Sport

2013.09.18. 13:58

Élen áll a komáromi vasember

A komáromi Szőnyi Ferenc harminc napon keresztül harminc Ironmant szeretne teljesíteni. Kilenc nap után az első helyen áll.

kemma.hu

Kilenc nap után két magyar áll az élen a világ legkeményebb triatlonversenyén, ahol 30 napon 30 ironmant (3,8 km úszás, 180 km kerékpározás, 42 km futás) teljesítenek az utratriatlonosok az olaszországi Lonato de Gardában. 110 órányi versenyzés után a hússzoros távon világbajnok, komáromi Szőnyi Ferenc közel két órával vezet Rokob József előtt.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Szőnyi Ferenc kilenc nap elteltével vezeti a versenyt
[/caption]

A két magyar rutinos ultrásnak számít, nem hajtják magukat, saját tempóban mennek, tudatosan nem vették fel a versenyt az első három napban nagyon erős, majd végül kifulladó és a küzdelmet fel is adó cseh Kamil Surannal.

– Nekünk az a taktikánk, hogy az utolsó napon legyünk az élen. Akik az elején nagyon mentek, nem tudták, hová jöttek, itt az cél, hogy vigyázz magadra, ameddig csak tudsz, óvatosan menj. A többiek nagyrészt szenvednek, a két magyar pedig egész jó állapotban van még mindig – mondta Horváth György, Szőnyi segítője.

Rokobnak a harmadik és a negyedik napon volt nehézsége, 13 és fél, 14 órát töltött a pályán, de azóta, akárcsak Szőnyi, nagyon egyenletes teljesítményt nyújt. Tizenkét óra körüli időkkel fejezik be az ironmant, ez nem csak azért fontos, mert így vezetnek, de órákkal többet pihenhetnek versenytársaiknál, és ahogy halad előre a verseny, a regenerációnak egyre nagyobb jelentősége lesz.

A fizikai mellett a lelki megpróbáltatásokat is ki kell bírni, a napi rutinhoz hozzátartozik a szinte végtelen fordulók és körök számolása. Az ultrások minden reggel 7:45-kor startolnak, egy 25 méteres medencében leúsznak 152 hosszt, majd 30 kört mennek a hatkilométeres kerékpáros pályán, végül 54 kört futnak egy füves, térköves pályán.

A kerékpárospályával az első napokban akadtak gondok, túl forgalmas és balesetveszélyes volt, emellett rengeteg szintemelkedést is tartalmazott, ami gyorsabban felemészti a versenyzők energiáját. A nyomvonalon végül többször változtattak, de még mindig nem mondható könnyűnek.

Emberfeletti eredmények

Szőnyi Ferenc 49 éves ultratriatlonista a hétköznapokban építési vállalkozóként dolgozik, négy gyermek édesapja. Számos versenye közül Mexikóban 2009-ben a tízszeres, 2010-ben a hússzoros ironman táv győztese. A tízszeres ironman alkalmával a világrekordot is megdöntötte. 2000-ben megdöntötte a 24 órás, és az 1000 kilométeres kerékpározás rekordját: 24 óra alatt 721 kilométer tekert, illetve 34 óra alatt teljesített ezer kilométert.

Szőnyi Ferenc kilenc nap elteltével vezeti a versenyt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!