JEGYZET

2021.02.12. 06:30

A pénz szava

Pajor-Gyulai László

Az UEFA egyszerre fenyeget és adja be a derekát. Egész pontosan a FIFA fenyegetőzik, ám a háttérben az európai szövetség érdekei húzódnak meg, ezért bizonyára ő a kezdeményezője a nagy szigornak, szóval lényegében mindegy. De csak lényegében, ugyanis ehhez a fenyegetéshez szükség van a többi kontinentális szövetség kiállására is, hiszen Európában a világ minden tájáról érkező futballistákat alkalmaznak a nagy csapatok, köztük az elitbe tartozók is.

Röviden: arról van szó, hogy ha esetleg létrejönne a topklubokat tömörítő Szuperliga, az abban részt vevő csapatok és játékosok kizárnák magukat a FIFA és a tagszervezetei összes nagy versenyéről, azaz a világbajnokságról és az összes kontinensválogatott vetélkedéséről, például az Európa-bajnokságról, az Afrika Kupáról vagy a Copa Américáról, sőt az egyéb klubviadalokon sem vehetnének részt (lásd: Bajnokok Ligája vagy Libertadores Kupa).

Ez a határozott nyilatkozat január végén látott napvilágot, egy hete pedig az UEFA nyilvánosságra hozta a Bajnokok Ligája reformjának a tervezetét. Itt most nincs lehetőség részletezni a Szuperkupa ötletét, de elég is csak a friss javaslat leglényegesebb elemeit felsorolni, és higgyék el, a kettő kísértetiesen hasonló. Megszűnnének a főtáblán hagyományos csoportok, 36 csapat két ligában játszana egymással, az őszi alapszakasz után az első nyolc helyezett automatikusan bejut az egyenes kieséses rendszerbe, a 9–24. helyezett csapatok pedig rájátszás keretében döntenének a fennmaradó nyolc továbbjutó kilétéről.

Miután kialakult a legjobb tizenhat mezőnye, onnan a lebonyolítás már megegyezne a manapság is érvényben lévő kieséses rendszerrel.

Roppant fontos elem, hogy 15 állandó taggal rendelkezne a sorozat, a javaslat megfogalmazása szerint „nagy hagyományokkal rendelkező, történelmileg fontos csapatok” akkor is résztvevői lehetnek a BL-nek, ha hazájuk bajnokságában nem sikerült kivívniuk a kvalifikációt.

Helyben is vagyunk:

ez az elit terepe lesz némi kompromisszummal, azaz jutna egy kevés morzsa a kicsiknek is, ahogyan az manapság is történik, göröngyös úton néhány odajuthat közülük a harminchatba.

Az időzítés nyilván nem véletlen, a tiltás után azonnal jött a megengedés. A kettő azonban nincs egyensúlyban, az UEFA beadta a derekát. A tervezet a nagy márkáknak kedvez, erősíti a kasztrendszert, és a sport szellemét tekintve is okkal bírálható.

Ám itt a pénz beszél. És, mint mindig, a hangja minden mást túlharsog.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!