Digitália

2022.11.24. 06:00

Nézze meg a tengereken úszó álomváros tervét (videó)

Lazzarini úszó városa kétszer akkora, mint a római Colosseum. Pangeos nevű hajója – terayachtja – folyamatosan vándorol majd bolygónk vizein.

Forrás: Pangeos

Pierpaolo Lazzarini óriási, lebegő kontinenst akar létrehozni. A Pangeos vízijármű vándorló, úszó város, amely szállodákat, bevásárlóközpontokat, parkokat, hajókikötőket, leszállóhelyeket és más létesítményeket foglal magában, s akár hatvanezer vendéget is el tud szállásolni a tenger közepén.

A terayachtterv Pangeáról, a szuperkontinensről kapta a nevét, amely több millió évvel ezelőtt létezett a késő paleozoikum és a korai mezozoikum korszakban. Belőle vált ki a lemeztektonikai mozgások révén minden mai kontinens.

Ha megvalósul, az elsüllyeszthetetlen, teknős alakú hajó a világ valaha épített legnagyobb létesítménye lesz.

Kilenc teljesen elektromos HTS motorral szerelik fel, amelyek mindegyike 16 800 lóerő teljesítményre képes. A Pangeos ötcsomós sebességgel tud majd cirkálni, folyamatosan, károsanyag-kibocsátás nélkül járja körbe a Föld tengereit. A tetőteret napelemekkel bélelik, amelyek a tiszta energia egy részét biztosítják.

A gigantikus hajótestnek 30 méteres merülésre képes, kilenc különböző orra van, s több blokkra osztják fel. A főút a belső kikötő bejáratától indul a főtérre, majd magánházakhoz, épületekhez, tetőteraszokhoz vezet, a felső héja pedig repülő járművek leszállóhelye lesz.

Forrás: Pangeos

A jövő lebegő városán 2009 óta dolgoznak: pillanatnyilag még csak egy terv, de kezd több lenni a számítógépes animációnál.

Építési helyszínnek Szaúd-Arábia Abdullah királyi kerületét nézték ki, 2 kilométerre Abdullah király kikötőjétől. A Pangeos – a bolygónkon valaha épített legnagyobb építmény – megépítéséhez a becslések szerint nyolcmilliárd dollárra lesz szükség, s nyolc évig fognak dolgozni rajta. A projekt közösségi finanszírozási kezdeményezést is indított.

A vízi jármű virtuális terei NFT-gyűjtemény keretében is megvásárolhatók, a felhasználók pedig a virtuális ingatlanokban gyűjthetnek majd bizonyos tartalmakat és hozzáféréseket. Igazolásaik ingatlanletétként is szolgálnak a valós építkezés esetén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!