Jordan csukája

Petrik József

Sportimádóként évekig őrizgettem az 1989-es budapesti fedett pályás atlétikai vb-re szóló belépőmet. De ugyanígy tettem a ’90-es, szintén a fővárosban rendezett, C-csoportos jégkorong-világbajnokság jegyével is. Az egyik kézilabda EHF-kupáról – némi fondorlattal – megszereztem a játékoskijárónál álló kis pulpitusra elhelyezett meccslabdát.

Nos, a jegyeket már nem találom, de a laszti még mindig megvan. Azaz, abszolút megértem, ha egy drukker sportemlékeket gyűjt, és igazi kincsként tartja becsben azokat.

Hiszen a sportrajongók nagy részének életében voltak már olyan események, amelyeket sosem felejtenek el, amelyről úgy gondolják, még az unokáiknak is mesélnek róla.

Az eredeti történet pedig még jobban feldobható azzal, ha megmutatják, mi is történt az adott meccsen. A legfanatikusabbak pedig képesek milliókat leszurkolni a híres játékosok vagy csapatok ereklyéiért.

A legutóbbi ilyen nagy dobásról éppen a napokban olvastam. A legendás amerikai kosárlabdázó, Michael Jordan sportcipője 2,2 millió dollárért, csaknem 760 millió forintnak megfelelő összegért kelt el az egyik leghíresebb aukciósház, a Sotheby's árverésén. A tudósítás úgy folytatódott, hogy ilyen sok pénzt még sohasem fizettek mérkőzésen használt vagy viselt lábbeliért, és ezt a ház is megerősítette. A történet pikantériája, hogy az előző legdrágább is egy Jordan-cipő volt, ám azért csak „potom” 1,4 millió zöldhasút fizettek…

Ez már akkora összegnek számít egy csukáért, hogy arra gondoltam, egy kis kutakodást megér, miért is fizettek eddig vadító pénzeket a rajongók. Az azért megállapítható, hogy a tengerentúliak a fanatikusabb. Úgy tűnik, ott könnyebben dobálóznak a dollármilliókkal. Ennél még fontosabb, hogy volt, aki vette a fáradtságot, és összeállította a tíz legdrágábban kalapács alá került sportemléket. Mi tagadás, ez a lista legalább annyira meglepő nekünk, mint a hétszázmilliós Jordan-cípő…

George Herman „Babe” Ruth neve az óceán innenső oldalán jóval kevesebb embernek mond valamit, mint Észak-Amerikában. Pedig ennek a kiváló baseballjátékosnak az 1920-ban viselt meze vezeti az árverési listát, 4,4 millió dollárral. Nagy matektudás nem szükséges ahhoz, hogy megállapítsuk, ez kétszer annyi, mint a legendás tornacipő. De ezen a listán szerepelnek futball-, hoki-, boksz- és kosárlabda ereklyék egyaránt. Mind-mind milliós tételek.

Ja, és még valami: az első tíz legdrágább ereklye közül négy ma is Babe Ruth nevéhez köthető.