Sport

2017.05.26. 07:01

Biztosan maradt benn az élvonalban az EBP Tatabánya

A világ legerősebb vízilabda-bajnokságában a 2016–17-es pontvadászatot a tizennegyedik helyen zárták a tatabányai pólósok. Ez pedig azt jelentette, hogy minden további megpróbáltatás – osztályozó – nélkül benn maradt Zantleitner Tamás vezetőedző csapata az első osztályban. Tavaly ugyanez csak az osztályozót követően sikerült...

P. J.

Az idény őszi rajtját nagy várakozás és nagy remények előzték meg. Az induláskor úgy tűnt, hogy a tatabányai pólósok jól igazoltak, és az új szezonban akár a tizedik–tizenkettedik pozíciót is megszerezhetik a tabellán.

– Különösen a három idegenlégiósunktól reméltünk jelentős erősödést – kezdte az értékelést Zantleitner Tamás. – Az alapszakasz első felére azonban kiderült, hogy az egyikük dereka nem bírja a terhelést. A másik délszláv játékos várakozáson alul teljesített, és a szlovák Kolarik beilleszkedése sem volt zökkenőmentes. Ő igazából csak a szezon végére mutatta meg igazi kvalitásait.

A bajnokság derekán az EBP Tatabánya meg is vált a két délszláv vízilabdázótól. Ekkor már érzékelhető volt, hogy a tervezett 10–12. helyezés elérése nem nagyon jön össze. Mivel a húzóembereknek szánt külföldiek betliztek, az is biztosnak tűnt, hogy a jövőépítésbe nem illenek bele...

– A változtatások után is úgy gondoltam, hogy kiesési gondjaink nem lehetnek – mondta a szakvezető. – A fiatalok beépítése, játéka került a pontvadászat folytatásában előtérbe. Az alapszakaszzárást követően az alsóházba kerültünk, de bevallom, ott is több pontot reméltem. Hiszen az itt megszerzett pontok befolyásolták a további helyezések sorsát, mivel azokat vittük magunkkal az úgynevezett középszakaszba.

A bajnoki helyezések ebben az idényben négy lépcsőben, 25 meccset követően dőltek el. A középszakaszban egy hármas győzelmi szériát produkált az EBP, de továbbra is hiányoztak az idegenbeli sikerek ahhoz, hogy előkelőbb helyezésért szállhasson harcba a Zantleitner-legénység.

– Mindössze egyszer, a KSI SE ellen tudtunk nyerni idegenben – emelte ki a tréner. – Éppen ezért kiélezett rájátszásra lehetett számítani. Ez be is jött. Végül a helyosztón legyűrtük a Szentes gárdáját, így elkerültük a kiesést és az osztályozót. Azt hiszem ennek a bajnokságnak – számunkra – ez volt a legnagyobb pozitívuma.

A 2017–18-as idényre július 31-én kezdi meg a felkészülést a Zantleitner-csapat. A tervek szerint külföldi játékosok nem szerepelnek majd az együttesben. Egyébként ezeket az elképzeléseket a vízilabda-szövetség is támogatja.

– Indulásként megpróbáljuk beilleszteni a felnőttek közé fiatal, tatabányai kapusunkat – jegyezte meg Tamás. – Emellett szeretnénk legalább egy tatabányai pólóst az utánpótláscsapatból is beépíteni az OB I.-es gárdába.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!