Sport

2013.02.16. 14:11

Struhács: A szabályváltoztatások veszélyeztetik a birkózást

Két hetet tölt a Tatai Edzőtáborban a birkózó válogatott. A kötöttfogásúak szövetségi kapitánya, Struhács György a sikeres olimpiai szereplés mellett arról is beszélt, megdöbbentette a NOB döntése.

Hamburger Kinga

A Tatai Edzőtábor tornacsarnokából pattogó labda tompa zaja szűrődik ki. Értelemszerűen azt hinnénk, hogy futballisták püfölik a bőrt, de amint a küszöbön átlépünk, meggyőződhetünk róla, a padlót birkózó szőnyeg borítja és rajta zajlik a pörgős, egymás elleni derbi. Ezúttal a birkózó válogatott játékos mérkőzése folyik, és még a kötöttfogású birkózók szakág vezetője, Struhács György is rúgja a labdát. A szabályok persze nem az eredeti rendszerben működnek, a játékszer hol a plafonról, hol a bordásfalról, hol pedig rólunk huppan vissza az alkalmi borítású játéktérre. A küzdelem éles, ezt is "véresen" komolyan veszik, apelláta nincs, gólt kell szerezni. Amikor a hangulat a tetőfokára hág, a tréning a tizenegyesek értékesítésével fejeződik be. Ami korántsem egyszerű művelet, hiszen a hálót, az Európa-bajnok, és hatszoros ezüstérmes birkózó, Deák-Bárdos Mihály őrzi. Testmérete paramétereinek köszönhetően aztán igencsak kevés labda pottyan a gólvonalon túlra, még Struhács Györgynek sem sikerül túljárnia az eszén.

A sikertelen kísérletet követően a szövetségi kapitány mellé telepedünk, akivel az eredményes idénynyitó versenyről kezdünk beszélgetni, majd szóba kerül a még sikeresebb londoni olimpia, és persze a napokban született döntés, miszerint halálos ítéletet hoztak a birkózás felett.

– Élvezetes csatákat hozott a kötöttfogású birkózók idei első viadala a BVSC csarnokában rendezett Ganz Kupán – kezdte a szakvezető. – Színvonalas meccseket láthattam, összességében a papírforma érvényesült. A 66 kg olimpiai ezüstérmese, Lőrincz Tamás ezúttal egy kategóriával feljebb is magabiztosan birkózott, és 74 kg-ban verte a hazai mezőnyt. Szintén meggyőző teljesítménnyel győzött Bácsi Péter a 84 kilósok küzdelmében. A 96 kg-osok döntője is izgalmas összecsapást hozott, ahol a 2009-es világbajnok Kiss Balázs két menetben győzte le Rizmayer Györgyöt.
A 120 kg-os súlycsoportban a tavalyi junior világbajnok Lám Bálint is kieresztette oroszlánkörmeit, és diadalmaskodott Deák Bárdos Mihály távollétében. A viadal jó támpontot jelent majd számomra az Európa-bajnoki csapat kialakításában – magyarázta Struhács.

Már-már elcsépelt, és számtalanszor nyúzott téma, önkéntelenül is, de az ötkarikás játékokon nyújtott sikeres szereplésre terelődik a szó.

– Erről mindig jó beszélni, hiszen az olimpia a magyar birkózás számára jól sikerült. Három érmet nyertünk, kötöttfogásban egy ezüstöt és egy bronzérmet, illetve szabadfogásban egy bronzmedált hoztunk haza. Magunktól ezt vártuk, ebbe a csapatba, ez az éremszám, úgy gondolom benne volt. Az olimpia teljesen más verseny, mint egy világbajnokság, vagy egy Európa-bajnokság, és nem is létszám, illetve a mezőny erősségét tekintve értékes, hanem azért, mert négy évente van – emelte ki.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság Végrehajtó Bizottsága egyébként a napokban döntött arról, hogy a birkózás kerüljön le a 2020-as nyári olimpiai játékok műsoráról. Az ítélet azonban még nem végleges, a vezető testület ugyanis május végén, Szentpéterváron akár még vissza is helyezheti a műsorba a most megnevezett sportágat.

A hír sokakat megdöbbentett, hiszen egy olyan tradicionális sportágról van szó, amely már az ókori olimpiákon is szerepelt.

– Az olimpiai sportágak közül a birkózás az egyik legsikeresebb, legalábbis ami minket, magyarokat illet. Az olimpiákon ötvenhárom érmet, ebből tizenkilenc aranyat szereztek a mieink – sorolta egymás után a sportág kiemelkedő eredményeit a kapitány. – Nagyon lesújtott minket ez a határozat. A pekingi olimpia előtt volt szó róla esetleg, hogy az olimpiák műsorából kikerül a kötöttfogás, de arról nem, hogy a birkózás teljes terjedelmében így járna. Az okokat és miérteket persze mi sem tudjuk megmagyarázni, kivéve talán egyet, hogy a szabályrendszerek elég sűrűn változnak nálunk. De erről nem mi tehetünk, hanem azok a sportpolitikusok, akik a szabályváltoztatásokat meghozzák.
Mi csak végrehajtók vagyunk, viszont mi is isszuk meg a levét ennek. Abban reménykedem, hogy a birkózó társadalom most összefog, és tényleg egy emberként áll ki majd a sportágunkért. Óriási létszámban birkóznak a világon, az orosz területekről nem is beszélve, hiszen ott még nagyobb hagyományai vannak. A világversenyen egy-egy súlycsoportban körülbelül 50-60 versenyző indul, és közel száz ország vesz részt. Talán ennek az ereje segít abban, hogy megforduljon a dolog, de nem vagyok optimista. Az idősebb versenyzők legalább a pályafutásukat végig tudták csinálni, megküzdhettek azért, hogy induljanak egy olimpián, ők a 2016-os Rió de Janeiró-i olimpiáig bezárólag meg tudják még valósítani a terveiket. A fiatalokkal – ifjúsági és junior korúak – azonban más a helyzet, akik például most kerültek a válogatottba. Ugyanis egy cél lebeg előttük: egyszer csak az olimpiai aranyérem közelébe kerülni. Nekik ez lehetséges, hogy nem fog megvalósulni. Ha ez tényleg így lesz, akkor nemcsak hazánkban, hanem Európában is az egész birkózásnak vége van... Díszíthetjük, szépíthetjük, de eltűnik a süllyesztőben. Az olimpiai eszme csorbul majd a végleges döntéssel, mert így egy alapsportág kerül ki a palettából. De nem áll meg az élet, tennünk kell a dolgunkat, még ha bánatosan is – tette hozzá Struhács György.

 Február végén, Szombathelyen rendezik a nemzetközi Golden Grand Prix-t, az a következő megmérettetésük. Aztán márciusban, Grúziában lesz az Európa-bajnokság. Ráadásul Magyarország rendezi a 2013-as világbajnokságot, kötött-, szabadfogásban, illetve a női szakágban.

– Óriási elvárás ez nekünk, de öröm is, hiszen magyar közönség előtt szerepelhetünk. Legalább úgy szeretnénk teljesíteni, mint az olimpián, de az igazi az lenne, ha lejátszanák a magyar Himnuszt – mondta Struhács.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!