Életmód

2009.06.08. 11:58

Izületfitnesz a NASA-tól

Sokan szembesülünk azzal, hogy izületi fájdalom vagy gyulladás miatt, ha átmenetileg is, de le kell mondanunk a mozgásról. Pedig van megoldás!

BAMA

Rosszabb esetben életmódunkra, gyarapodó éveinkre fogjuk fájdalmaink kialakulását, jobb esetben pedig megpróbálunk tenni ellene valami. A kérdés az, hogy jól tesszük-e, amit teszünk, elsőként jó eszközökhöz nyúlunk-e?

Logikusnak tűnik ilyenkor, hogy belekezdjünk valamilyen sportba, mozgásprogramba. Először jó is visszatérni az aktív életmódhoz, hisz érezzük, hogy energiával teltebbek, fittebbek vagyunk, és talán még csinosabbak is leszünk. Egy idő után viszont jelentkeznek azok a bizonyos, sokunk által jól ismert izületi fájdalmak! És ilyenkor követjük el az eslő hibát... Vagyis gyógymódokat keresünk - ahelyett, hogy a probléma okát és gyökerét kutatnánk fel.

A hosszú évek során kialakult testtartási hibák az izom- és idegrendszerben rögzülnek. Ezek az eltérések elmozdítják az izületeket az úgynevezett vonalbeállítástól, és megakadályozzák, hogy azok visszatérjenek a megfelelő helyzetbe, például amikor aerobik órán vagyunk, súlyzózunk, futunk, vagy másféle edzést végzünk. Előjönnek térd-, és derékfájdalmak, kiújulhat a teniszkönyök, vagy épp tyúkszem nő... És még ekkor sem gondolunk bele, hogy az egész napos ülés, vagy egyoldalú munka után talán rossz állapotban lévő izületek terhelődtek túl az edzéssel. Pedig így van! Elsőre talán furcsa, hogy pont a mozgás, amely az egészséges életmód alapja, teheti tönkre az izületeket, de megfelelő alapok – helyes struktúrális elrendezésű és szimmetriájú izom- és csontrendszer – nélkül többet ártunk, mint használunk testünknek!

Az izületstatika

Megoldást jelenthet az úgynevezett izületstatika, vagyis a statikai fitneszprogram, amely leegyszerűsítve a lehető leggyorsabb és leghatékonyabb testtartásmegőrző gyógytorna program. A könnyen elvégezhető gyakorlatok rendszeres alkalmazásával teljes mértékben elmúlhatnak fájdalmaink!

A módszer neve: testtartás-helyreállítás

Egy a NASA által végzett kutatás során a testtartási izmok működését vizsgálták - természetesen a súlytalanság állapotában. A vizsgálatok forradalmi felismeréseket hoztak arra vonatkozólag, hogyan lehet edzeni a testtartási izmokat a test szimmetriájának és helyes vonalbeállításának érdekében.

A program lényege, hogy nem csupán nyújtja és erősti az izmokat, hanem valójában átképezi a fő izomcsoportokat, illetve a agy testtartás koordinálásáért felelős programját.

Egy ilyen „kezelés” egy teljes körű testtartásfelméréssel kezdődik, mely során megvizsgálják a test 180 pontját, ahol eltérések alakulhattak ki. Ezt követően megszerkesztik számunkra személyre szabott izületi fitneszprogramunkat, amelyet egyúttal meg is tanítanak. A kézhez kapott edzést napi egy alkalommal célszerű elvégezi, 40-50 percben. Az eredmények pedig már pár alkalom után érezhetőek! A panaszok enyhülnek, energikusabbak, frissebbek leszünk. A fájdalom rendszerint a hát alsó szakaszán és a csípő területén múlik el legelőször, mivel e területek izületstatikai problémái rendeződnek legelőször. A gyakorlatok nem igényelnek túlzott mozgáskoordinációt, eszköz nélkül, bárhol elvégezhetőek!

Ajánljuk még:

- Hogyan NEM formálhatjuk a testet?

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!