Túra

2024.04.21. 13:04

A legidősebb induló is szintidőn belül teljesítette a jégesővel tarkított Gerecse 50-et

Idén már 42. alkalommal hódították meg a természetjárók a Gerecsét a különböző távokon (10, 20, 30 és 50 kilométer) az 1982-es indulás óta.

Túri Csaba

Túrázók a 42. Gerecse 50-en

Fotó: Zetovics Márió

Ha április, akkor Gerecse 50. Ezt már nagyon jól tudják a túrázók szerte az országban, bármelyik szegletében is éljenek hazánknak. Szokás szerint ezúttal is betelt az összes távra a lehetséges jelentkezők száma (ez 8000 főt jelent), ismételten bizonyítva az esemény nívóját. A szervezők adatai alapján összesen 6791-en vágtak végül bele a kihívásba.

Idén is jó hangulatban telt a Gerecse 50
Idén is jó hangulatban telt a Gerecse 50 
Fotó: Zetovics Márió

Horváth Zoltán, a túra főszervezője és megálmodója elárulta, hogy ezúttal sem volt semmilyen fennakadás, nem kellett senkihez orvosi segítséget sem hívni. Külön öröm volt számára, hogy az eddigiekhez képest jóval több család vágott neki a kalandnak, sokan hozták ki az otthon melegéből a gyerekeiket, hogy a természetben töltsék el a napot.

Hektikus időjárás a Gerecse 50-en

A nap kezdetétől kezdve nagyon jó volt a közhangulat, annak ellenére, hogy nem lehetett tudni, éppen milyen időjárási körülményekkel kell megküzdeniük a túrázóknak. Volt eső, aztán szikrázó napsütés, majd megint egy kis eső, volt hogy csak beborult, de egy szakaszon még a jég is esett, ami azonban szerencsére nem tartott sokáig és nem tudta megtépázni a túrázók kedvét. Olyan volt az időjárás, mintha valaki unalmában egy monitor mögött véletlenszerűen kapcsolgatta volna a gombokat. Ez persze senkinek sem szegte a kedvét, hiszen aki túrázásra adja a fejét, az tisztában vele, hogy akár percenként is gyökeresen változhatnak a körülmények.

Az idei év legidősebb vállalkozója egy 84 éves túrázó volt az 50 kilométeres távon, amit 11 óra 30 perc alatt teljesítette, ez fél órával belül van a szintidőn. A legfiatalabb induló pedig egy 11 éves kislány volt, aki szüleivel hódította meg a Gerecsét.

A Gerecse 50 túra létrehozója köszönetet mondott azoknak is, akik társadalmi munkában vállalták, hogy segítenek a sikeres lebonyolításban. Többek között az Árpád Gimnázium diákjai is ott voltak az ellenőrző pontokon az egész túra alatt, miután napokkal az esemény előtt az akadályok elhárításában is segédkeztek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában