Felforgatta a művészeti piacot

2021.12.01. 19:07

Az NFT került az ArtReview művészeti magazin idei toplistájának élére

Az augusztusig eltelt egy év alatt 3,5 milliárd dollár (1126 milliárd forint) folyt be NFT-k eladásából.

A londoni székhelyű nemzetközi művészeti magazin, az ArtReview idén az NFT-t (nem helyettesíthető tokent) írta fel százas toplistájának csúcsára.

A Power 100-as listát korábban a máskéntgondolkodó kínai művész, Aj Vej-vej és a globális galériatulajdonos Gagosian vezette, de a művészeti világ legbefolyásosabb személyiségeinek rangsora meghajolt az NFT hatása előtt.

A Hiscox biztosítótársaság jelentése szerint az augusztusig eltelt egy év alatt 3,5 milliárd dollár (1126 milliárd forint) folyt be NFT-k eladásából.

Az NFT alapja az ERC-721, a blokklánc-technológia, amely a digitálisan generált „kriptoalkotások” értékesítését teszi lehetővé egyedi digitális „tokenek” formájában, amelyek igazolják a tulajdonjogot.

Mindeddig az Everydays, a grafikus Beeple digitális kollázsa a világ legértékesebb NFT-je, amely márciusban 69 millió dollárért (22,2 milliárd forintért) kelt el a Christie's árverésén. Ez volt a harmadik legmagasabb ár, amelyet élő művész munkájáért kifizettek, csak David Hockney és Jeff Koons előzte meg.

Az ArtReview közleménye szerint „az NFT-k (és velük együtt a kriptovaluta és minden, ami vele jár) felforgatták a művészeti piacot.” A magazin úgy értékelte, hogy az elmúlt évben a Beeple és mások műveiért elért elképesztő árakkal

a művészeti piac a gyűjtők új generációját fedezte fel, és közben a művészek is világszerte felfedezték alkotásaik értékesítésének egy olyan módját, amely megkerüli a régi műkereskedői rendszert.

„Hogy ez egy új módszer vagy a császár új ruhája, azt még nem tudni, de a művészek, a galériások és a múzeumok világszerte megmozdultak az elmúlt évben, hogy felzárkózzanak az eseményekhez” – írta a magazin.

A Power 100-as listán idén Aj Vej-vej a 39., Gagosian a 25. lett, James Murdoch, Rupert Murdoch fia, aki az Art Basel művészeti vásár többségi részvényese lett, a 70., húga, Elisabeth Murdoch pedig, aki a Turner-díjas Keith Tyson felesége, valamint az angol Művészeti Tanács tagja, a 90. helyen szerepel.

A világ legbefolyásosabb embereiről szóló felmérések élén általában a Facebook alapítója, Mark Zuckerberg áll, a művészeti Power 100-as listán azonban most az utolsó helyen végzett. A Metaverse, a virtuális valóság világa, amivé Zuckerberg a Facebookot szeretné átalakítani, ugyanakkor az NFT-művészet fontos piacterévé válhat a magazin szerint.

Borítókép: Timothy A. Clary/AFP

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!