Kapussors?

Petrik József

Eltérő, illetve inkább különböző a labdarúgók, a szakemberek, az újságírók és nem utolsósorban a szurkolók véleménye, hogy a futball vajon igazságtalan vagy igazságos sport-e. A győztesek többnyire igazságosnak tartják. A vesztesek? Hmmm, az attól függ… De ha egy játékba már eleve ennyi bizonytalanság van kódolva, akkor miként kritizáljuk vagy méltassuk a foci művelőinek teljesítményét?

Talán ehhez igyekezett valamilyen fogódzót nyújtani – legalábbis az öreg kontinensen – a Ballon d’Or, vagyis az Aranylabda „feltalálása”. Ma már kamerák veszik a sztárok minden mozdulatát, a tollforgatók jegyzetelnek, a sportstatisztikusok statisztikákat vezetnek.

Szinte mindent mérnek és számolnak, azaz éppenséggel objektív is lehetne a választás.

Egy-egy futballista produkciójának egzakt megítélés mégis szinte kizárt. Mert a választás szavazáson alapszik, a voksolás pedig mindig magában hordozza a szimpátiát, azaz a szubjektivitást.

Az Aranylabda eddigi története során számtalan labdazsonglőr és -virtuóz kapta meg ezt a díjat. Hátvéd csak elvétve. Kapus viszont csak egy, ő Lev Jasin volt, az „Orosz Párduc”.

Nehéz ügy ez. A csetlő-botló gólvágók suta megoldásainak emlékét egy-egy góljuk szinte azonnal elmossa. A hálóőr életében ez egészen másképp működik. Végig remekelhet egy egész találkozón, de ha becsúszik a baki, oda a mérkőzés, oda a győzelem, oda a „becsület”. Ez nem véletlen, hiszen utolsó emberként a kapus felelőssége a legnagyobb. Jobb esetben azzal intézik el a dolgot, hogy ilyen a kapussors.

Az 1970-es világbajnokságon az akkor már kétszeres győztes Brazília a csoportban Jairzinho góljával 1–0-ra legyűrte a címvédő Angliát. S volt egy hihetetlen jelenet az angol kapu előtt. Szögletet követően Pelé lefejelte a labdát a gólvonalra, és már örömittasan emelte magasba a kezét, hogy gól, amikor Gordon Banks parádés vetődéssel kiütötte a labdát. Jairzinho a visszaemlékezésében megesküdött rá, hogy Pelé gólt is kiáltott.

Nagyjából hasonló, hihetetlen jelenetet láthattunk nemrégen a Premier League-ben a Liverpool–West Ham United (3–1) meccsen, amikor a Pool kapusa, Alisson Becker mutatott be egy nem e világi védést, a gólvonalról kitenyerelve a labdát.

A labdarúgás történetével és statisztikáival foglalkozó nemzetközi szervezet, az IFFHS persze esztendőről esztendőre megválasztja az év legjobb kapusát is, de azt méltánytalannak és igazságtalannak tartom, hogy Jasin óta egyetlen hálóőr sem vehette át az Aranylabdát. Lehet, hogy a kapusoknak csak a potyagóljaira emlékeznek?