Sport

2013.02.09. 09:52

Támogatás a sportolóknak

Címkék#Tatabánya

Néhány éve a tatabányai sportcsarnok "keresztapja" lett az olimpiai bajnok Földi Imre, a közelmúltban sportösztöndíjat alapított az önkormányzat, amely szintén a Tatabányai Bányász egykori kiválóságának nevét viseli.

Hamburger Kinga

Földi Imre olimpiai bajnok súlyemelőről elnevezett sportösztöndíjat alapított a tatabányai önkormányzat a közelmúltban. Az ösztöndíj ötmillió forintos összegéből évente négy versenyzőt támogatnak havonta százezer forinttal.

Dr. Kancz Csaba, Tatabánya város alpolgármestere elmondta, a Tatabánya jelenlegi sportsikereinek elérésében közreműködők megtartása mellett olyan finanszírozási rendszert állítanak a versenysport és az utánpótlás-nevelés mellé, amely a sportolót és az önkormányzatot is jogokkal és kötelezettségekkel bíró együttműködésre kötelezi. Azok a sportolók részesülhetnek támogatásban, akik olimpiai egyéni sportágban, világ- vagy kontinensversenyen legalább hatodik helyezést értek el, illetve tatabányai székhelyű szervezettel kötöttek megállapodást a versenyeken való részvételre, továbbá hivatásos sportolóként munkaszerződésük, amatőrként pedig egyéb sportszerződésük van.

Az eredményesség megállapítására egy bárki által megismerhető táblázat szolgál, a díjra a város sportéletében jelentős szerepet játszó személyekből álló öttagú tanács tesz javaslatot a polgármesternek.

Földi Imre pályafutása

A hetvennégy esztendős Földi Imre 1955-től 1978-ig a Tatabányai Bányász súlyemelője volt, 1959-től 1977-ig szerepelt a magyar válogatottban. A sportág egyik legeredményesebb magyar képviselője, rajta kívül nincs még egy olyan versenyző, aki tizennyolc éven keresztül a világ élvonalához tartozott. Légsúlyban és pehelysúlyban versenyezve öt olimpián, tíz világbajnokságon és tizenhárom Európa-bajnokságon indult, legnagyobb sikere, az 1972-es ötkarikás elsősége mellett kétszer volt olimpián második, továbbá öt világ- és tíz Európa-bajnoki aranyat is szerzett. Pályafutása alatt húsz alkalommal állított fel világcsúcsot és ötvenszer magyar csúcsot.

A felújított tatabányai sportcsarnokot 2009-ben róla nevezték el.

– Az olimpia előtti felkészülésre eddig is adtunk támogatást, most úgy gondoltuk azonban – és ebben a londoni ötkarikás játékokon való szereplés is megerősített bennünket –, hogy érdemes még jobban motiválni az egyesületeket és a versenyzőket – tudtuk meg Kancz Csabától.

– Így nem csak az olimpia előtti évre koncentrálunk csak kizárólag, hanem a négy éves ciklusra. Talán ez az anyagi patronálás is elősegíti azt, hogy a következő, Rio de Janeiró-i olimpián is ilyen szép sikereket tudjanak elérni a megyénkben élő sportolók. Ha esetleg több fiatalról lenne szó, akik teljesítik a kritériumokat, akkor nyílván átgondolja az önkormányzat, hogy többletforrást is biztosítson a feladatokhoz. Folyamatosan figyelemmel kísérjük, kik jogosultak erre, de persze az egyesületek feladata is lesz, hogy jelezze felénk, valaki részesülhet ebben náluk. Földi Imre munkájára és szakértelmére számítunk a bizottságban is, hiszen ő is kompetens abban, hogy döntést hozzon, kiknek is folyósítsuk az adott összeget - részletezte.

- Ez olyan formában egyedülálló hazánkban, hogy míg Tatabánya közvetlenül a sportolókat támogatja, más városokban az oktatási-nevelési intézményeken keresztül kaphatnak hozzájárulást a sportolók. Azért is döntöttünk így, mert látjuk, az élsport mellett a tanulás vagy az esetleges munkavégzés is nagy többletenergiát igényel, ezért a legjobbaknak a mindennapokban nagy segítség lehet ez az összeg. A támogatott személyekről a bizottság 1-2 hónapon belül döntést hoz – magyarázta Kancz Csaba.

A felújított tatabányai sportcsarnokot 2009-ben róla nevezték el.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!