Határoztak

2023.10.06. 06:55

Nem lesz kavicsbánya Pilismaróton: döntött a testület, felbontják a szerződéseket

Nem lesz bánya Pilismaróton, a képviselő-testület egyhangúlag úgy döntött, nem támogatják, hogy a településen külfejtéses bányászati tevékenységet végezzenek. Hunyadi Balázs polgármester szerint a több mint három éve húzódó ügy miatt rossz lett a közhangulat, és egy beruházás sem lehet fontosabb a községben élők lelki egészségénél.

Walczer Patrik

A pilismaróti testület a népszavazás eredményét is figyelembe vette, amikor döntött

Forrás: 24 Óra

Fotó: Walczer Patrik

Hunyadi Balázs polgármester a Kemma.hu-nak elmondta: a legutóbbi képviselő-tesületi ülésen hozott döntésükkel lényegében eldőlt, hogy nem lesz bánya Pilismaróton és hogy a továbbiakban az előttük álló feladatokra, fejlesztésekre – mint például az orvosi rendelő felújítása – kívánnak koncentrálni. Hangsúlyozta továbbá, hogy megválasztásakor egy régi szerződést örökölt meg a korábbi vezetéstől, melyet több szempontból is át kellett tanulmányoznia, ezért is indokoltnak tartotta, hogy részt vegyen különböző tárgyalásokon. Ugyanakkor a történet itt nem ér véget, hiszen tudomásunk szerint a beruházó korábban jelezte az önkormányzat számára, hogy a későbbiekben akár jogi úton érvényesíthetik az álláspontjukat. 

Na de hogyan is kezdődött az ügy?  2020 júliusában a településrendezési eszközök módosításával kapcsolatban lakossági fórumot tartottak a polgármesteri hivatalban, a lakosok közül sokan akkor értesültek először arról, hogy a GM-Pro Kft. nevű vállalat homok-kavics bányát szeretne nyitni. A helyiek tiltakozásának és nyomásának hatására nem sokkal később lemondott Pergel István Csaba polgármester és a teljes képviselő-testület is. Onnantól kezdve a bányaügy folyamatos beszédtémává vált a faluban. Egyesek ingatlanjaik elértéktelenedésétől, mások a megnövekedő teherautó forgalomtól tartottak, de volt, aki attól félt, hogy a munkavégzés nagy porral, illetve zajjal jár majd.

Hunyadi Balázs, Pilismarót polgármestere
Hunyadi Balázs, Pilismarót polgármestere
Fotó: Walczer Patrik / Forrás: 24 Óra

A járványhelyzet miatt az időközi-választást hosszú időn át nem lehetett megtartani, majd 2022-ben Hunyadi Balázs lett a község új polgármestere, aki választási szórólapján a következőt írta, hogy a bányaberuházás kapcsán környezetvédelmi, gazdasági és jogi szempontok mérlegelésével – az együttműködés jegyében – kompromisszumos megoldást kíván találni.

Idén márciusban az Energiaügyi Minisztérium megsemmisítette a GM-PRO Kft. környezetvédelmi engedélyét. Augusztusban népszavazást tartottak a községben: ugyan a voksolás eredménytelen volt – ugyanis csak 781 személy, vagyis a választásra jogosult állampolgárok 40,84 százaléka ment el szavazni – de a szavazók 87,3 százaléka nemmel voksolt, vagyis egyértelműen kijelentették, nem kérnek a bányából.

Felbontják a szerződéseket
Hunyadi Balázs elmondta: már a népszavazás előtt úgy gondolta, hogy az emberek egymás közötti viszonyában is meghatározóvá vált a tervezett bánya, ezért az eredménytől függetlenül előzetesen is elvi állásfoglalásként tekintett a referendumra. A szeptember 26-i képviselő-testületi ülésen a testület egyhangúlag döntött a beruházás kapcsán a GM-PRO Kft.-vel, valamint a tervezéssel kapcsolatban a Völgyzugoly Műhely Kft.-vel korábban megkötött szerződések felbontásáról. Egyúttal határoztak arról is, hogy bányászati tevékenység megkezdése érdekében nem módosítják Pilismarót község településrendezési tervét és helyi építési szabályzatát.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában