Sport

2009.09.28. 17:24

Népesebb női mezőny a hídfutáson

Immár a kilencedik Hídfutást rendezték a hét végén. Szombaton ott volt a nem mindennapi létszámú tömeg- és élsportoló a két várost és két országot összekötő átkelő Prímás-szigeti tövében.

Rafael Balázs

Igen, kilencedszer 2001 kora ősze óta; ebben az évben adták át ugyanis hosszú évtizedek várakozása után a Mária Valéria Duna hidat; eredeti formájában, a modern kornak megfelelő kiegészítésekkel.

Pedig nem volt éppen bizalomgerjesztő időszak: október 11. előtt, amely itt azóta a legnagyobb ünnep, egyenrangú a karácsonnyal, sokaknak ekkor ért véget a második világháború – az átadás előtt éppen egy hónappal rombolták le terroristák New York két tornyát. És akkor megrettent a világ.

Ezért lehetett éppen üzenetérték? Verhaagen uniós biztos aznapi bejelentése a híd feljáróján: a két ország együtt léphet be az európai közösségbe. Ami aztán meg is történt, később együtt a schengeni határtalansággal. Már ekkor megszületett az ötlet az átjáró szimbolikus felhasználására is; jöttek és mentek itt át lovasok és veteránautók, tartottak érettségi bankettet és osztálytalálkozót, sőt még esküvőt, zöldtiltakozást is, nem beszélve a számtalan poltikai peatingről, demonstrációról.

A híd pedig teljesen megváltoztatta a régió életét.No meg még 2001 őszén megrendezték az első hídfutást.
A rendezvény sokat formálódott: volt itt kis- és nagykör, indulás a Széchenyi térről, a sportcsarnoktól, a híd lábától; a cél már régóta a Vadas Fürdő. Ezt is jól kitalálták, hiszen az általában kiváló nyárvégi időben itt még bárki úszhat egy nagyot akár még az eredményhirdetés előtt.

Így volt ez ebben az évben is. Nyári meleg és vízzel teli medence, háromlépcsős dobogó és szimbolikus vázaajándékok várták a győzteseket és a résztvevőket.
A táv négy kilométer volt, gyakorlatilag sík terepen, kivéve a hídra Esztergom felől felfutó emelkedőt és ennek ellenpárját a párkányi oldalon; úttesten, aszfalton illetve beton díszkövezeten. (a híd a tizenvalahány évvel ezelőtti egyeztetéseket követően közepén hat méterrel magasabb, mint két végpontján.)

Eredmények:
Nevezők száma: 2309.
Fiúk és férfiak: 1071 fő, lányok és asszonyok: 1238.
Célba értek: 1649-en (756 férfi, illetve 893 nő).
Lányok/hölgyek: 1. Benkó Gabriella 16.14, 2. Hernádi Holda 16.45, 3. Jünnemann Kata.
Férfiak: 1. Emmer Attila 13.40, 2. Mišovic Bohuš 14.26, 3. Németh Dávid (a Dobó-gimnázium tanulója) 14.36.
Ötven felettiek, nők: 1. Orosz Katalin 18.47, 2. Szekeresné Wieland Ilona 19.55, 3. Nagy Irén Etelka 21.26.
Férfiak: 1. Galgóczi Imre 15.07, 2. Varga Ervin Mihály, 3. Farda Lajos 18.00.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!