Sport

2011.07.17. 16:55

Kassai Viktor kulisszatitkokat is elárult Koppánymonostoron

Kassai Viktor tatabányai FIFA-játékvezető élménybeszámolójával, majd rövid értékeléssel fejeződött be az a focitábor, amelyet a Koppánymonostori SE rendezett ezen a héten.

K. L.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Nagy kincsnek számított a táborban az a labda, amelyet az idei Bajnokok Ligája döntőjében rúgott a Barcelona és a Manchester United
[/caption]– Kit láttok ezen a képen? – tette fel Kassai Viktor a kérdést az idei Bajnokok Ligája döntőjének játékvezetője az ifjú labdarúgóknak.

"Messiiiii", harsogta több mint negyven torok egyszerre.

– Hát, hát... Gondoltam, hogy nem az lesz a válaszotok, hogy engem, hanem a Barcelona sztárját – jegyezte meg hatalmas mosoly kíséretében a kiváló sípmester, aki tanácsokkal látta el a gyerekeket és számos kulisszatitkot is elárult a valamennyiük, illetve a szüleik számára is felejthetetlen délelőttön.

Kassai Viktor kérte a gyerekeket, hogy legyenek kitartóak, szorgalmasak, ha egyszer-egyszer gyengébben fociznak, ne adják fel, folytassák pályafutásukat, készüljenek továbbra is lelkesen. Mindenkinek, így neki is akadnak olyan napjai, amikor be-be csúszik egy-egy kisebb hiba, de ezeken gyorsan túl kell lépni, s a következő mérkőzéseken kell bizonyítani.

A világ egyik legjobb játékvezetője hozzátette: mindenki számára legyen a legfontosabb a tanulás, s csak utána következzen a labdarúgás a sorban. Édesapja, Kassai István, aki szintén bíró volt, addig soha nem engedte focizni, később meccsre járni, amíg nem végzett a házi feladataival, s bizony, most nagyon hálás ezért. Elsősorban most az angol nyelvtudásának veszi igen nagy hasznát, hiszen rengeteg labdarúgóval megértik egymást a pályán. Ha nem beszélné ennyire tökéletesen az angolt, valószínűleg nem jutott volna el eddig, és FIFA-játékvezető sem lett vált volna belőle.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kassai Viktortól még stoplis cipőre is kértek autogramot a gyerekek
[/caption]A gyerekek tátott szájjal figyelték Kassai Viktor fényképekkel illusztrált előadását, és a hozzá kapcsolódó magyarázatokon is nagyon meglepődtek. Így például azon, amikor megtudták, hogy a májusi Barcelona – Manchester United Bajnokok Ligája döntője előtti napon edzéshez készülődtek a Wembley Stadionban, ahol találkoztak Hajdú B. Istvánnal. A TV2 kommentátorának azt mondták, ha már ott van, kocogjon velük egyet. A riporter nem tehette meg, mert az újságíróknak szigorúan tilos volt belépniük a pálya területére.

Azon is meglepődtek a labdarúgópalánták, hogy két és fél centinek kell lennie a fűnek a játéktéren. A meccs reggelén 23 milliméter volt, de este, amikor útjára indult a labda, már 25-re nőtt. Szigorú előírás az is, hogy a csapatok mikor indulhatnak melegíteni, mikor kell visszamenniük az öltözőbe, s percre pontosan megmondják azt is, mikor indulhatnak ki a játékvezetők.

A gyerekek megtudták azt is Kassai Viktortól, hogy az eddigi 20 éves pályafutása során 1050 tétmérkőzésen fújta a sípot. Ha utána számolunk, és 90 percet számolunk egy meccsre, megállapíthatjuk: valamivel több mint két hónapot töltött a pályán. Mosolyogva tette hozzá: úgy emlékszik, megfordult már a koppánymonostori pályán is, a megyei harmadosztályú bajnokságban a hazaiak Bokod elleni összecsapásán fújta a sípot.

A kicsiket nagyon foglalkoztatta, hogy mennyi sárga lapot osztott ki Kassai. Két évtized alatt 120-130-at – kapták a választ. Ezt egyébként nem tartja soknak a bíró. A gyerekektől egyébként rögtön tanácsokkal is ellátták, FIFA-játékvezetőnk viccesen tette hozzá, a tábor végéig írják neki össze a listát és majd gondoskodik arról, hogy mindenki megkapja méltó büntetését.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták Kassai Viktor élménybeszámolóját
[/caption]Kassai Viktor egy kicsit csalódott akkor, amikor feltette a kérdést: – Melyik csapatban szeretnétek majd focizni, ha nagyok lesztek?

"Barcelona, Real Madrid, Chelsea" – érkezett a három leggyorsabb válasz.
Kassai nem hagyta annyiban. – Ki játszana a Kaposvárban és a Pápában?

A reakciót inkább nem idéznénk. Játékvezetőnk szavait viszont igen: "Ha egyszer majd a Barcában, a Realban és a Chelsea-ben szeretnétek szerepelni, akkor először mindenképpen magyar csapatban kell fociznotok. Ott is kimagasló teljesítményt kell nyújtanotok. Olyat, hogy felfigyeljenek rátok."

Az élménybeszámoló után aztán úgy körülvették a bírót a monostori, a szőnyi és a komáromi kis focisták, hogy levegőt is alig tudott venni. Ne tessék félreérteni! Senki nem akart tőle számon kérni semmit, következhetett a dedikálás és a fotózkodás, valamint egy meglepetés: a BL-döntő labdáját nézhették meg, dédelgethették, készíthettek róla képet a gyerekek és a szüleik, akik megfogalmazták: szeretnék majd látni a világbajnoki finálé labdáját is...

K. L. Nagy kincsnek számított a táborban az a labda, amelyet az idei Bajnokok Ligája döntőjében rúgott a Barcelona és a Manchester United Kassai Viktortól még stoplis cipőre is kértek autogramot a gyerekek A gyerekek nagy érdeklődéssel hallgatták Kassai Viktor élménybeszámolóját -->

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!