Alibabától TikTokig

2021.02.08. 09:26

Megrendszabályozzák a legnagyobb kínai technológiai cégeket

A technológiai vállalatokat célzó új monopolellenes szabályokat tett közzé a kínai piacfelügyelet (SAMR).

Bali szigete, 2021. január 20. 2018. október 12-én Bali szigetén készített képen Jack Ma, az Alibaba, a legnagyobb kínai internetes kereskedelmi vállalat társalapító elnöke beszél egy szemináriumon. Jack Ma közel három hónap eltûnés után, 2021. január 20-án egy 50 másodperces videoüzenettel jelentkezett, amelyben megköszönte az alapítványának dolgozó tanárok munkáját, de az eltûnésének okát nem említette. MTI/AP/Firdia Lisnawati

Fotó: Firdia Lisnawati

Az irányelvek szigorítják a hazai technológiai óriásvállalatokra eddig is vonatkozó korlátozásokat. Az új szabályok formalizálnak egy novemberben nyilvánosságra hozott monopolellenes törvénytervezetet, és világossá teszik, hogy milyen monopolisztikus gyakorlatok visszaszorítását tervezik a hatóságok.

Az irányelvek várhatóan további nyomást gyakorolnak Kína vezető internetes szolgáltatóira, köztük az

Alibaba e-kereskedelmi platformjaira, valamint a rivális JD.com-ra,

csakúgy, mint a Kínában széles körben használt mobilfizetéses platformokra, így az Ant csoport

Alipay és a Tencent holding WeChat Pay alkalmazására.

A piacfelügyelet vasárnap kiadott közleményében kiemelte: az új szabályok célja, hogy megakadályozza a monopolista viselkedést az internetes platformok működtetőinek körében, és megóvja a tisztességes versenyt a piacon. Az új irányelvek tiltják az árrögzítést, a technológiák korlátozását, valamint az adatok és algoritmusok piactorzító alkalmazását.

Az e-kereskedelmi platformokon elterjedt gyakorlatnak számít, hogy az eladókat az adott platform működtetője arra kötelezi, hogy rivális platformon keresztül ne árulják a termékeiket.

Számos per indult

A TikTok videómegosztó fejlesztőjeként ismert ByteDance kínai technológiai nagyvállalat még kedden közölte, hogy keresetet indított a Tencent kínai technológiai óriáscég ellen monopolisztikus tevékenység miatt. A ByteDance panasza szerint a Tencent nem engedi az általa működtetett üzenetküldő applikációk – a WeChat és a QQ – felhasználóinak, hogy a TikTok kínai verziójaként is emlegetett Douyinról származó tartalmat osszanak meg a felületeken.

A ByteDance már 2018-ban is beperelte e Tencentet versenyellenes magatartás miatt, arra hivatkozva, hogy a Tencent egyes közösségi platformjain nem oszthatók meg a ByteDance hírszolgáltató alkalmazásáról származó linkek. A Tencent ezzel egy időben rágalmazás miatt nyújtott be keresetet a ByteDance ellen, és azzal vádolta a céget, hogy egyes termékei illegálisan jutottak hozzá WeChat-felhasználók személyes adataihoz.

Kína az utóbbi hónapokban elkezdte szigorítani technológiai óriásvállalatainak ellenőrzését,

felhagyva a korábban követett „élni hagyni” politikával.

A hatóságok decemberben trösztellenes vizsgálatot indítottak Kína legnagyobb e-kereskedelmi vállalata, az Alibaba csoport ellen, röviddel azt követően, hogy felfüggesztették az Alibaba pénzügyi szolgáltatásokat nyújtó leányvállalata, az Ant csoport részvényeinek bevezetését a sanghaji és hongkongi tőzsdére.

Az Ant, amely a világ legnagyobb online és mobilfizetési platformja, az Alipay tulajdonosa, 37 milliárd dollárt gyűjtött a részvényjegyzési időszakban, amivel minden idők legnagyobb tőzsdei kibocsátását hajtotta volna végre november elején.

Borítóképünkön Jack Ma, az Alibaba, a legnagyobb kínai internetes kereskedelmi vállalat társalapító elnöke. Közel három hónap eltűnés után jelentkezett, eltűnésének okát nem említette.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!