Környezetvédelem

2024.05.01. 13:57

Így kell 12 méter magasan, alpintechnikával gazolni

Tizenkét méter magasban „kertészkedtek” a tatabányai terepjárósok. A Tatai-vár falát kellett megtisztítaniuk az élősködő növényektől.

Goletz-DeáK Viktória

Tata egyik jelképe és büszkesége a Tatai-vár, ami a Kuny Domokos Múzeumnak ad otthont, illetve rengeteg fesztivál, program és találkozó zajlik a falai között. Azonban a várat körül ölelő várfalat időről-időre birtokba veszik az élősködő növények. A kövek közül kinővő gaz pedig nem nyújt szép látványt, ráadásul még balesetveszélyes is. Ezért a múzeum felkérte a Tatabányai 4x4 Terepjárós, Polgári Védelmi és Önkéntes Tűzoltó Egyesületet, hogy segítsen nekik megszabadítani a várfalat a hívatlan vendégeitől. 

Tizenkét méter magasban "kertészkedtek" a tatabányai terepjárósok. Ezúttal a Tatai-vár várfalát kellett megtisztítaniuk az élősködő növényektől.
A 12 méter magas várfal megtisztítását csak létrán, kötélbiztosítás mellett tudták elvégezni a tatabányai terepjárósok 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

A csapat már több alkalommal is a Tatai-vár segítségére siettek. Legyen az a föld alatt talált titkos folyosó feltárása, a 45 méter magas vártoronyban lévő zászló cseréje, vagy az egykori kincstár szigetelése, a terepjárósok minden nehéz helyzetet megoldottak. Most sem mondtak nemet a múzeum kérésének és hétvégén beülőt, sisakot és kötelet ragadtak, hogy nekiálljanak a nem mindennapi feladatnak. A "kertészkedésre" a Kemma.hu is elkísérte az önkénteseket, akik két nap alatt tisztították meg a kijelölt szakaszt. 

Megtisztult a várfal

Körösladányi Zsombor, az egyesület elnöke a Kemma.hu kérdésére elmondta, hogy összesen nyolcan vettek részt a munkában. Volt, aki a levágott növényeket gyűjtötte össze, mások a földről elérhető részeket tisztították meg. Többen pedig kötéllel biztosítva, létrára mászva küzdöttek meg a magasba kapaszkodó növényekkel. Először levágták a téglák közötti megkapaszkodó növényeket, majd drótkefével megpróbálták a gyökereiket minél jobban eltávolítani a résekből. 

Tizenkét méter magasban "kertészkedtek" a tatabányai terepjárósok. Ezúttal a Tatai-vár várfalát kellett megtisztítaniuk az élősködő növényektől.
A kövek rései között megtelepedett növényeket kellett eltávolítani 
Fotó: Zetovics Márió / Forrás: 24 Óra

Zsombor azt is elárulta, hogy egyelőre a várfalnak azt a részét tudják megtisztíttani, ahol létrát tudnak használni. A közel 12 méter magas várfal a két nap alatt mintha újjászületett volna. Azonban kiderült, hogy sajnos nem marad ilyen sokáig. Dr. Schmidtmayer Richárd, a múzeum igazgatója elmondta, hogy az időjárástól függően évente legalább kétszer, de van, hogy többször is szüksége van a fal megtisztítására. 
– A várfalon a fugák elöregedtek, amikbe bele tudtak telepedni a növények. Mivel tájvédelmi körzetben vagyunk, csak kézi erővel lehet eltávolítani ezeket, hogy ne okozzunk problémát a környék élővilágában – magyarázta az igazgató, aki szerint a látogatók részéről jogos elvárás, hogy egy szép várfalat lássanak. De ez a fal állagmegóvása miatt is szükséges. 

Balesetveszélyes 

– A borostyán például a gyökérzetével nagyon be tud furakodni a kövek közé, amit csak további költségekkel lehet csak eltávolítani. Illetve a fás szárú növények ahogy megkapaszkodnak akár ki is mozdíthatnak köveket, Ezt pedig nem akarjuk megvárni. Azonban a múzeumnak nincsen erre külön szakembere, ezért kértük fel most is a tatabányai önkénteseket, hogy segítsenek nekünk – árulta el Dr. Schmidtmayer Richárd.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában