Sport

2017.05.24. 15:54

Óriási segítséget kaptak a sportolók a doppingmentes étrendkiegészítők adatbázisával

Címkék#Tatabánya

Összegyűjtötték azokat a termékeket, melyek nem tartalmazzák a 85 leggyakoribb doppingszert, ezzel is segítve a sportolókat. Ennek kapcsán Fábián Péter személyi edző a kemma.hu-nak elmondta: csak bevizsgált étrendkiegészítőt érdemes használni.

K. D.

Minden évben hallhatunk jó pár olyan esetről, hogy egy élsportoló megbukott egy doppingvizsgálaton. A sportolók ugyanakkor egy kis odafigyeléssel elkerülhetik, hogy estlegesen tiltott szert használjanak.

A Laboratorium.hu egy most debütált doppingmentes.hu hívja fel a figyelmet. Az oldalon azokat a termékeket gyűjtötte össze egy független laboratórium, amelyek a vizsgálatok alapján nem tartalmazzák a 85 leggyakoribb doppingszert. Mindeddig Magyarországon nem volt olyan adatbázis, amelyben a különböző készítmények gyártó, forgalmazó, terméknév és termékkategória (fehérjék, vitaminok) alapján is kereshetők.

Mivel az étrend-kiegészítők vizsgálatával foglalkozó nemzetközi tanulmányok szerint a sportolók által használt termékek 15-20%-a tartalmazott anabolikus szteroidot vagy stimulánst, a táblázat nagy segítséget jelenthet profi- és hobbisportolóknak egyaránt, csakúgy, mint az egészséges életmódot folytató embereknek is, akik nagy hangsúlyt fektetnek a jó minőségű, megbízható termékek fogyasztására.

A sportolók rendszeresen fogyasztanak étrend-kiegészítőket. Számukra rendkívül fontos, hogy a WADA (Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség) tiltólistáján lévő komponensek véletlenül se kerüljenek étrendjükbe.

Fábián Pétert a Dinamic Fitness egyik személyi edzőjét kérdeztük meg arról, hogyan válasszanak a sportolók megbízható étrendkiegészítőt:

– Az élsportolóknak mindenképpen azokat az étrendkiegészítőket érdemes használni, amelyek be vannak vizsgálva. Az antidopping.hu oldalon lehet ezekről tájékozódni. Az itt felsorolt szerekkel nem lehet megbukni, ha pedig mégis, akkor lehet erre az oldalra hivatkozni. Ugyanakkor folyamatosan figyelni kell a tiltott szerek listáját is, hiszen ez mindig változhat.

Fábián Péter szerint erre az élsportolókat foglalkozható egyesületeknél fokozottan figyelnek, ahogy az egészséges étrenden is egyre nagyobb a hangsúly, ugyanis az étrendkiegészítőknek azzal együtt lesz haszna. Azt, hogy milyen táplálékkiegészítőt használjon az adott sportágtól és az egyéni céloktól kell függővé tenni. A személyi edző kiemelte: fontos az is, hogy az étrendkiegészítők használata nem csak a teljesítmény növelése miatt fontos, hanem a regenerációt is segíti.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!