garden expo 2017

2017.12.29. 16:04

Kínáig vitte alkotásait egy komáromi iparművész

A pekingi Garden Expón járt Nyikus Anna szövő-hímző népi iparművész, aki munkájának és alkotásainak köszönhetően bejárta már a fél világot.

Nagy Tamás

Nyikus Anna munkásságának és alkotásainak köszönhetően számos országba ellátogatott már többek között Ausztriába, Olaszországba, Németországba, Lengyelországba, Hollandiába, Finnországba és Franciaországba, emellett Erdélyben is járt és október közepén egészen Kínáig vezetett az útja: a szövő-hímző népi iparművész ugyanis tíz napig a Pekingi Magyar Kulturális Egyesület vendége volt, a pekingi Garden Expo Kína–Közép-kelet-európai Országok Kulturális Karneválján.

Hazánk mellett Bulgária, Lettország és Macedónia népművészei mutatkoztak be Kínában, minden országból három-három iparművész.

– A Népművészeti Egyesületek Szövetsége írt ki korábban egy pályázatot, amelyre jelentkeztem – mondta Nyikus Anna. A komáromi népi iparművész hozzátette: nem tudja hányan jelentkeztek a felhívásra, de örült a lehetőségnek, hogy a Békés megyei Kádár Ferenccel és a Zala megyei Nagyari Katalinnal együtt ő is részt vehetett a pekingi kiállításon.

– Mindegyikünknek a saját mesterségét kellett bemutatnia, így én a hagyomány és innováció jegyében a kékfestést, a hímzést, valamint a bajai kontykötést vittem magammal. Az utóbbi nagyon népszerű volt, hiszen az idősebbek és a fiatalabbak egyaránt érdeklődtek iránta – emelte ki Nyikus Anna, aki mellett Kádár Ferenc mézeskalácsokkal, Nagyari Katalin pedig kézzel készített figurákkal és gyékényfonással érkezett Kínába. Az iparművészek munkáját az ott tartózkodásuk alatt a pekingi egyetem magyar szakos hallgatói segítették.

Távol-Keleten is ismertek nagyjaink, a híres magyarok
Forrás: MW

Nyikus Anna elmondta, hogy maga az expo hét napig tartott, minden nap 9 és 18 óra között és naponta mintegy százezres nagyságú tömeg látogatta meg a kiállítás egyes részeit. Az expo mellett a Pekingi Magyar Kulturális Intézet parkjában operahéttel is készültek a szervezők, ennek köszönhetően naponta kétszer felvonulást tartottak a kínai színházi csoportok. Szabadidejükben sok érdekes és izgalmas dolgot láttak és több érdekes helyre is ellátogattak, többek között a Tiltott Városba és számos kiállításra is, de gyöngypiacon is jártak.

– Ami igazán érdekes volt, hogy Kínáig kellett utaznom, hogy lássak egy Sissi-kiállítást – mesélte a művész.

(A cikk eredetileg a 24 Óra október 19-i számában jelent meg.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!