úrhatnám polgár

2018.01.27. 15:36

A tardosi színjátszóknak tapsolnak vasárnap a nemzet színházában

Moliére örök érvényű remekművét vitte színre a tardosi Vörösmárvány színjátszókör, amely ezt a darabot vasárnap a Nemzeti Színház Gobbi Hilda Színpadán is bemutathatja a három éve indult Pajtaszínház Program keretében.

Petrik József

Forrás: MW

Fotó: EDELMAYER

A Nemzeti Művelődési Intézet és a Magyar Teátrumi Társaság közreműködésével országszerte megvalósuló program újabb sikeres évadát zárhatja a hétvégén, amelynek a tardosi amatőr színészek is részesei lesznek. Az amatőr színjátszó hagyományokat felelevenítő projektjéhez az ország minden megyéjéből csatlakoztak társulatok. A lelkes műkedvelő színkörök munkáját mentor és közösségi művelődési szakemberek is segítették.

A III. Pajtaszínház Program tavaly ősszel indult. Ennek megfelelően a tardosi színi társaság is szeptember óta próbákkal készül a mostani, III. Pajtaszínházi Szemlén történő fellépésre. Ezen a eseményen a színházi műfajok széles skáláját felvonultató előadásokat mutatják be a résztvevők.

– A társulat hat éve működik, de csak két hónapja van neve, mivel a program előírta, hogy kell „ilyen” – mondta Nagy Gábor, a Vörösmárvány színjátszókör vezetője. – Színkörünkben mindenki tardosi. A csoportunk legfiatalabb és legidősebb tagja is hölgy. Stikli Alexandra mindössze 16 éves.

Gábor elmondta, hogy igyekeznek mindig olyan darabokat választani, amelyben a tizennégy fős társulat minden tagja szerephez jut. Az Úrhatnám polgár éppen ilyen.

A szereposztás

Jourdain úr: Árendás Ferenc

A feleség: Pintér Gyuláné

Luci, a lányuk: Stikli Alexandra

Cléonte, Luci udvarlója: Kovács Márk

Nicole, a szolgálólány: Szabó Lilla

Covielle, a szolgáló: Tóth Ádám

Grófnő: Halmos-Simon Daniella

Gróf: Antal Dániel

Filozófus: Kohut Gergő

Vívóedző: Recsák Barna

Énektanár: Recsákné Hermann Andrea

Tánctanár: Beró Attiláné

Stílustanácsadó: Kovács Henrik

Cseléd: Nagy Gábor

 

– Erre az országos seregszemlére minden évben megyénként egy-egy „színházat” hívnak meg – jegyezte meg Nagy Gábor. – Tavaly például a mocsaiak képviselték szűkebb hazánkat. Ezt a Moliére-darabot eddig egyszer adtuk elő, a tardosi művelődési házban, azaz a vasárnapi nemzetibeli fellépésünk lesz a második, emiatt egy kissé izgulunk.

A színjátszókört a legkülönbözőbb civil foglalkozást űzők alkotják. Van a társulatban tanár, diák, mérnök... A felkészítésükhöz pedig Pápai Ferenc személyében mentort is kaptak, aki segítette, ösztönözte a munkájukat.

– A Moliére, mint szerzőválasztás az én „bűnöm” – ismerte be beszélgetőpartnerünk. – Úgy gondoltam, ez egy szórakoztató darab, amely ma is „veszélyesen” aktuális. Ellenben egy olyan színmű is, amellyel az amatőrök is könnyen boldogulnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában