Magas szintű automatizáltság

2020.01.06. 07:22

Részben önjáró autók értékesítésébe kezd a Honda

A japán autógyártók közül elsőként a Honda autói kerülhetnek a szalonokba ebben a kategóriában, várhatóan már az év közepétől.

Forrás: Shutterstock

A SAE (Society of Automotive Engineers) International 2014-ben egy szabvány formájában definiálta az autonóm gépjárművek terminológiáját, illetve megfogalmazta azok szintjeit az automatizáltság tekintetében.

A 3-as szint már magas automatizáltságot jelent, a vezetőnek például bizonyos feltételek mellett nem kell a forgalomra figyelnie, és például olvashat vagy tévét nézhet.

A 3-as SAE szintű autók azonban csak lassú haladás során vagy közlekedési dugóban lehetnek automatapilóta üzemmódban. A vezetőnek kötelező a vezetőülésben ülnie, hogy szükség esetén bármikor visszavegye a gépkocsi irányítását.

Ilyen, 3-as SAE szintű autókat az Audi már árusít Japánban.

A legmagasabb SAE-szint az ötös, az ilyen autókban a tervek szerint már nem lesz kormánykerék, és az utasok a hátsó üléseken foglalnak helyet.

Borítóképünk illusztráció

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!