Kemma.hu videó

2023.08.18. 20:00

Tatabányai esélyek az atlétikai vb-n: három sportolónkra is figyel majd a világ +videók

Lassan eldördül az első startpisztoly, hiszen már csak két nap van hátra a budapesti atlétikai világbajnokság rajtjáig. A magyar válogatott 63-as keretébe három vármegyei versenyző került be, mindhárman a TSC-Geotech atlétái. Őket, valamint edzőiket szólaltattuk meg a felkészülés, valamint az esélyek kapcsán.

Kun Attila

Lesti Diana gőzerővel készül a hamarosan kezdődő világbajnokságra

Forrás: Viszló Balázs

Lesti Diana már a nyitónapon, augusztus 19-én megkezdi a versenyzést, hiszen ekkor rendezik a női távolugrás selejtezőjét (másnap pedig a döntőt, bízunk benne, hogy ott is találkozunk majd vele). 

– Közel járunk a világbajnoksághoz, az utolsó napokban Tatabányán készülünk. Bár az egyéni csúcsomat nemrég, június 8-án javítottam meg (ami jelenleg 675 centiméter - a szerk.), örülnék neki, ha ez újra sikerülne. Úgy gondolom, hogy az elég lenne a döntőbe jutáshoz, ami az elsődleges célom – tudtuk meg Diától.

– Jó versenyre számítok, de miután ez szabadtéri viadal lesz, az időjárási viszonyok is befolyásolják majd az eredményeket. A szembeszélre is fel kell készülni, éppen ezért szoktunk ilyen körülmények között edzeni – tudtuk meg Dömötör Balázstól, Lesti Diana edzőjétől. – Matematikailag mintegy 800 hölgynek van esélye arra, hogy kijusson a vb-re, ennyien tudnak olyan eredményt, ami kvalifikációt érhet. Budapesten 36 a célszám, ennyien indulhatnak a világbajnokságon. 

Ezen a szinten a 6,5 méter már komoly eredmény, efelett viszont már 109-en ugrottak idén. Ez is mutatja, milyen óriási a konkurencia, 6,5-6,8 méter között hihetetlenül sűrű a mezőny. A 21. század olimpiai és vb-átlaga a döntőbe kerüléshez 6,53 méter. Dia egyéni csúcsa 6,75, ráadásul idén már 12-szer ugrott 6,6 felett. 

Ha ezt megismétli, beszélhetünk döntős esélyekről. Egyéni csúccsal már nagyon elégedett lennék, de hogy az mire lehet elég, azt nem lehet tudni előre – árulta el a szakember.

Molnár Janka a 400 méter gát mellett a női 4x400-on és a 4x400 mix váltóban is rajthoz áll. A TSC-Geotech futónője nem először szerepelhet világversenyen Magyarországon, hiszen a Győrben lebonyolított U18-as Eb-n már résztvevő volt. Ugyanakkor a budapesti világbajnokság számára is felemelő lesz.

– Az idei eredmények alapján várható volt, hogy ott lehetek a világbajnokságon, de azért persze nagyon vártuk a kerethirdetést. 

Örülök, hogy ott lehetünk a vb-n, és hogy hazai közönség előtt szerepelhetünk. Egyértelmű célom, hogy megjavítsam az egyéni csúcsom, és az is, hogy ne csak egy futamban futhassak 400 méteren. 

Az olimpiai szinthez is jó lenne közel kerülni – mondta Molnár Janka.

 Wahl Zoltán a 4x100 és a 4x400 mellett a 4x400 mix váltóban futhat, de ami a legfontosabb számára, hogy elindulhat a férfi 200 méteres versenyben is.
– Szeretnék a váltókkal új országos csúcsot futni, illetve 200 méteren az egyéni legjobb eredményemet túlszárnyalni. Sokat dolgozunk ezekért a célokért – hangsúlyozta Wahl Zoltán.

– Janka formája ingadozó volt, és sajnos a betegségek, vírusfertőzések sem kerülték el. Sok versenyen indult és sokszor sikerült győznie is. Ha ritmustörések nélkül le tudja futni a 400 gátat, az utánpótlás országos csúcsát meg tudná javítani. Ha végrehajtja azt, amit tanítottam neki, akkor jól szerepelhet. Zoli kiegyensúlyozott, jó formában van egész évben, így nála várható volt, hogy ott lehet a világbajnokságon a férfi- és a mixváltó tagjaként. Az már úgymond ajándék, hogy a férfi 200 méteren is indulhat – mondta el Bartha Attila, Molnár Janka és Wahl Zoltán edzője.

A budapesti atlétikai világbajnoksággal kapcsolatos cikkeinket itt tekintheti meg!

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!