Sport

2010.05.04. 07:55

Miért szomorú Buzánszky? Örömök és bánatok a születésnapon

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat egykori jobbhátvédje kedden ünnepli 85. születésnapját. Az ünnepi ebédhez hozzátartozik majd a mákos palacsinta is.

Kovács László

Buzánszky Jenő szinte el sem tud mozdulni ezekben a napokban a telefonja mellől.

- Köszönöm a jókívánságokat, már az elmúlt hétvégétől folyamatosan fogadom a gratulációkat a világ minden részéből. Nagyon hosszú idő ám ez a 85 esztendő, főként úgy, hogy sportpályafutásom kezdetétől, 13 éves koromtól rengeteg csodálatos élményben lehetett részem - mondta Buzánszky Jenő telefonhívásunkkor.

Buzánszky Jenő

Született: 1925. május 4., Újdombóvár.

Játékosként posztja: jobbhátvéd.

Élvonalbeli mérkőzéseinek száma: 274.

Válogatott mérkőzéseinek száma: 48.

Klubjai játékosként: Dombóvári Vasutas (1938–1946), Pécsi VSK (1946–47), Dorogi Tárna (1947–51), Dorogi Bányász (1951–60).

Eredményei játékosként: olimpiai bajnok (1952); vb-2. (1954).

Buzánszky a Tolna megyei Dombóváron született, szívesen emlékszik vissza az akkor még Királyi Katolikus Esterházy Miklós Nádor Főgimnázium nevet viselő intézményre. A tanintézet előnyének mondja, hogy volt ott egy focipálya, ahol szülei nagy bosszúságára lyukasra rugdalta cipőjét. Gyakran a gesztenye helyettesítette a labdát. Aztán hamar kiderült, hogy van tehetsége a focihoz. A Dombóvári Vasutashoz igazolt, majd a Pécsi VSK következett, innen pedig a Dorogi Tárnához, majd a Bányászhoz vezetett útja. 274 élvonalbeli meccsen kapott szerepet, olimpiai bajnoki, illetve világbajnoki ezüstérmet is szerzett.
Jenő bácsi - ahogy őt szerte a megyében és az országban nevezik - még mindig számos meghívásnak tesz eleget.

- Mások alakítják a programomat, nem én - nevet, amikor minden napjai felől érdeklődőm. - Jó érzés, hogy ilyen sok meghívásnak tehetek eleget, ez bizonyítja azt: van miről mesélnem, kíváncsiak az emberek a mi korszakunkra. Jól tudom, az ötvenes években a sport, a Himnusz, a magyar zászló jelentette az egyetlen örömöt az embereknek. Az élménybeszámolók mellett figyelemmel kísérem a fociélet eseményeit, nagyon várom már a Bajnokok Ligája döntőjét, nem beszélve a világbajnokságról. Szomorú vagyok, hogy a magyar válogatott most sem lesz ott, és sajnos behatárolni is képtelen vagyok, mikor lesz sanszunk arra, hogy az elitben ott legyünk.

A hajdani klasszis védő örül annak, hogy a dorogi stadion szombattól a nevét viseli. Azt viszont fájlalja, hogy Grosics Gyulával nem lehetnek tagjai a Nemzet Sportolóinak.

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Buzánszky Jenő egykori csapattársai, Puskás Ferenc és Grosics Gyula társaságában a 2001-ben rendezett Magyarország - Németország barátságos mérkőzés előtt
[/caption]

- Büszke vagyok arra, hogy a helyi labdarúgók ezentúl a Buzánszky Jenő Stadionban fociznak majd. Bizonyára a múltról, a régi NB I-es csapat sikereiről nagyon sokan hallottak már, s ismerik a jelent is. Abban bízok, ha a hajdani fényes sikerek nem is ismétlődnek meg, de a város sportélete a mostani szintről előrébb mozdul. Igen, azért keserű a szájam íze, hogy Gyulával, a Fekete Párduccal nem kaptunk helyet a 12 tagból álló Nemzet Sportolói csoportjában. Úgy gondolom, mi tettük a dolgunkat, fociztunk, vittük Magyarország hírét szerte a világba. Persze ettől az élet nem állt meg, nem áll meg, éhen nem halunk, nem söpörnek el minket. Azt mondom, bármilyen díj, elismerés helyett sokkal többet jelent számunkra az emberek szeretete.

Mákos palacsinta lesz az ünnepi asztalon
Buzánszky Jenőt kedden délután a Magyar Labdarúgó Szövetség Telkiben köszönti. Természetesen ott lesznek a megyei szövetség tisztségviselői is. A rendezvényre külföldről is várnak vendégeket. Jenő bácsitól megtudtuk azt is, hogy feleségével, Lenke nénivel délben kettesben is ünnepelnek, várhatóan csirkepaprikás kerül az asztalra. Az biztos, hogy most sem hiányzik majd az elmaradhatatlan mákos palacsinta.

Játékosként posztja: jobbhátvéd.

Élvonalbeli mérkőzéseinek száma: 274.

Válogatott mérkőzéseinek száma: 48.

Klubjai játékosként: Dombóvári Vasutas (1938–1946), Pécsi VSK (1946–47), Dorogi Tárna (1947–51), Dorogi Bányász (1951–60).

Eredményei játékosként: olimpiai bajnok (1952); vb-2. (1954).

Buzánszky Jenő egykori csapattársai, Puskás Ferenc és Grosics Gyula társaságában a 2001-ben rendezett Magyarország - Németország barátságos mérkőzés előtt -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!