Milák visszatér

Petrik József

A közelmúltban befejeződött a fukuokai vizes világbajnokság. Némi meglepetésre, de annál nagyobb boldogságunkra aranyat nyert kétszáz hátasunk, valamint a férfi pólócsapat. Most a szakembereken a sor, hogy mérleget vonjanak a mieink teljesítményéről. Gondolom, mi, átlagszurkolók nagyjából úgy vagyunk a Japánban rendezett vébén mutatott produkcióinkkal, hogy a sikereinkre büszkék vagyunk, miközben a lelkünk mélyén érezzük, szerepeltünk ennél már sokkal jobban is. 

Az első és talán legfontosabb, hogy a világklasszis Milák Kristóf nélkül is akadt versenyzőnk, aki a dobogó legtetejére állhatott. Mégpedig a 23 esztendős Kristófnál három évvel fiatalabb, a tengerentúlon tanuló és készülő Kós Hubertnek köszönhetően. 

Az úszóválogatott szövetségi kapitánya, Sós Csaba is kitért erre a témára, illetve Milák hiányzására. Úgy fogalmazott, a világbajnokságot kihagyó olimpiai, világ- és Európa-bajnok Milák Kristóf döntése – nevezzük önkényes szabadságolásnak – emberileg érthető. Nem tisztem mérlegelni, hogy a szakvezetőnek igaza van- e vagy sem, bár ő példaként megemlítette, hogy sok óriási sztár állt fejre Japánban. Köztük is talán a legnagyobbként, a száz- és kétszáz méteres gyorsúszásban világcsúcsokat repesztő, abszolút favorit, román úszót, David Popovicsit emelte ki, aki ezúttal még éremhez se jutott egyik számában sem… Tegyük hozzá, ez minket, magyar- és Milák-drukkereket aligha vigasztal. Mi a mi fiunkat hiányoltuk… Mi a magyar úszónagyságot szerettük volna látni a vízben. Érte akartunk szorítani. 

Ám most, hogy kezdünk „regenerálódni” a Kós-győzelem előidézte örömködő hangulatot követően, sokunkban felvetődik a kérdés – ami persze már soha nem derülhet ki –, hogy a magyar úszósport fenoménja, Milák Kristóf Budapestet követően Fukuokában is képes lett volna-e például az újabb duplázásra. Ez talány marad, ezzel szemben az viszont 

egy hónap múlva kiderülhet, hogy az olimpiai, világ- és Európa-bajnokunk csak átmenetileg vonult önkéntes száműzetésben, tette magát talonba, vagy végleg fogasra akasztotta az úszónadrágját.

 Ahogyan tegnap mi is megírtuk, edzője, Virth Balázs jelezte zseniális tanítványának, hogy szeptember negyedikén, pont egy hónap múlva várja az uszodában. 

Szívesen megnézném ezt a randevút, különösen, hogy Kristóf is úgy nyilatkozott a napokban, szerinte három-négy olimpiai arany még benne van. Ez pedig azt is jelenti, esze ágában sincs befejezni a versenyzést. Sőt, a francia fővárosban aranyakat szeretne majd gyűjteni.