kapcsolatot az emberekkel. Otthon szájmaszk használatával védekezhet a családtagok a továbbfertőzéstől.

Van gyógyszer is ellene

Léteznek vírusellenes gyógyszerek – olyan is, amivel az influenza kezdeti stádiumában megakadályozható a tünetek elhatalmasodása, és meggyorsítható a felépülés. Az A(H1N1) ellen csupán a neuroaminidáz-gátlók csoportjába tartozó, oseltamivir és zanamivir hatóanyagú gyógyszerek hatásosak. Az antibiotikumokhoz hasonlóan azonban ezeknél a gyógyszereknél is lerontja a hatást az indokolatlanul gyakori használat, ezért megelőzésként az orvos nem írhatja fel, és beszedni sem érdemes, mert csak nagyobb bajt okoz vele az ember, mint amennyit ki tud védeni.

Mik a tünetek?

Az A(H1N1)  ugyanolyan tünetekkel jár, mint a már korábban beazonosított más infuenza vírusok: lázzal, fejfájással, köhögéssel és tüsszögéssel. Ritkán izomfájdalom és hasmenés is társul hozzá.
A különbség az, hogy ezzel a vírussal szemben nincs még védettsége az embereknek.
A betegség lappangási ideje 1-10 nap között mozog, és cseppfertőzéssel terjed. Ennivalóval nem lehet elkapni! így a sertéshús fogyasztásával sem nő a kockázat. A vírus 70 Celsius fokon elpusztul, így gyakorlatilag lehetetlen a megfelelően főzött étellel a szervezetbe juttatni.

Mi a teendő fertőzés esetén?

A tünetek észlelésekor érdemes háziorvoshoz fordulni (házhoz hívni!), a tünetek megjelenését követő 48 órán belül el lehet kezdeni az antivirális kezelést.
Szövődményekre, minden más vírushoz hasonlóan itt is lehet (és kell) számítani: felső légúti megbetegedések (arc-, homloküreg gyulladás, középfül-fertőzés), alsó légúti megbetegedések (tüdőgyulladás, hörghurut, asztma), nagyon ritkán lázgörcs,  szívizomgyulladás, szívhártyagyulladás.

A járvány terjedése a leghatásosabban úgy akadályozható meg, hogy aki beteg, otthon marad, a vele érintkezők pedig szorosam ügyelnek a tisztasági szabályok betartására.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!