Egyperces

2016.10.12. 14:49

Gyémántot gyárt a szmogból a világ legnagyobb légtisztítója

Van is munkája rendesen: a szerkezetet Pekingben állították fel.

BAMA

Peking a világ egyik legszennyezettebb levegőjű városa: a helyzet odáig fajult, hogy tavaly kétszer is vörös szmogriadót rendeltek el, és abszolút bizarr módon elkezdtek Ausztráliából importált, üveges tiszta levegőt árulni. Nem túlzás, hogy a körülmények katasztrofálisak, de most talán megvan a megoldás. Egy holland cég szeptember végén hatalmas légtisztító berendezést üzemelt be a városban, mely ráadásul a kiszűrt szmogot gyémánttá préseli.

A Smog Free Tower a Studio Roosegaarde műve, mely hét méteres magasságával a világ legnagyobb légtisztítója. A berendezés ráadásul mobil is, szóval körbeturnéztatható a kínai fővárosban, elméletileg mindig ott lehetne bevetni, ahol a legnagyobb szükség van rá.

A szmogmentesítő torony a készítők szerint az egészségre káros részecskék 75%-át felszívja a levegőből, aztán újabb kunsztként összepréseli a koszt, és gyémántkockákat gyárt belőle. A gyémántkockákkal gyűrűket és mandzsettákat díszítenek. Ezeket árulni is fogják, és ha úgy tetszik, a tulajdonosok minden szmoggyémántos ékszer megvásárlásával ezer köbméter tiszta levegőt adományoznak a városnak. Gyakorlatiasabban nézve: a bevételt a szerkezet további fejlesztésére fordítják.

Hogy Peking levegőjét teljesen megtisztítsák, az még odébb van, és egyelőre még arról sem érkeztek hírek, hogyan muzsikál a szerkezet, de legalább elindult valami.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!