Felújítás

2024.05.09. 17:20

Felújítják a Fényes Fürdőt

Idén is kinyit júniusban a tatai strand. A Fényes Fürdő megújult medencével várja majd a fürdőzőket.

Kemma.hu

Rendkívüli testületi ülésen döntöttek a Fényes Fürdő sorsáról. Erről Michl József, Tata polgármestere számolt be közösségi oldalán. Mint írta: az amorf medencét fogják felújítani. 

Idén is kinyit júniusban a tatai strand. A Fényes Fürdő megújult medencével várja majd a fürdőzőket.
A régi csempe felújítása helyett fóliázni fogják a Fényes Fürdő amorf medencéjét
Fotó: 24 Óra

A Kemma.hu megnézte az előterjesztést, hogy pontosan milyen változásra számíthatnak idén a fürdőzők.

Megújul a Fényes Fürdő

Mint írták: áprilisi testületi ülésen tárgyalták a Városkapu Zrt. idei üzleti tervét, amit az időközben bekövetkezett változások miatt módosítani kellett. A korábbi terv a Fényes Fürdő szezonális karbantartási költségeit tartalmazta. Ez az előző években alkalmazott hidegburkolat javítását jelenti. Többek között az amorf medence csempéjének pótlását. Azonban a munka során kiderült, hogy ez már nem lesz elég. 

A medencetest szerkezeti állapota miatt a hiányzó burkolat pótlásán túl a teljes medencefenék, az oldalfal és a perem jelentős része, illetve a lépcsőzet csempézése is teljes egészében cserére szorulna. Ráadásul a burkolat alatti aljzatréteg is teljes egészében javításra szorul. Ez egyrészt jelentős mértékben megnöveli az üzleti tervben előre jelzett tervezett költségeket, valamint a csempék pótlása csak rövid távú megoldást adna. 

Nem jó a csempe

– A rendszeresen feljött csempék balesetveszélyesek voltak, valamint tudható, hogy a 2025. évi és az azt követő szezonokban ez a folyamat és költség újból jelentkezne. Gazdasági és biztonságtechnikai
szempontból sem megnyugtató a csempézés javítása, de még a teljeskörű újracsempézése sem jelentene végleges megoldást – olvasható az előterjesztésben a Városkapu Zrt. vezérigazgatójának, Pálházy Nándornak a véleményét. Ezért azt javasolta, hogy ne csempézéssel, hanem fóliázással burkolják be az amorf medencét. 

– Ezen technológiai megoldással az érintett medencerész hozzávetőlegesen 10 évig problémamentesen üzemeltethető lesz a másik medencerészhez, illetve a pancsolómedencéhez hasonlóan. Kiváltképpen, ha ezen idő alatt a
terület teljes vízrendezése, a tó- és patakmeder rehabilitációja is megtörténik – magyarázta a döntés okát a vezérigazgató.

Döntöttek

Pálházy Nándor azt is kiemelte, hogy a fóliázás hamarabb elvégezhető, mint a csempézés. Ez pedig fontos szempont a tervezett júniusi nyitás miatt. Azonban addig is sok feladat vár rájuk. Az előterjesztés szerint először szükséges az egységes textúrájú, sík felület kialakítása, majd erre geotextília kerül, illetve a fóliaréteg lefektetése és összehegesztése után a szegélyeket speciális fóliabádog elemekkel rögzítik. A fólia anyagtulajdonságaiból is adódóan vízzáró rétegként is funkcionál, így a medence téliesítése könnyebbé válik. Mivel a felújítás ára nem éri el a közbeszerzési értékhatárt, több árajánlat bekérése alapján választották ki a kivitelezőt: 49 millió forintért végzik el a munkát. 



 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában