Tippek

2017.08.26. 06:42

Tanévkezdési kisokos fősulira, egyetemre

Augusztus végén a legtöbb, egyetemre és főiskolára felvett gólyában mocorogni kezd a tudat, hogy hamarosan valami új következik. Sokan félnek, milyenek lesznek a csoporttársak, vajon be tudnak-e illeszkedni, nem tartják-e különcnek őket, esetleg milyen lesz az órarend. Ezeken felesleges rágódni, hiszen a kimenetelük nem feltétlen a hallgatón múlik.

Cs. Zs.

Aki mégsem tud a fent említetteken továbblépni, mindenképp vegyen részt az intézmény gólyatáborában. Így még a szemeszter kezdete előtt új barátokat szerezhet, bepillanthat az egyetemi légkörbe, és nem teljesen ismeretlen arcok közé fog csöppenni az első tanítási napon.

A fontosabb kérdések közé tartozik, hogy mit vigyünk a kollégiumba, albérletbe? A költözés előtt érdemes rákérdezni, mit enged meg a kollégium házirendje. Saját bútorokra többnyire nem lesz szükség, a kolesz szobákat általában teljesen berendezve adják ki. Néhány kiegészítőnek (vállfa, fogkefetartó, zuhanykilépő, hosszabbító) azonban jó hasznát lehet venni.

Tankönyvek helyett füzet

Nem érdemes görcsölni a tanszereken sem. Tankönyvek többnyire nincsenek, tárgyankénti külön füzet helyett egy vastagabb, több részre osztott üres „könyvecske” praktikusabb lehet. Az ember második otthona úgyis a jegyzetbolt vagy a fénymásoló iroda lesz, valószínűleg. Minden fontos kérdésre, kétségre a felsőbb évesek vagy az oktatásszervező választ tud adni.

Kérdezzünk rá a dekorálási lehetőségekre: a posztereket, felszögelt képeket csak néhány helyen engedik. Költözés előtt járjuk be az épületet. Először csak annyi ruhát vigyünk, ami biztosan elfér, a télre még ráérünk készülni.

A legtöbb kollégium felszerelt konyhával rendelkezik. Háziállatot ritkán engednek be, de néhol külön szobát alakítottak ki a kisebb méretű kedvencek részére. Más a helyzet az albérletek terén. Szerencsésebb esetekben teljesen berendezett lakás is fellelhető. Amennyiben nekünk kell berendezni, csak a képzeletünk és a pénztárcánk szab határt, de célszerű nem a legdrágább berendezési tárgyakra fókuszálni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!