Digitália

2022.12.02. 06:00

Húsz gyereket ölhetett meg 18 hónap alatt a TikTok kihívása

Beperelték a TikTokot az Egyesült Államokban, miután gyerekek haltak meg a blackout challenge következtében.

Forrás: Shutterstock

Fotó: SB Arts Media

A világ egyik legnagyobb közösségimédia-alkalmazása nem tudja távol tartani a gyerekeket a platformjától – néha tragikus következményekkel. Bár elismerik, hogy veszélyesek lehetnek az app egyes tartalmai gyerekek számára, de azok valahogy mégis eljuthatnak hozzájuk.

A TikTok hatalmas kínálatában az ártalmatlan csacskaságok mellett ott sorakoznak a veszélyesek is.

A blackout challenge (ájulási vagy áramszünet kihívás) kipróbálása közben többen meghaltak:

a kihívás arra biztatja a felhasználókat, hogy fojtogassák magukat, ameddig csak bírják, tartsák vissza a lélegzetüket az adrenalinlöket elérése érdekében.

Ráadásul azoknak a felhasználóknak egy része, akik kipróbálták és belehaltak, olyan fiatalok voltak, hogy nem is lett volna szabad regisztrálniuk a TikTokra. Családjaik most pert indítanak a médiatársaság ellen, hogy megpróbáljanak választ kapni a kérdésre: ki felel a halálesetekért?

A Bloomberg angol nyelvű videója csak felnőttek számára ajánlott.

A Bloomberg Businessweek szerint az applikáción vírusosan terjedő kihívás olyan gyermekeket veszélyeztet, akik túl kicsik ahhoz, hogy egyáltalán hozzáférjenek az alkalmazáshoz.

Az elmúlt 18 hónapban tizenöt 12 éves vagy annál fiatalabb gyermek, s legalább öt 13 és 14 éves halt meg. Az ájulási kihívás arra ösztönzi őket, hogy különféle tárgyak, például szíj vagy cipőfűző segítségével tartsák vissza a lélegzetüket, amíg eszméletlenül összeesnek.

@kylerdotson123 #react to @rotten_queen_cosplay I found the dark side of TicToc 😳😩💀😱😭😭 #Reaction #ForYou ♬ original sound - Kyler Dotson

A TikTok példátlanul gyors felemelkedése egybeesett a járvánnyal, amikor a lakásokban ragadt gyerekek és felnőttek vég nélkül görgették mobiljukon az app rövid videóit. Gyakorlatilag egyik napról a másikra a világ egyik legsikeresebb alkalmazása lett a ByteDance platformja.

A közösségi alkalmazás már számtalan olyan kihívást mutatott be és hirdetett, amely során a felhasználók filmre veszik magukat veszélyes cselekmények végrehajtása során.

2008-ban, amikor az ájulási kihívás pusztító ostobasága először felbukkant, legalább 80 emberéletet követelt, s tavaly ismét megdöbbentő népszerűségre tett szert a közösségivideó-alkalmazásban.

A kilencéves Arriani Arroyo is blackout challenge során halt meg, családja beperelte a médiacéget, mert szerintük felelős a gyerek haláláért. Állításuk szerint a cég algoritmusa választotta ki a videót a lányuknak.

Ez egyike a sok pernek, amely hasonló körülmények között történt haláleset miatt indult.

A Los Angeles-i állam bíróságán a múlt héten benyújtott keresetben a TikTok szoftvert azzal vádolják, hogy „szándékosan és ismételten” szorgalmazta a blackout hhallenge-et, amely gyermekek halálát okozta.

„A TikTokot felelősségre kell vonni, amiért halálos tartalmat juttatott el a két fiatal lányhoz – mondta Matthew Bergman, a keresetet benyújtó Social Media Victims Law Center ügyvédje. – Dollármilliárdokat fektetettek be olyan termékekbe, amelyek aggályos tartalmakat továbbítanak és amelyekről tudják is, hogy veszélyesek és a felhasználók halálához vezethetnek.”

A kereset azt állítja, hogy a TikTok algoritmusa a blackout challenge-et népszerűsítette a lányoknak, akik önfojtás következtében haltak meg – az egyik kötél, a másik pedig kutyapóráz által. Ezenkívül felsorolta azokat az olaszországi, ausztráliai és máshol élő gyerekek eseteit, akiknek halálát szintén a TikTok blackout challenge-éhez kötötték.

A TikTok évek alatt számos olyan kihívást mutatott be és hirdetett, amely során a felhasználók videózzák magukat, amikor veszélyes cselekményekben vesznek részt.

A bírósági dokumentumokban leírt TikTok-kihívások közé tartozik a skull breaker challenge, melynek során az emberek lábát kirúgják alóluk, így elesnek és beütik a fejüket. A coronavirus challenge a világjárvány idején véletlenszerű tárgyak és felületek nyalogatását szorgalmazta, míg a fire challenge a gyúlékony folyadékokkal való leöntést és gyújtogatást.

A felperesek azt szeretnék, ha a bíróság kötelezné a TikTokot, hogy hagyjon fel a veszélyes kihívások népszerűsítésével, és fizessen a károsultaknak.

Eddig a TikTokot és kínai anyavállalatát, a ByteDance-t hibáztatni próbáló perek sorra kudarcot vallottak a bíróságokon.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!