Emlékszik még? Így bénította meg a megyét a tél 1987-ben

2017. január 13. 09:00 Szűr Annamária

Az elmúlt napok kemény mínuszai után kicsit enyhült az idő. Sokat is emlegettük a régi januárokat...például a 30 évvel ezelőttit, amikor aztán tényleg betett a tél a megyének. Ugyanolyan hideg volt, mint most, óriási hóval. Múltidéző, korabeli újságcikkekből, beszámolókból!

Mik ezek?

X
A sorban látható gombokkal a webes közösségi hálózatokon - Facebook - fejezheted ki egy kattintással tetszésedet vagy
oszthatod meg a cikkel kapcsolatos véleményedet ismerőseiddel.

"Tetszik" / "Like" gomb. Ezzel a gombbal a Facebookon fejezheted ki tetszésedet a cikkel kapcsolatban - üzenőfaladon
egyszerűen csak annyi jelenik meg, hogy kedveled ezt a cikket. Ha most éppen be vagy jelentkezve a Facebookra, akkor azt is
látod, hogy ismerőseid közül valakinek tetszett-e már ez az írás. Ha nem vagy bejelentkezve, a gomb megnyomása után ezt
egyszerűen megteheted. (Ez a gomb tényleg csak egy szimpla tetszésnyilvánítás - ha a cikkel kapcsolatban egyből véleményt is
megosztanál, akkor használd a cikk alatti szürke hátterű sorban található "Facebook" feliratot.)

A felugró ablakban beírhatod véleményedet is, és ha épp nem vagy bejelentkezve, egyben azt is megteheted.

A linkekre kattintva korabeli újságcikkeket olvashat 1987 januárjából!

Ön szerint is az 1987-es volt a legkeményebb telünk? Vagy máshogy emlékszik? Küldje be élménybeszámolóját vagy akár korabeli fotóját is a kemma@kemma.hu email címre!

Az 1987. január 12. előtti hétvégén még rendesen ki se kapcsolódhatott az ember, ugyanis a hó szinte szúrta az ember arcát - legalábbis ez derült ki a most is nálunk dolgozó Petrik József akkori beszámolójából. A lapból meg egyebek mellett az, hogy a tél nem válogatott: vasfüggönyön innen és túl is dőltek a hidegrekordok.
Szóval harminc éve a tél megmutatta az erejét, de annyira, hogy talán még azért sem haragudtak a tatabányai Groznij-lakótelepen élők, hogy akkor már több, mint 40 éve ideiglenesen nálunk állomásoznak szovjet katonák. Ugyanis a"soldatok" tejet szállítottak, kézről-kézre adva a szépen megrakott lavórokat, hogy a lakótelepi ABC-ből mindenki beszerezhesse a napi élet-erő-egészséget.

Kevesellték a bért a hótakarítók
Január 12-én már nem is jutottak el mindenhova a Dolgozók Lapja munkatársai, a megye (és a fél ország) ugyanis megbénult, mondhatni a hó fogságába esett. A honvédség is beszállt, hogy újra életet leheljenek a dermedt területekre, operatív bizottságot alapítottak Tatabányán, a tejipari és sütőipari vállalathoz katonákat kértek, Vértestolnánál buszt kellett menteni az árokból, miközben túl alacsony bért kínáltak a hótakarítóknak, ezért kevesen vállalkoztak a valóban embert próbáló feladatra először.

Vízvezetékek törtek, Ácsott sajnos emberéletét is követelt a fagy: kihűlt egy férfi, Esztergomnál meg eltűnt 2000 birka megtalálására meg már sem erő, sem energia nem jutott. Érdekes egyébként, hogy a birkák eltűnése előtt, szintén az esztergomi térségben valaki vagy 1000 állatot hajtott Nyergesújfalu és a királyváros között.

Sport: a kézisek nem játszottak

Persze volt, akinek jól jött a hideg. Például a diákoknak, akik az iskolapad helyett a tavakon, korcsolyázva tölthették az időt. Sokan hokiztak a Csekén például. A tó melletti edzőtáborban sem állt meg az élet: a világbajnokságra készülő asztalitenisz válogatott is itt készült például, január 15-re pedig a ritmikus sportgimnasztika képviselőit várták.
A kézilabdázóknak viszont nem volt szerencséjük: a Tatabánya a Pécsi MSC-vel játszott volna, ám a baranyaiak nem tudtak eljönni a meccsre a havazásban. A fővárosban az MLSZ elnökségi ülése is elmaradt, hasonló okokból.

A bányászok is megszenvedték a mínuszokat

A bányászok is megszenvedték a hideget , gránitkeménnyé fagyott antracittal küzdöttek a szénbányák vasúti kirakójánál. Az 520-530 mázsányi szállítmányból vagy' kétszáz befagyott. A munkásoknak az egyetlen enyhülést Mogyorósi Istvánné fazéknyi forró teája jelentette nekik, amelyet a Vértes Volán menetirányítója vitt ki nekik rendre. A munka nehezét jól mutatja: csákányok, lapátnyelek törtek a fagyban.

Almásfüzitőn ugyanakkor barátságosabb idő fogadta. A vörös porral borított tájat ugyan megcsipkézte a hó, míg Bábolnán a pufajka volt a legnépszerűbb viselet. No meg a síruha - legalábbis Csákányospusztán, ahol sokan húztak sílécet, hogy kiélvezzék a havazás előnyeit.

Kisbér környéke megbénult

Tata-Tatabánya, Tata-és a környező falvak, Tata-Oroszlány, Esztergom-Dorog-Tát - ezeken a vonalakon közlekedtek a csuklósok. Az elakadt kocsik mentést, buszt, katonai vonulásokat akadályoztak. Már ahol erre egyáltalán volt esély. Tárkány és Kisbér térségében teljesen leállt a helyi közlekedés.

A tatai laktanyából a bakákat sorra hívták segíteni, azonban még a "nagy Csepel" sem tudott bejutni Vértestolnára. A mentők a túlterhelt vonalakra panaszkodtak, őket is a honvédség és a közúti igazgatóság segítette, de a legtöbb autójuk még így is elakadt. Almásneszmélyen 1-2 fok volt az iskolában, de Kömlődön, Komáromban, Pilismaróton sem volt tanítás napokig. Összesen mintegy negyven iskolában szünetelt a tanítás ezekben a napokban.

Forró tea és hiány

Vértesszőlősön az ABC-ben forró teával fogadták a tejet, kenyeret hozó sofőröket, Kisbéren a hússzállítmányokra kellett sokat várni. Sokan ma is emlegetik, hogy műtrágyával szórták fel a személyvagonokat a vasúton.
A közlekedés több napos leállása érzékeltette magát a termelésben is. Munkaerő- és fonalhiány volt a tatai szőnyeggyárban, Tatabányán húszezer liter tej "esett ki" a termelésből a kimaradó áram miatt, a vonatok közlekedtek ugyan, de nem menetrend, hanem lehetőségek szerint.

A havazás után jött a takarítás

Miután elállt a napok óta tartó havazás, ráadásul a szél kedve is elment a fújástól, megkezdődhetett az utak igazi, érdemi takarítása. 2500 vasutas és 500 honvéd takarította a síneket. Mogyorósbánya volt az utolsó elzárt település a megyében, oda is szovjet katonák juttattak ki élelmet, miközben a meteorológusok már újabb havazással riogattak. Nagy szó volt, hogy Oroszlányba, Tatára és Tatabányára már a sajt is eljutott. Mínusz húsz fok volt...szemek fagytak be, mesélték a vasúti munkások azokról a napokról...

Isaura is megérkezett, de nem ide

Így nem jött el Tatabányára Lucelia Santos Így nem jött el Tatabányára Lucelia Santos

És egy bulváros hír arról januárból: a nagy hóban érkezett hazánkba a lány, akinek felszabadításért még gyűjtést is szerveztek, az első hazánkban is igen népszerű szappanopera-hősnő, Lucelia Santos, vagyis Isaura.

A sztárt mintegy 6-7 ezer ember fogadta a fővárosban, bár csak 20-25 percet töltött a színpadon.

A sztár 13-i fellépésre igyekezve kollégánk azzal szembesült: a papíron reggel 7 órakor Komáromból "érkező" vonat 11-re ért Tatabányára. Minden szappanoperák szappanoperájának szereplője egyébként január 15-én el is jött volna Tatabányára dedikálni, és noha rengetegen várták, az utolsó pillanatban lemondta a programot.

Január 19-én, hétfőn már arról szóltak a hírek, hogy a szénmedencékben pótolni kell a termeléskiesést. Egy kemény hét után a rend, mondhatni helyreállt, ahogy engedett a tél szorítása...

Emlékezetes havazások

1952.: Tamás Andor, a Dolgozók Lapja levelezője osztotta meg az olvasókkal a füzitői timföldgyár munkásainak havas mindennapjait februárban. Sokszor több méteres hótorlaszok akadályozták a közlekedést. Sokan Mocsáról jártak be dolgozni, amely akár négy-öt órába is tellett, amíg megtettéka 13 kilométeres távolságot otthonuk és Füzitő között. A tatabányai bányánál sem volt jobb a helyzet: volt, hogy be se jutottak a dolgozók a munkahelyükre, és a failletményhez szükséges bányafát se tudták elszállítani a vasúton.

1954: Oroszlányban maradtak a bányászok éppen 64 éve, ezen a napon, mert a havazás miatt bizonytalanná vált a szállításuk. A beszámoló szerint a termeléskiesést akarták megakadályozni.

1964: Januárban beszakadt a súri kastély teteje az erős havazás miatt.

 

A cikk küldése e-mailben

X
Cikk címe:
Emlékszik még? Így bénította meg a megyét a tél 1987-ben

Biztonsági kód
A fenti képen látható ellenőrzőkód:

*-al jelzett mezők kitöltése kötelező!

Cikk megosztása a közösségi portálokon

X
Ország, világ, gazdaság

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Rosszul bántak az alkalmazottakkal, elítélték az arab hercegnőket

Felfüggesztett börtönbüntetés és milliós bírság vár rájuk.

Elüldözte a medvét a család bátor labradora (videó)

Pedig méretbeli különbségek azért akadtak.

Telefonon segítettek egy újraélesztésnél Szegeden

A mentésirányító a kocsi kiérkezéséig instruálta az ott lévőket.

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

Öt éhes erszényesért rajong ma a net (videó)

A nyammogó kiskenguruknál még nem láttunk aranyosabbat.

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

Ma már sem Lenin, sem tsz, ám a futball él – jöhet az első NB I-es szezon

„Nincs az a csábító szirénhang, amiért kockára tennénk mindazt, amit évek munkájával felépítettünk Balmazújvárosban.”

Futács: Talán megérdemeltem volna egy esélyt, de Storck így döntött

A Hajduk Split támadója tiszteletben tartja a kapitány döntését, és bízik a jövőbeni meghívóban.

Szombati sportműsor: pályán az NB I-esek; F1; pólóválogatott

Konföderációs Kupa • HFL-elődöntő • Elődöntő a női kosár Eb-n • MotoGP.

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Labdarúgás: „Zidane-t edzőként? Sosem tudtam elképzelni!”

Nézze meg hogyan teqballozik Budapesten a Chelsea és az Arsenal korábbi sztárja!

PL: az újonc a Portótól igazolt – rekordösszegért!

A belga támadó egy évet húzott le Portugáliában, most a Premier League-ben próbálkozhat.

A Real Madrid „egyetemén” tanul a magyar szakember

A világ egyik legszínvonalasabb edzőképző kurzusának magyar hallgatója is akad.

Előző
 • Kos
 • Bika
 • Ikrek
 • Rák
 • Oroszlán
 • Szűz
 • Mérleg
 • Skorpió
 • Nyilas
 • Bak
 • Vízöntő
 • Halak
Következő

Mai horoszkóp

 • A barátság és a munkája során számos kapcsolatot köt. Sikersorozat következik életében. Szívügyek terén boldog, s bizakodó lehet.
Kos Bika Ikrek Rák Oroszlán Szűz
Mérleg Skorpió Nyilas Bak Vízöntő Halak
Megyei Piactér