Látogatás

Szilágyi László

Vajon mi járhat most Lang Ádám és Szalai Attila fejében…?

A magyar labdarúgó-válogatott Marco Rossi irányítása alatt leginkább a csapategységek köszönhette az eredményeit,

és ez a jövőben sem változik. Nem úgy a védelem összetétele! A szövetségi kapitány decemberben eleget tett Dárdai Márton meghívásának, és Berlinben látogatta meg a magyar és a német válogatottság között vacilláló védőt.

A középső Dárdai fiú sorsa régóta foglalkoztatja a kapitányt, Rossi és stábja a színfalak mögött egyezkedett az utánpótlás-szinten német nemzeti mezben futballozó játékossal. Dárdai gesztusa egy régóta húzódó ügy utolsó előtti lépéseként is értelmezhető, hiszen nem tűnik valószínűnek, hogy a berlini Hertha védője visszakozik, és mégis a Nationalelfet választja. Mint ahogy arra is minimális az esély, hogy a ciprusi AEL Limasszolból kiszorult Lang Ádám, és a Hoffenheimben a kispadot koptató Szalai Attila helyett ne lenne nyitott a kapitány egy megnyugtató megoldásra.

Dárdai Márton jövőre felkészülési mérkőzésen mutatkozhat be a válogatottban a júniusi Eb előtt, és ha sérülés nem gyötri, és továbbra is élvezi édesapja, a korábbi magyar kapitány, Dárdai Pál bizalmát a berlini Herthában, akkor elfoglalhatja a helyét a magyar válogatott védelmének a tengelyében. Szükség lesz rá. A Csehország elleni edzőmeccsen megsérült Willi Orbán kiválása óta ugyanis nagyon gólképes volt a válogatott védelme: Szerbia, Litvánia, Bulgária ellen összesen hat gólt kapott, öttel többet, mint a honosított lipcsei védővel az első öt Eb-selejtezőn.

Marco Rossi biztosra akar menni, az Eb-selejtező-sorozat hajrája arra is figyelmeztette, hogy lesz olyan meccs a jövőben, amikor Szoboszlai Dominik, Sallai Roland vagy Varga Barnabás egy-egy villanásával nem tud lerendezni egy-egy meccset a válogatott. Ráadásul a szövetségi kapitány egyértelművé tette, hogy azok a játékosok élveznek elsőbbséget, jönnek szóba az Eb-re nevezett keret kialakításakor, akik rendszeresen játékban vannak.

A kapitány berlini útja világos üzenet Lang Ádám és Szalai Attila számára: a múlt semmire sem jelent garanciát. Rossi nem lehet tekintettel a sikeres múltra (Lang 2016-ban és 2021-ben, Szalai 2021-ben szerepelt Eb-n), különösen akkor nem, ha rendelkezésre áll egy másik opció, ami a csapat javára válhat. Már csak az a kérdés, hogy a csapategység vajon megsínyli-e az eddigi alapember várható mellőzését, és persze az, hogy vajon mi járhat most Lang és Szalai fejében.