Kajak-kenu Eb

2017.07.15. 14:51

Öt arany és egy bronz a szombati magyar mérleg Plovdivban

A magyar egységek nagyszerű teljesítményt nyújtva öt arany- és egy bronzérmet gyűjtöttek szombaton, a plovdivi kajak-kenu Európa-bajnokság első döntős napján, amelynek délelőttjén hét 1000 méteres és három 500 méteres finálét rendeztek.

A magyarok közül elsőként a kajakos Bodonyi Dóra szállt vízre. A 23 éves szolnoki versenyző féltávnál még második volt az orosz Vera Szobjetova mögött, de 600 méternél már az élre állt, s végül, több mint egy hajóhosszal ért a célba.

„Általában én lassabban kezdek, így terveztem, hogy a végén jövök egy nagyobbat – mondta Bodonyi, aki elárulta, hogy egész héten nagyon fáradtnak érezte magát a múlt heti válogató miatt, a világbajnokságra szeretne gyorsabb lenni.

A második fináléban, C-1-ben reálisan nem lehettek dobogós reményeik a magyaroknak, ugyanis Vasbányai Henrik megbetegedett. A várakozás be is igazolódott a kenu egyesek 1000 méteres küzdelmét végül Brendel nyerte. Vasbányai az ötödik helyen ért be, érmet ugyan ezzel nem szerzett, de kiharcolta a vb-szétlövés lehetőségét.

A férfi kajakosok hasonló távján a fiatal Kopasz Bálint ugyanúgy harmadik lett, mint tavaly Moszkvában. A 20 esztendős algyői versenyző jól tartotta a lépést a két nagyágyúval, a címvédő portugál Fernando Pimentával és a világbajnok dán Rene Poulsennel, de győzelmi esélyei nem voltak. A harmadik helyér ugyanakkor remekül harcolt, így végül ismét felállhatott a dobogóra.

”Teljesen elégedett vagyok a mostani eredményemmel, hiszen mint mindig, most is erős mezőny jött össze. Ilyen fiatalon, húszévesen ez egy gyönyörű eredmény, nagyon örülök„ – fogalmazott Kopasz.

Női K-2 1000 méteren az utolsó pillanatban változás történt, Bodonyi helyett Hagymási Réka került Farkasdi Ramóna elé a hajóba, de a módosítás nem zavarta meg a magyarokat. Sokáig fej fej mellett haladtak a lengyelekkel, de féltáv után elléptek, s magabiztosan nyerték meg a döntőt.

”Tulajdonképpen két-három edzésen vagyunk túl, de Rékával már nagyon régóta versenyzünk együtt, ültünk már egy csapathajóban. Rögtön az első evezés során megvolt köztünk az összhang, így bizakodtunk, és gyakorlatilag minden csapás tökéletes volt a mostani pályánkban. Előre megbeszéltük a taktikát, amit sikerült higgadtan, tökéletesen végrehajtanunk„ – fogalmazott Farkasdi. A felnőttek között ez az első jelentős eredménye a honvédos párosnak.

Az ezres finálék után három 500-as éremcsata következett, s ezek közül az első ismét magyar sikert hozott. A Lucz Dóra, Medveczky Erika, Takács Tamara, Vad Ninetta alkotta egység már 250 méternél is az élen haladt, s bár az ukránok és a lengyelek sem maradtak le, a finisre is maradt még erő, ezzel Magyarország csapata megvédte címét ebben a számban.

”Az elején úgy elmentünk, hogy szerintem sokkoltuk a mezőnyt. A végén aztán jött az a kis billegés, de örülök, hogy beértünk„ – mondta Takács Tamara.

Női kenu kettes 500 méteren az idén két világkupát is megnyerő Balla Virág, Devecseriné Takács Kincső duó favoritként szállt vízre, és rajt-cél győzelmet aratott, ezzel a tavalyi harmadik hely után ezúttal a dobogó tetejére állhatott.

”Nem igazán foglalkoztunk azzal, hogy esélyesek vagyunk, a belgrádi világkupán megvertek minket a fehéroroszok, úgyhogy kemény csatára számítottunk„ – fejtegette Balla. Hozzátette: az, hogy ez a szám felkerült az olimpia programjára, óriási motivációt ad nekik, sok energiát fektetnek ebbe a párosba.

A Nádas Bence, Tótka Sándor, Molnár Péter és Mozgi Milán alkotta férfi kajaknégyes megvédte a címét a fél kilométeres döntőben. A magyar egység erőtől duzzadva lapátolt a győzelem felé, s megérdemelten nyerte meg ismét az aranyat.

”Úgy tűnik, hogy az ezer helyett az ötszáz négyes kerül az olimpiai programba, s ez látszik is a mezőnyön, minden ország erre a távra készítette az ütőképes négyesét. Nehezebb győzelem volt, mint a tavalyi, de nagy az összhang közöttünk, s ez látszott a teljesítményünkön is„ – mondta Nádas. Tótka hozzátette: még nem tudják, hogy a vb-n is indulhatnak-e ebben az összeállításban, de nagyon szeretnének.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!