Jótékonyság

2024.02.17. 15:39

Igazi, csupaszív bajnokokat avattak a Szent Borbála Kórház Gyermekosztályán

A januári 24 órás jótékonysági evezés záróakkordjaként a Szent Borbála Kórház Gyermekosztályára látogatott az alapítvány és a Tatai Hódy Sportegyesület néhány sportolója. Nem véletlenül!

Kemma.hu

A tatai sportolók a kórház folyosóján jelképesen sétáltak 50 métert a kicsikkel, akik felállhattak a dobogó legtetejére, a sportolók pedig a gyermekek nyakába akasztották az érmeket és kaptak egy-egy plüssmacit is

Forrás: 24 Óra

Fotó: Viszló Balázs

Ahogyan arról korábban beszámoltunk, január 5-én 24 órás jótékonysági evezésnek adott otthont a tatai Új Kajakház Ökoturisztikai Központ. A jótékonysági evezés ötletét második alkalommal hívta életre a Tatai Hódy Sportegyesület, ezúttal a Szív Bajnokai Alapítvány támogatására. Nemes célért eveztek, azoknak a gyermekeknek, akik szívműtéten, illetve egyéb szívbetegségen estek át. Az eseményen számos helyi sportoló ajánlotta fel korábban elnyert érmét, amelyeknek új tulajdonosai lettek. Szombaton délelőtt a Szent Borbála Kórház Gyermekosztályára látogatott több tatai sportoló, valamint Beck Mónika, a Magyarország Szív Nagykövete, az alapítvány megálmodója. A folyosón jelképesen sétáltak 50 métert a kicsikkel, akik felállhattak a dobogó legtetejére, a sportolók pedig a gyermekek nyakába akasztották az érmeket és kaptak egy-egy plüssmacit is.

– Most azért a gyermekeknek és a felnőtteknek az arcára kiült minden. Örülünk, hogy itt lehettünk, örülünk, hogy segíthettünk! Ez a 24 órás evezés azért is jött létre, hogy a gyerekeket tudjuk valamilyen szinten egy kicsit támogatni. Most itt vagyunk a Szent Borbála Kórház Gyermekosztályán, ahol a csecsemőktől kezdve a tíz évesekig itt vannak hétvégén is sajnos, mert betegek. Próbáljuk a kedvüket egy picit feldobni egy éremmel és egy “bajnokmacival“ –  mondta meghatódva Ratimorszky József, Masters Sárkányhajó Világbajnok, az esemény szervezője, aki hozzátette, hogy már a következő jótékonysági rendezvényükön is gondolkodnak:

– Mindenképpen jövő januárra tervezünk egy újabb eseményt, de szeretnénk még év közben is egyet. Majd kiforrja magát, de a Szív Bajnokai Alapítványt száz százalék, hogy bevonjuk.

Mintegy tizenöt kicsi érezhette magát bajnoknak szombaton a Szent Borbála Kórházban

– Nagyon boldog voltam, amikor ez a megkeresés érkezett, mert úgy gondolom, ezek a gyerekek igazi hősök! Bejönnek ide betegen, elesetten, tele félelemmel, és legnagyobb részt úgy mennek már innen haza, hogy mosolyognak, integetnek. Tényleg bajnokok, akik legyőzik a betegségüket, és ebben minden segítséget meg kell nekik adni. Ez pedig, hogy megélhetik, hogy tényleg bajnokká avatják őket, érmet és macit kapnak, ez egy óriási löket és egy óriási plusz energia, amely segít nekik a betegségek legyőzésében és a gyógyulásban – emelte ki Dr. Bereczky Lea megbízott osztályvezető-főorvos.

Beck Mónika, Magyarország Szív Nagykövete, az alapítvány megálmodója szintén szívproblémával született.

– Kicsi gyerekként átestem egy nyitott szívműtéten, és fiatal felnőttként pedig kaptam egy életmentő készüléket. Innen jött az alapítvány ötlete.

A gyógyulásom az volt, hogy felvállaltam a betegségem, már felnőttként. Amikor nagykövet lettem, akkor úgy gondoltam, hogy szeretnék ezeknek a gyerekeknek segíteni

– hangsúlyozta Beck Mónika.

Most már nem csupán a szívbeteg gyermekeknek segítenek, hiszen a szívvel kapcsolatos betegségek eléggé szerteágazóak. Nem minden gyermeknek van csak szívproblémája, hanem egyéb problémával is küzd. 

A nemes kezdeményezéshez sportolók is csatlakoztak, nem is volt kérdés számukra, hogy az ügy mellé álljanak.

Gábor Tímea, az Olimpiai Reménységek Verseny (ORV) ezüstérmes kajakozója, valamint Hidvégi Zalán háromszoros utánpótlás világbajnok kajakozó akasztották az érmeket a kicsik nyakába és adták át a plüssmacikat. Lapunknak elmondták, hogy rendkívüli érzés számukra, hogy ők adhatják át ezeket. Nagyon szeretik a gyerekeket, és ez a jótékonysági akció nekik is egy plusz löket, motiváció a mindennapokra, továbbá a versenyekre.

Ezúttal nem az ő nyakukba akasztották az érmet, hanem ők adhatták át a medálokat.

 Igazán hálás vagyok, hiszen a beteg kisgyermekeknek segíthetünk az „útjukban”, nekem is motivációt ad a mindennapokban, nemhogy nekik! Nagyon örülök, hogy ilyen programokban is részt vehetünk

– mondta Hidvégi Zalán, aki hozzátette, hogy felemelő érzés volt, amikor a 24 órás evezésen a Szív Bajnokaival együtt evezhetett, hiszen a rajtra és a “befutóra" is érkeztek fiatalok az alapítvány jóvoltából, hogy ők is csónakba üljenek.

Ugyan Gábor Tímea nem tudott részt venni a 24 órás evezésen, de annál örömtelibb volt számára, hogy szombaton ott lehetett, és reméli, a következőn már ő is lapátokat ragadhat a jó cél érdekében.

Nagyon jó érzés volt átadni az érmeket és a macikat, amúgy is nagyon szeretem a gyerekeket, boldogsággal tölt el, hogy örülni látom őket

– hangsúlyozta. 

Természetesen a gyermekosztály legkisebbjeit is bajnokok. A néhány hónapos Dániel érdeklődően tekintett új kis plüssbarátjára. Édesanyja elmondta, Dániel Mihály koraszülött, hatodik hónapra született. Azért került kórházba, mert a harmadát ette, mint korábban.

– Nyolc hónapja született, de a koraszülötteknél úgy is kell számolni, hogy mikorra vártuk őt. Tehát például a mozgását úgy figyelik, hogy egy hat hónapos pici mozgásának kell megfelelnie – mondta az édesanya, aki hozzátette, hogy Danika elkezdett újra enni.

Márfy Gabriella festőművész kilenc éve csatlakozott az alapítványhoz oly' módon, hogy színes, szíves, állatos alkotásaival segítse a kórházban lévő gyermekek mindennapjait. Ezúttal a Szent Borbála Kórház Gyermekosztályára küldött csodálatos festményeket, hogy a kicsiknek mosolygósabban teljen a bent töltött idő.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában