Sport

2010.06.30. 09:13

Gálamérkőzést játszik az Újpest Észak-Komáromban

Az idén ünnepli fennállásnak 110. évfordulóját az észak-komáromi labdarúgócsapat, az FC Komárno. A jubileum alkalmából az Újpest FC-t látja vendégül a felvidéki együttes. A két lila-fehér legénység gálamérkőzése szombaton 16.30 órakor kezdődik.

Kemma.hu

A komáromi labdarúgás kezdeteit 1899-re teszik a helyi klub krónikásai, amikor is egy nagy tiszteletben álló helyi mérnök, Beliczay Endre Bécsből hazatérve élménybeszámolót tartott egy mérkőzésről. Mivel a már létező komáromi sportklub nem fogadta be köreibe az új sportágat, ezért új klubot kellett alapítani, amely 1900. április 29-én megtörtént, mintegy negyven sportkedvelő jelenlétében.

A klub jelszava, a „3K” – kedv, kitartás, küzdelem – pedig 1902-ben került bele a klub lila-fehér címerébe.
Nem először csap majd össze a két együttes, pont szombaton lesz 106 éve, hogy a KFC meglepetésre 6-6-os döntetlent játszott az Újpesttel, a korabeli sajtó a következőképpen írta le a két csapatot: „Ami az újpestieket jellemezte az a pompás összjáték, feltűnő fürgeség és gyors tájékozódás. A lelkesedés és a meglepően jobb erőnlét voltak a KFC erényei”.

Az észak-komáromi csapat több ismert labdarúgót nevelt, így például az angol Middlesbrough csapatából ismert Németh Szilárdot, aki jelenleg az Alemannia Aachen játékosa. Említhetjük Priskin Tamást, a magyar válogatott csatárát.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!