Sport

2012.08.03. 08:15

Vízilabdás fellegvárat építenének Tatabányán

A Tatabányai Vízmű SE nagy változáson ment keresztül az elmúlt évben, a pályázaton nyert támogatást létesítmény-korszerűsítésre és az utánpótlás-nevelés fejlesztésére költötték többek között.

Hamburger Kinga

Egy évvel ezelőtt megújult a Tatabányai Vízmű SE, amikor új elnököt választottak, Kovácshegyi Zoltán személyében. Akkor a vezetőség úgy döntött, a közeljövőben ezt a nagy múlttal rendelkező egyesületet ismét fel szeretné "virágoztatni". Ennek a határozott elképzelésnek szilárd alapját képezte az, hogy a sportfinanszírozási rendszer is átalakult, és ennek ki is tudta használni az előnyeit a klub.

A TVSE vízilabda szakosztálya beadta a pályázatát az illetékes szakszövetségek felé, annak érdekében, hogy a gazdasági társaságok nyereségadójából történő támogatást és a sportfinanszírozáshoz kapcsolódó adókedvezményt igénybe vegyék. A beadványt pozitívan bírálták el, a támogatás mértéke meghaladta a negyvenkilenc millió forintot, többek között hat tatabányai és környéki vállalkozás körülbelül hat millió forinttal járult hozzá ehhez, Tatabánya városa pedig az önrészt vállalta.

Létesítményfejlesztésre – légtartásos sátor szigetelése –, pályabérleti díjra költötték a támogatás egy részét, de ami a legfontosabb, hogy ebből a gyerekek profitáltak a legtöbbet, ugyanis az összeget az utánpótlásra lehetett fordítani. Különböző új ügyességi, és fejlesztő játékokkal, valamint melegítőkkel és felszerelésekkel bővültek.

– Az egyik legfontosabb dolog, hogy a szakosztály létszáma jelentősen megnőtt, azok a pólós palánták viszont, akik 2-3 éve űzik már ezt a sportágak, ők pedig lényegesen jobb feltételek mellett tudtak készülni – kezdte sorolni az elmúlt év hozadékát Csányi Róbert edző.

– A tagjaink számának bővülése annak is köszönhető, hogy a korosztályos edzőink jó munkát végeztek, a szakmai stáb egy fővel bővült, Kővári Zoltán személyében. Az előző szezonban a gyermek I-es korosztály (1997-1998-as születésűek) tartozott hozzám, akikkel úgy gondolom, eredményes időszakot tudhatunk magunk mögött. Huszonhat együttes harcolt a helyezésekért a gyermek országos bajnokságban, ebből mi a tizenötödik helyen végeztünk a végén, így egy jó erős középcsapat szintjére küzdöttük fel magunkat. Az egész értékét növeli, hogy a gárda nyolcvan százaléka ''98-as születésű tehetségekből áll, tehát azt lehet mondani, hogy az idősebbek között jelentős rutint szereztünk – jegyezte meg a tréner. Csányi kiemelte, náluk még sokat számít az egy év korkülönbség, fizikai szempontból és úszástudásban is.

Majd hozzátette, elindultak több seregszemlén is, egy Székesfehérváron rendezett tornán a dobogó második helyén végeztek, de a serdülő korúak között. A hagyományos, hazai pályán szervezett hatcsapatos Gyémánt-kupában a negyedikek lettek.

– Tőlünk jó néhány játékos két fronton helytállt, ugyanis többen a serdülőknél is játszottak – részletezte az edző. – Persze hullámvölgyek is akadtak az idény alatt, néha hektikus heteket éltünk meg, máskor meg nagyot alakítottak. A következő szezonban egyelőre még nem vagyunk annyira a stabil teljesítményt nyújtó csapatok között, hogy a felsőházban szerepeljünk. Ennek ellenére a reális cél, hogy az alsóházat megnyerjük. Jövőre így a gyermek csapat felzárkózna egy Szentes, egy Szolnok, vagy egy Szeged mögé, ami nagy szó lenne. Két fiatalt ki szeretnék emelni, nevesítve Sebestyén Balázst és Balogh Bencét, akik kiegyensúlyozott, és példaértékű teljesítményt nyújtottak, ők már standard játékosok voltak a serdülőknél, és válogatott kerettagok is. Most még készülünk egy augusztusi edzőtáborra Békéscsabára, ami egy nemzetközi tornán való részvételt is magában foglal. Ott már nagyjából látni szeretném, milyen kerettel vágunk neki a bajnokságnak. Azt igyekszünk megvalósítani, hogy ha a vízilabda szóba kerül Tatabányával kapcsolatban, akkor igazi fellegvárról beszéljünk majd – fogalmazott Csányi Róbert.

– Egy sajátos helyzet alakult ki az én két csapatomnál – vette át a szót Zantleitner Tamás, a serdülők és az ifik edzője. – Nagyjából a serdülők játszottak az ifiknél is, utóbbit a pályázat kritériumai miatt volt szükséges indítani. Le a kalappal a srácok előtt, mert ha még a Komjádi kupát is belevesszük, akkor három helyen is helyt álltak, és komoly erőpróbát jelentett ez nekik. A serdülők helyezése az előre kitűzött céljainknak megfelel, az alsóház középmezőnyében végeztek. A Gyémánt kupát viszont megnyertük velük. Bátor terveink vannak, olyan álmokat dédelgetünk, hogy meg szeretnénk nyerni az alsóházat a serdülőkkel. Akár a top csapatoknak is komoly fejtörést okozhatunk, hiszen minden poszton nagyon erős játékosok vannak, sokat fejlődtek. Az ifiknél csak 3-4 fiatal olyan, aki ifi korú, az összes többi serdülő. A húszcsapatos bajnokságban a tizenhetedik lettünk, valószínű a következő szezonban is ilyen eredményt érhetünk el – magyarázta Zantleitner Tamás.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!