Sport

2014.12.29. 08:35

2-3 centis ...ööö... fokos vízben fürödtek Komáromban - Galéria!

Vannak emberek, akik úszással igyekeznek leadni a karácsonyi asztal mellett felszedett kilókat. Vannak azonban olyanok is, akik nem egy fűtött uszodát választanak ehhez télvíz idején, hanem inkább a szabadban csobbannak egyet.

F. M.

Hétvégén ilyen emberek gyűltek össze Észak-Komáromban, a Vág folyó partján, hogy megmártózzanak a jeges vízben.

A téli úszást a komáromi Extrém Sportok Klubja szervezte, és meghívták rá a decemberben rendszeresen úszkáló Gútai Rozmárokat is. A hőmérő higanyszála pár fokkal volt a fagypont felett szombat délután a Vág partján, a víz hőmérséklete pedig 2-3 fok volt – a víz így a téli úszók számára is jegesnek számított.

Ryšavý Boldizsár, az esemény szervezője lapunknak elmondta: 2012 óta tartanak a városban ilyen jeges csobbanásokat, harmadik éve ez a komáromi extrém sportolók évzáró akciója. Először a Vág holtágában úsztak, tavaly pedig már a mostani helyszínen próbálták ki magukat.

A szervezetet érdemes fokozatosan felkészíteni a terhelésre, például hideg vizes zuhanyokkal év közben, emellett tulajdonképpen csak akaratra van szükség ahhoz, hogy az ember be merjen menni a jeges folyóba – magyarázta a szervező. Hozzátette: nem csak férfiak úsznak, a Gútai Rozmárok egyik legtapasztaltabb téli úszója egy hölgy.

Kezdők és veteránok is részt vettek az akción, volt, aki Mikulás-sapkát is húzott, ám egy dolog közös volt bennük: mindannyian fürdőruhában parádéztak a sok kabátos-sapkás néző között. Volt, aki csak pár percig lubickolt a Vágban, ám a tapasztaltabb jegesmedvék egy kilométert úsztak a hidegben. A legtöbb idő, amit ilyenkor el lehet tölteni a jeges vízben, 22 perc – ezután már komoly következményekkel járhat a hideg fürdő.

Molnár Roderik kezdőként úszott, nagyjából négy percet töltött a Vágban. Elmondása szerint extrém sportolóként nem kellett sokat készülnie, úgyis fejben dől el minden. „Csak belemész, és kész” – foglalta össze a lényeget.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!