Madármatuzsálem

2018.12.09. 21:12

Még mindig költ a világ legidősebb tengeri madara

Újra tojást rakott a világ legidősebb tengeri madarának tartott Laysan-albatrosz, a 68 éves Wisdom – közölte az amerikai Hal- és Vadvédelmi Szolgálat (USFWS). 

This November 19, 2015 handout photo provided by the US Fish and Wildlife Service(USFWS) shows Wisdom(L), the world's oldest known banded bird in the wild, with her mate on Midway Atoll National Wildlife Refuge/Battle of Midway National Memorial. The world's oldest living tracked bird has been spotted back on American soil where she is expected to lay an egg at the ripe old age of 64. Wisdom, a Laysan albatross, was seen at the Midway Atoll national wildlife refuge with a mate at the weekend following a year’s absence. She was first tagged in 1956 and has raised at least 36 chicks since then. AFP PHOTO / HANDOUT / US FISH NAD WILDLIFE SERVICE / KIAH WALKER == RESTRICTED TO EDITORIAL USE / MANDATORY CREDIT: "AFP PHOTO / HANDOUT / US FISH NAD WILDLIFE SERVICE / KIAH WALKER "/ NO MARKETING / NO ADVERTISING CAMPAIGNS / DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS == (Photo by KIAH WALKER / USFWS / AFP)

Forrás: AFP PHOTO / US FISH NAD WILDLIFE SERVICE

Fotó: Kiah Walker

Az északnyugati Hawaii-szigetekhez tartozó Midway-atollon élő nőstény albatrosz legalább 68 éves, és nemcsak a világ legöregebb tengeri madara, hanem a világ legidősebb, ma is költő vadon élő madara is egyben.

A Hal- és Vadvédelmi Szolgálat szerint az albatrosz immár több mint hat évtizede tér vissza rendszeresen a Midway-szigetekre. A madár egyetlen tojását ugyanabban a védett fészekben melengeti, amelyet minden évben használ a párjával, Akeakamaival.

A hatóság szerint Wisdom a múlt hónapban tért vissza a menedékhelyre, és a Honolulu Star-Advertiser című lap szerint biológusok is megerősítették, hogy az idős madár újra költ.

Az albatroszok nem minden évben raknak tojást, és ha megteszik, akkor is csak egy csibét nevelnek fel, így minden egyes példány nagy jelentőségű az egész kolónia számára.

Wisdomot 1956-ban gyűrűzték meg, első költése alkalmával. E madárfaj legkorábban ötévesen rak tojást, így Wisdom idén legalább 67 éves. A madárnak legalább harminc fiókája volt már.

A ragadozómentes Midway-atollon 30 madárfaj hárommillió példánya él, költ vagy telel át, köztük egymillió albatrosz, a világ legnagyobb albatroszkolóniája. A kis sziget a Laysan-albatroszok csaknem 70 százalékának biztosít élőhelyet.

Az albatroszcsibék rendszerint február elején kelnek ki és júliusra válnak röpképessé. Az év legnagyobb részében egyedül vannak úton, és siklórepülésben hatalmas távolságokat tesznek meg a Csendes-óceán északi része fölött.

Borítóképünkön Wisdom (b), a 68 éves albatrosz látható

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!