Sport

2012.02.26. 16:45

Várja a látogatókat királyaink vára

Címkék#Esztergom

Szombaton janicsárokkal és hajdúkkal, s a több felől érkezett hagyományőrző csapatok hölgytagjaival karöltve megnyitották az idei idegenforgalmi szezont magyar királyaink sokat vívott várában.

KEMMA

„Fegyvernyugvás ideje van” – köszöntötték egymást törökök és magyarok szellemének hordozói, a várvédők és ostromlók utódai. „Mert nem csak béke van, hanem Bálint mester napját is meg kell ünnepelni” – tették hozzá.
Jogosan emlékeztek a magyar reneszánsz nagy költőjére és várvívójára, hiszen Balassa/Balassi Bálint nevétől, verseitől, dalaitól volt hangos hajdanán többek közt az esztergomi erődítmény is. Rá emlékeztek hagyományvédők és zenészek, vásározók és az intézmény megbízott vezetője, Rezi Kató Gábor főigazgató-helyettes. A költőre, aki alant, a Vízivárosban szenvedett halálos sérülést a várért vívott csata során négyszáztizennyolc esztendővel ezelőtt...

A nyitónap ingyenességét örömmel vették a lassacskán érkező csoportok: távolkeletiek csodálkoztak el a különleges öltözeteken, estére pedig őket is várták muzsikával, zenével: a Lovagteremben tartott Balassa-esten a Héttorony Hangászok adtak szépséges koncertet, fellépett Sudár Balázs énekmondó.

-->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!