Sport

2011.07.02. 20:32

250 versenyző görkorcsolyázott Tatabányán, az Európa Kupán

Szorgalmasan gyűjtögetik az érmeket a tatabányai görkorcsolyázók az Európa Kupán. Vasárnap tovább gyarapíthatják a medáljaik számát.

Kovács László

Hatalmas megtiszteltetésnek érzi megyeszékhelyünk, s hazánk, hogy a Tatabányai Diákkorcsolyázó Egyesület rendezheti az Európa Kupa sorozat kilencedik fordulóját. A mieink azzal érdemelték ki a futamrendezési jogot az Európai Görkorcsolyázó Szövetségtől, hogy nemrégiben itt készült el Magyarország legjobb minőségű szabvány versenypályája, s a tatabányaiak korábban is számos, magas színvonalú megméretést rendeztek, kiváló házigazdának bizonyultak. Nem utolsó sorban pedig azt is elismerték a döntéshozók, hogy az elmúlt években kiváló versenyzőket neveltek fel náluk a szakemberek.

– Tizenhat ország kétszázötven versenyzőjét látjuk vendégül Tatabányán. Négy kontinensről Dél-Amerikából, Afrikából és Új-Zélandból is jöttek görkorcsolyázók az európaiak mellett. Büszkék vagyunk arra, hogy a világ legjobbjai közül többen megtisztelték rendezvényünket. Minden mezőnyben színvonalas, kiélezett futamokat láthattak az érdeklődők pénteken és szombaton is, gyakran ezredmásodpercek döntöttek a helyezések sorrendjéről. Igaz, hogy időszakonként a fel-felerősödő széllel is meg kell küzdeniük a sportolóknak, de nem panaszkodnak, a pakliban ez mindig benne van – kaptunk gyors tájékoztatást a két nap tapasztalatairól Lugosi László edzőtől.

Pénteken az egyéni indításos futamokkal kezdődött az Európa Kupa, szombaton a rövid távú selejtezőkkel és döntőkkel, majd a hosszú távú pontozásos versennyel folytatódott.

A tatabányaiak válogatottjai kitettek magukért. Pénteken, az egyéni indításos futamban, a 300 méteres számban Gengeliczky Domokos a hatodik helyen végzett, Gengeliczky Donát a nyolcadikon, Nagy Péter pedig a kilencediken. Koczur Bernadett is a legjobb nyolc közé jutott, végül a hatodik helyen érkezett célba.

Szombaton, az 500 méteres számban Gengeliczky Donát a nyolcadik helyet szerezte meg, Gengeliczky Domokos a tizediket, Nagy Péter a tizenegyediket, Koczur Bernadett pedig az ötödiket.

A TDKE legkisebb versenyzői remek eredményeikkel azt bizonyították, hogy kiváló a klub utánpótlás-nevelő munkája, tehetségek pedig akadnak bőven. A mindössze hét esztendős Tóth Eszter két aranyérmet is szerzett, a 200, illetve a 300 méteres távon is nyert, Gengeliczky Dorottya a negyedik és az ötödik helyen végzett. Rigó Nikoletta 300 méteren a második, az 500 méteren pedig a harmadik helyet érdemelte ki. Farkas Dorina nevét mindkét futam után a negyedik helyre írták beérkezőnek. Vida Ádám mindkét távon bronzérmes lett, Soós Richárd pedig itt is, ott is ötödikként érkezett célba.

Fábián Fanni két harmadik helyezést mondhat magáénak, 300 méteren és 1000 méteren is csak ketten tudták megelőzni. Gyurmánczi Dániel az ötödik, illetve a hatodik helyet szerezte meg, Árendás Bence mindkét távon nyolcadik lett.
Frecska Péter 500 méteren az ötödik helyen végzett, míg a 2000 méteres pontozásos futamban negyedik. Gila Bálint teljesítménye mindkét számban a hatodik helyhez volt elegendő. Remete Solt eredménye is elismerést érdemel, negyedik, illetve nyolcadik helyezést ért el.

Vasárnap 9 órától a váltó-, valamint a hosszú távú kizárásos versenyekkel folytatódik az Európa Kupa.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!