Sport

2010.05.11. 17:28

Kiprich: Óriási csalódás lenne, ha bebizonyosodna a bunda

A hét végi döntetlennel végződött FC Tatabánya – Gyirmót meccs lefújását követően sem fejeződött be a találkozó. Három tatabányai labdarúgó arról számolt be a találkozó előtt, hogy gyirmóti focisták a mérkőzés eredményét befolyásoló tettekre sarkallják őket. Az egykori tatabányai focista, Kiprich József hisz csapata ártatlanságában.

Hamburger Kinga/Petrik József

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Vass Norbert, Kollár Dániel és Dombai András jelezte, a meccs eredményét befolyásoló cselekedetre kaptak ajánlatot
[/caption]

Az FC Tatabánya – Gyirmót vasárnapi NB II-es labdarúgó-mérkőzés előtt több  hazai játékos – Dombai András, Kollár Dániel valamint Vass Norbert – jelezte klubja vezetésének, hogy a találkozó eredményét befolyásoló cselekedetre kapott ajánlatot, amelyet azonban visszautasított. A klub vezetése azonnal jelentette az esetet a Magyar Labdarúgó Szövetségnek.

Vitatott tizenegyes a 93. percben

A másodosztály Nyugati-csoportjának 25. fordulójában rendezett összecsapás 2-2-re végződött. A harminckilenc ponttal negyedik Tatabánya 2-0-ra vezetett 46. és 50. percben szerzett gólokkal, majd az ötven ponttal második Gyirmót a 72. percben szépített, s a 93. percben büntetőből egyenlített. A vendégek hátránya egy pont a feljutást érő első helyezett Siófokkal szemben, amely szombaton döntetlent játszott Kozármislenyben.

Bolla Krisztián, a tatabányaiak ügyvezető igazgatóját kérdeztük a történtekről, aki elmondta, hogy csak mérkőzés előtt értesült az esetről, és utána írásban jelezték a történteket a szövetségnek.

– Az összecsapás előtt háromnegyed órával hallottam erről a vezetőedzőtől, P. Nagy Lászlótól, mert a játékosok neki mondták el először az ominózus eseményeket – kezdte Bolla Krisztián.

Az elektronikus rendszer miatt csúszott a meccs kezdete

– Az is téves információ, hogy azért kezdődött később a találkozó, mert késett a sípmester. Az igazság az, hogy egész nap baj volt az internetszolgáltatással, és nem tudtuk elkészíteni az elektronikus jegyzőkönyvet. Ezt sikerült megoldanunk, és csupán csak ezért csúsztunk öt percet. A meccset követően természetesen beszéltem a játékosokkal a részletekről, tájékoztattam a klubot üzemeltető gazdasági társaság felügyelő bizottság elnökét, Lévai Ferencet is, aki ugyancsak kifaggatta a futballistákat. Közös döntés alapján úgy határoztunk, hogy mi nem vagyuk nyomozó hatóság, írtunk egy jelentést, és elküldtük a szövetségbe – fogalmazott az ügyvezető.

P. Nagy László, a kék-fehérek mestere is úgy érzi, korrekten jártak el ebben az ügyben.
– A fiúk először nekem szóltak, hogy megkeresték őket, de a mérkőzés idejére félretettük a témát, akkor a játék volt a legfontossabb. Vezetőedzői és pályaedzői munkám alatt sem szembesültem még ilyennel. Az utolsó utáni pillanatokban, a 93. percben büntetőből egyenlített a Gyirmót. Megnéztem számtalanszor a videófelvételt, Kollár Dániel két gyirmóti játékos között volt, őt is meglökték hátulról, a kezei hozzá is értek Kiprich Dánielhez, aminek következtében elesett, de elég színpadias mozdulattal rá is tett szerintem. Úgy gondolom, egyértelmű lökést nem lehetett látni a képernyőn – hangsúlyozta a szakvezető.

A Gyirmótnál is vizsgálódnak

A Gyirmót honlapja arról számol be, hogy Bolla Krisztián az MLSZ-nek küldött jelentéséről a vendég klubot is tájékoztatta vasárnap este, és ebből kiderül, három játékost próbáltak rávenni a találkozó eredményének befolyásolására. Margitai Zoltán, a Gyirmót klubigazgatója az alábbi, internetes oldalukra is feltett levelet küldte Róka Gézának, az MLSZ főtitkárának:

– ...Horváth Ernő úr, a Gyirmót SE elnöke haladéktalanul azonnali hatállyal vizsgálat lefolytatását rendelte el az egyesületnél az üggyel kapcsolatban. Tájékoztatom, hogy a vizsgálattal kapcsolatos észrevételeinket haladéktalanul megküldjük Önnek is, és tájékoztatjuk, hogy az MLSZ által lefolytatásra kerülő vizsgálatban teljes mértékben együtt működünk az MLSZ-szel.

– Amennyiben a szűkös határidő ellenére megoldható, akkor kedden az MLSZ meghallgatja a három játékost, de nem fegyelmi eljárás keretében, hiszen ők nem követtek el fegyelmi vétséget – mondta Róka Géza, egyúttal jelezte, kezdeményezte fegyelmi eljárás lefolytatását, s így a fegyelmi bizottság már keddi ülésén foglalkozni fog az üggyel.
– A játékosok meghallgatása elengedhetetlen mielőtt az MLSZ megtenné büntető jogi feljelentését a rendőrségnél – tette hozzá Róka.

A jognyilatkozat szerint a gyirmótiak nem bundáztak

A hétfőn kirobbant bundabotránnyal kapcsolatban az NB II-es Gyirmót SE valamennyi játékosa és vezetője jognyilatkozatot írt alá a helyi stadionban tartott rendkívüli vizsgálaton, ugyanakkor egy játékos jelezte, félreérthetően viselkedhetett.

– A vizsgálat folyamán egy labdarúgó jelezte, hogy az elmúlt héten félreértésre okot adható baráti beszélgetésnek volt résztvevője, amelyből tévesen következtethettek néhányan  labdarúgótársai közül a jognyilatkozatban írt cselekményre – olvasható a klub honlapján, amelyen nem tették közzé a játékos nevét.

Ettől függetlenül az érintettek mindegyike aláírta az alábbi jognyilatkozatot:
– Kijelentem, hogy a mérkőzés eredményének befolyásolásában nem vettem részt, erre irányuló cselekedet kifejtésében nem működtem  közre. Kijelentem, hogy a mérkőzés előtt, illetve közben az eredmény befolyásolásáról tudomásom nem volt. Kijelentem, hogy a mérkőzést követően az eredmény befolyásolására irányuló magatartásról nincs tudomásom.

Kiprich a fiával is beszélt a büntető előtti pillanatokról

[caption id="" align="aligncenter" width="334"] Kiprich József megdöbbent a bundabotrány miatt
[/caption]

A tatabányai labdarúgás élő legendája, Kiprich József, a népszerű Kipu a hétvégi bajnokin az ellenfél kispadján ücsörgött. Jó profihoz mérten, érzelmi kötődés ide, jó barátok oda a gyirmótiakkal le akarta győzni a Tatabányát. Korábban már említette, hogy az ilyen meccseken az egyik szeme sír, a másik nevetett. Bármi az eredmény. Bármi áron(?) Talán pont, a hétvégi döntetlen volt kivétel ez alól. Ez volt azaz eredmény, amelyik igazán egyik együttesnek sem volt jó. Mégis a gyanú árnyéka vetődött a meccs tisztaságára.

– Persze, hogy hallottam a mende-mondákat, és a tatabányai játékosok mérkőzés után bejelentéséről is tudok – kezdte Kipu. – Ennek ellenére nem tudom elképzelni, hogy három húszéves forma kölyök „leboltol” egy ilyen meccset. Megkérdeztem Dani fiamat is az esetről. Ahogy gondoltam, a srácok csak hülyéskedtek egymással, mint régi ismerősök. Tudom, hogy Dombai Bandi neve is felvetődött, és két egyforma képességű gárda esetén elég lehet a kapust „megvenni”, csakhogy vele nem is beszélt telefonon a fiam. Egyébként az egész meccsen bűn rosszul játszottunk. Ha a Tatabánya kihasználja a helyzeteinek csak a javát, már négy-nulla lehetett volna az eredmény egy óra után. Aztán a hatvanadik-hetvenedik perc táján mi is elkezdtünk éledezni, de ez éppen ezért csak egy pontra voltunk jók, ami semmire sem jó. Kijelenthetem, száz százalékig biztos vagyok abban, hogy tőlünk senki nem akart bundázni. Amennyiben ennek ellenkezője igazolódna be, az számomra óriási csalódást jelentene. Bennem, fel sem merül ennek a lehetősége. A klubnál mindenki – velem együtt – aláírta azt a nyilatkozatot, amely azt hivatott bizonyítani, nem nyúltunk sportszerűtlen eszközökhöz.

Kedden délután a gyirmót egy közleményt is feltett a honlapjára, amelyben közli, a hitelrontói ellen feljelentést tesznek - adta hírül az nb1.hu.

Czakler: ártatlanul meszeltek el bennünket

Szombatonként az NB I-es Bányász meccseire jártunk, vasárnaponként, meg uzsgyi Újvárosba, hogy megnézzük mit focizik Tatabánya „második” csapata, a méltán népszerű Komép.

A hetvenes évek közepén odáig „fajult” a dolog, hogy az NB II-es újvárosiak két fordulóval a bajnokság vége előtt feljutásra álltak a pontvadászatban. A Soproni Textiles ellen idegenben döntetlent játszott a Komép, majd itthon a Soproni VSE-t legyőzve első lett.

Aztán jött a hír, hogy két komépes labdarúgó bundázni akart még a Soproni Textiles elleni összecsapáson. A Magyar Labdarúgó Szövetség azóta is példátlan szigorral csapott le a gyanúsítottakra, a tatabányai Czakler Jenőre és Fenyvesi Tiborra. A két játékost öt-öt évre eltiltotta a futballtól, a Komép SC-t pedig 2 évre visszaminősítette a megyei bajnokságba. Az 1975-ben történtekről, az akkoriban leginkább meghurcolt Czakler Jenőt kérdeztük. Ő elmondta, 28 évesen kapott eltiltása ketté törte sportpályafutását, a Komép pedig a következő évben hiába nyert bajnokságot a megyében, a nemzeti bajnokságban (NB) nem indulhatott.

– Kettő-kettes döntetlent játszottunk a Soproni Textilessel – kezdte a visszaemlékezést a komépes futballista. – Ezen a meccsen nekünk és a hazaiaknak is nagyon kellett volna a két pont. Nekünk az aranyéremhez, a Textilesnek pedig a bennmaradás miatt. Így lett a vége iksz. Aztán mi itthon kivívtuk az NB I. B jutást, ám jött a hír, hogy bundázással vádolnak kettőnket Gebével (ez volt Fenyvesi Tibor beceneve - a szerk.). Én valóban egy nappal a meccs előtt már Sopronban voltam, de csak azért, mert itt születtem. Nagyjából az MLSZ összes vizsgálódása is ennyit derített ki. Azt hiszem, akkor a szövetség példát akart statuálni. Minket ártatlanul elmeszeltek. Három év múlva fellebbeztem, és az MLSZ-hez fordultam a játékengedélyemért. Erre a levélre 1978. óta nem kaptam választ.

A hetvenes évek közepén odáig „fajult” a dolog, hogy az NB II-es újvárosiak két fordulóval a bajnokság vége előtt feljutásra álltak a pontvadászatban. A Soproni Textiles ellen idegenben döntetlent játszott a Komép, majd itthon a Soproni VSE-t legyőzve első lett.

Aztán jött a hír, hogy két komépes labdarúgó bundázni akart még a Soproni Textiles elleni összecsapáson. A Magyar Labdarúgó Szövetség azóta is példátlan szigorral csapott le a gyanúsítottakra, a tatabányai Czakler Jenőre és Fenyvesi Tiborra. A két játékost öt-öt évre eltiltotta a futballtól, a Komép SC-t pedig 2 évre visszaminősítette a megyei bajnokságba. Az 1975-ben történtekről, az akkoriban leginkább meghurcolt Czakler Jenőt kérdeztük. Ő elmondta, 28 évesen kapott eltiltása ketté törte sportpályafutását, a Komép pedig a következő évben hiába nyert bajnokságot a megyében, a nemzeti bajnokságban (NB) nem indulhatott.

– Kettő-kettes döntetlent játszottunk a Soproni Textilessel – kezdte a visszaemlékezést a komépes futballista. – Ezen a meccsen nekünk és a hazaiaknak is nagyon kellett volna a két pont. Nekünk az aranyéremhez, a Textilesnek pedig a bennmaradás miatt. Így lett a vége iksz. Aztán mi itthon kivívtuk az NB I. B jutást, ám jött a hír, hogy bundázással vádolnak kettőnket Gebével (ez volt Fenyvesi Tibor beceneve - a szerk.). Én valóban egy nappal a meccs előtt már Sopronban voltam, de csak azért, mert itt születtem. Nagyjából az MLSZ összes vizsgálódása is ennyit derített ki. Azt hiszem, akkor a szövetség példát akart statuálni. Minket ártatlanul elmeszeltek. Három év múlva fellebbeztem, és az MLSZ-hez fordultam a játékengedélyemért. Erre a levélre 1978. óta nem kaptam választ. Kiprich József megdöbbent a bundabotrány miatt Vass Norbert, Kollár Dániel és Dombai András jelezte, a meccs eredményét befolyásoló cselekedetre kaptak ajánlatot -->

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!