Életmód

2009.03.09. 13:53

Hormonális zavar miatt marad el az orgazmus

Számos esetben a hormonok okolhatók a nem kielégítő szexért – derül ki egy amerikai tanulmányból. A nagyvilág hírei.

BAMA

A legújabb kutatásokból kiderül, hogy a legtöbb ivarmirigyeken kívüli hormonális zavar (pajzsmirigy túl- és alulműködés, hiper- és hipokortizolizmus, szteroidtermelő daganatok, stb.) hatással lehet a szexuális működésre. A kutatók praktikus nézőpontból elemezték a tudományos irodalmakat a hormonok és a szexuális magatartás kapcsolatáról: céljuk az endokrin betegségek során megfigyelt szexuális tünetek összefoglalása volt, hiszen a hormonok közvetlenül vagy közvetve irányítanak minden emberi szexuális működést (vágy, erekció, ejakuláció, orgazmus). Némely szexuális tünet a hormonális zavar pszichoszomatikus következményeként is jelentkezhet, más esetekben ugyanakkor pont pszichoszomatikus okok miatt következhet be endokrin elégtelenség.

Esélynövelés vérnyomáscsökkentéssel

A Magyar Kardiológusok Társasága RizikóRiadó néven ismeretterjesztő programot indít el, amely fölhívja a figyelmet az egészségügyi kockázatokra és segítséget nyújt az egészségtudatos életmód megteremtésében. A RizikóRiadó Program keretében megismertetik a kockázatokat, illetve rizikótényezőket a magas vérnyomásos betegekkel, továbbá a nővérek és családorvosok bevonásával kívánják elnyerni a betegek együttműködését, ami példaként szolgálhat arra, hogyan javítható edukációval az orvos-beteg együttműködés. (20 Hgmm vérnyomáscsökkenéssel a felére csökkenthető a szív- és érrendszeri betegségek által okozott halálozás esélye.) A szív- és érrendszeri betegségek gondozásának és megelőzésének nem csak azért kell kitüntetett figyelmet szentelni, mert Magyarországon ez a vezető halálok, hanem azért is, mert a betegség végkimenetele nagyban befolyásolható a rizikótényezők csökkentésével, az életmód befolyásolásával.

Meddőség elleni gyógyszerrel kezelhető az alkoholizmus

A férfi és női terméketlenségre és a menstruációs zavarokra adott gyógyszerek hatékonyan kezelhetik az alkoholizmust az Ernest Gallo Klinika és Kutatóközpont munkatársai szerint. A tanulmány kimutatta, hogy az „alkoholista” rágcsálók a cabergoline nevű termékenységet fokozó szerrel beoltva csökkentették alkoholfogyasztásukat és ritkábban is estek vissza. "Az eredmény azért bíztató – mondta a kutatás vezetője –, mert kiderült, hogy a cabergoline az alkoholra specifikus, de nem érinti az általános jutalmazást vagy élvezetet. A jelenlegi alkoholizmust kezelő gyógyszerekkel az egyik baj az, hogy mellékhatásként csökkentik az örömérzetet, így a megfelelés a józanság egyik akadálya lesz." További tanulmányok során a kutatók felfedezték, hogy a cabergoline mind az alkoholéhséget, mind a visszaeséstcsökkenti. A visszaesés mindig kritikus a tiszta életre törekvő alkoholisták életében. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!