megemlékezések

2017.10.20. 17:30

Így emlékezik a megye 1956-ra

Megyénkben számos programot szerveznek az 1956-os forradalom és szabadságharc tiszteletére. A legtöbb helyen vasárnap és hétfőn tartanak megemlékezést.

kemma.hu

Ács Hétfőn 9 óra 30-kor emléktáblát avatnak az ’56-os kopjafánál. Ezt követően 10 órakor ünnepi megemlékezést tartanak a Gárdonyi-iskola aulájában, ahol megemlékező beszédet mond Csuka László alpolgármester. Az ünnepségen közreműködnek a tanintézet diákjai. A megemlékezés után Szűcs Béla Albert tablóiból nyílik kiállítás az intézmény aulájában.

Bábolna Megemlékezést tartanak hétfőn 15 órakor az ’56-os emlékműnél. A megjelenteket dr. Horváth Klára polgármester köszönti, majd ünnepi beszédet mond Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője. A műsor után a jelenlévők átvonulnak a régi temető kopjafájához, ahol koszorúzással ér véget az ünnepség.

Esztergom A Duna-parti városban hétfőn, 16 óra 30 perctől a Széchenyi téren koszorúznak. 18 órától a művelődési házban folytatódik a megemlékezés, Romanek Etelka polgármesteri köszöntője után a Turay Ida Színház, Az angyalok nem sírnak című előadását lehet megtekinteni.

Kisbér Hétfőn 17 órakor koszorúznak a Pilbauer közben, majd ünnepi műsort adnak a Wass Albert Művelődési Központban.

Komárom Az 1956-os forradalom és szabadságharc mártírjaiért tartanak emlékmisét vasárnap 18 órakor a Jézus Szíve római katolikus templomban. Hétfőn 15 órakor a Petőfi Sándor Művelődési Házban beszédet mond dr. Kreft-Horváth Loránd alpolgármester, majd műsort adnak a Bozsik József Általános Iskola diákjai. 17 órakor a Jókai téren lévő ’56-os szobornál folytatódik a megemlékezés, ahol mécsesgyújtással is emlékeznek a hősökre. 18 órakor a városi sportcsarnokban a Komáromi Kamaraegyüttes és a Magyarock Musical Band előadásában, a Választottuk a jövőt című rockoperát tekinthetik és hallgathatják meg az érdeklődők.

Mocsa A megemlékezés hétfőn 10 órakor kezdődik a Petőfi Sándor Művelődési Házban, ahol átadják a Mocsáért emlékérmet, majd ezt követően koszorúzzák meg az 1956-os kopjafát. Beszédet mond Marschall Ferenc polgármester, majd rövid műsort adnak az Arany János Általános Iskola tanulói.

Nagyigmánd Hétfőn 10 órakor az Ötvenhatosok terén – eső esetén a Magos Művelődési Házban – Balla Mária szavalata után ünnepi beszédet mond Czunyiné dr. Bertalan Judit, a térség országgyűlési képviselője. A műsort a Pápay-iskola diákjai adják, ezután koszorúzzák meg a résztvevők az ’56-os kopjafát. 17 órakor a Szent Mihály római katolikus templomban ökumenikus istentiszteletet tartanak.

Nyergesújfalu Az önkormányzat képviselő-testülete hétfőn 15 órára az új köztemetőbe hívja emlékezni a város lakóit. Ridly István Attila önkormányzati képviselő mond beszédet, az ünnepségen közreműködik a Zafféry Károly Szalézi Középiskola diákjainak egy csoportja és a Szabolcsi Bence Zeneiskola fúvószenekara. Az eseményt követően a 10’s Moziban a Nincs kegyelem című magyar játékfilmet vetítik – a belépés ingyenes.

Oroszlány Hétfőn 16 órától Czunyiné dr. Bertalan Judit országgyűlési képviselő, valamint Lazók Zoltán Oroszlány polgármestere mond majd beszédet az ’56-osok terén a kopjafánál. 17 órától az Oroszlány Közösségi Színtér és Könyvtárban Kautzky Armand Jászai Mari-díjas színművész, rendező és Udvarhelyi Boglárka énekművész ünnepi műsorát láthatják az érdeklődők.

Pilismarót Pergel István polgármester mond beszédet a Nemzeti Emlékoszlopnál hétfőn 17 órakor kezdődő ünnepségen. Az irodalmi műsort Máthé Zoltán református lelkipásztor állította össze.

Tata Az ünnep előestéjén, vasárnap 18 órakor megemlékezést és koszorúzást tartanak az Öreg-tó partján lévő kopjafánál. Másnap 10 órakor szerveznek ünnepi műsort a körforgalomnál található 1956-os emlékműnél, 18 órakor pedig a Magyar Honvédség 25. Klapka György Lövészdandár Zenekara ad ünnepi hangversenyt. Szerdán 17 órától dr. Mészáros Gábor, a tatai forradalom kimagasló alakjának börtönnaplóját mutatja be a kötet szerkesztője, dr. Schmidtmayer Richárd történész, a Kuny Domokos Múzeum igazgatója. Csütörtökön az 1956-os forradalom és szabadságharc tatai szereplőinek felelősség- és áldozatvállalása előtt tisztelgő ünnepi felvonulást tartanak, mely a Kossuth térről 15 órától indul.

Tatabánya Vasárnap a Béke téren emlékeznek meg 17 órától a forradalom áldozataira. A beszédet Bencsik János országgyűlési képviselő mondja.

Tát Hétfőn, 10 óra 30 perctől koszorúzással emlékeznek az ’56-os emléktáblánál. Beszédet dr. Völner Pál az Igazságügyi Minisztérium államtitkára mond, 11 órakor pedig a kultúrházban kezdődik ünnepi műsor.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!