JEGYZET

2020.02.15. 06:30

Újratöltve

Ch. Gáll András

Két éve egyszer már kiderült, hogy Bódog Tamás és a magyar futball nem kompatibilis egymással. Mintha a mi magyarországi konnektorunkat akarnánk bedugni egy angliai áramforrásba. Vagy inkább a szigetországit a miénkbe.

Nem megy bele. Ha beleerőltetjük, kiveri a biztosítékot.

Mint ahogy két éve a Mainzban élő szakember működése is kiverte a biztosítékot a DVTK urainál. A futballszakmailag bizonyos Jürgen Klopp bűvkörében szocia­lizálódott tréner egyenességére, szókimondására, megalkuvást nem tűrő munkamoráljára nem voltak vevők az Avasalján.

Persze, hiszen annak idején Mainzban,

Klopp játékostársaként, majd játékosaként nem lehetett kamuzni, mellé­beszélni, a másik háta mögött élesíteni a kést a megfelelő pillanatra várva.

A szemüveges zseni habitusa óhatatlanul átragadt a nála csak pár évvel fiatalabb magyar futballistára, vagy az is lehet, hogy Bódog már gyárilag ilyen volt, és „Kloppo” csak ráerősített a korábbi válogatott védő veleszületett tulajdonságaira.

Talán az sem véletlen, hogy itthon két évig nem akadt vevő Bódog know-how-jára. Kevés olyan klubtulajdonos van kis hazánkban, aki rábízza csapatát olyasvalakire, aki a megalkuvás nélküli támadófutball, a ma már szinte az egész világon dívó proaktív, nem az ellenfél hibáira várakozó, hanem azokat kikényszerítő stílus híve.

Egy közelmúltbeli nyilatkozatból tudjuk, hogy idehaza az egyetlen Ferencvárost leszámítva valamennyi élvonalbeli csapat kontrára spekulál, és mivel rengeteg hibával játszanak a magyar együttesek, mifelénk ez a kifizetődő taktika. Előbb-utóbb úgyis elpasszolja magát az ellenfél, és akkor lehet büntetni. Túl sokat nem kell futni hozzá, csak lesni az alkalomra, mint a pók a hálója sarkában. És ilyenkor kapóra is jön José Mourinho elhíresült mondata: hülyeség a labdabirtoklás, csak akkor tud hibázni a játékos, ha nála van a labda.

A portugál filozófiáját szajkózók elfelejtik, hogy a Különleges annak idején a Chelsea-nél, a Real Madridnál és az Internazionalénál gyilkos gegenpressinggel, az ellenfél tizenhatosáig feltolt letámadással kényszerítette ki a labdavesztést még az olyan labdabiztos szupercsapat ellen is, mint Guardiola Barcelonája.

Távolba szakadt hazánkfia most visszatért, mondhatnák, Bódog újratöltve. Révész Attila személyében talált egy olyan főnököt Kisvárdán, aki eléggé tökös ahhoz, hogy belevágjon egy bátor kísérletbe. Az első visszajelzés biztató, 5–3 a Kaposvár ellen. Szombaton jön az igazi vizsga az élcsoportba tartozó Puskás Akadémia otthonában.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!