Sport

2009.06.20. 10:12

Buzánszky Jenő bízik a folytatásban

Tizennyolc éve működő partnerkapcsolatot erősített meg pénteken a megye és Rajna-Pfalz tartomány.

Kovács Eszter

Buzánszky Jenő, az Aranycsapat tagja is elismeréssel beszélt a 18 éve tartó együttműködésről: – Nagyon örülök, hogy annak idején Kovács György Zoltán és Partali László elindította ezt a folyamatot. Sokat elárul, hogy tizennyolc éve működik ez a kapcsolat, és a német mentalitást ismerve bízom a hasonló folytatásban. Ez persze nagyban múlik rajtunk is, hogyan tudjuk kihasználni a lehetőségeket. Minden országnak példaképe lehet ez a nemzetek közötti együttműködés. Ahogy a németek mondják: nincs vesztes, nincs győztes, csak sportbarátság van.

A németországi Rajna-Pfalz tartomány sportszervezetét irányító Landessportbund (LSB) és a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége (KEM SZÖSZ) közötti partnerkapcsolati megállapodást írta alá tegnap a megyeházán a rajna-pfalziak részéről
Karin Augustin elnök asszony, a megyei önkormányzat részéről dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke, a KEM SZÖSZ részéről pedig Horváthy Lóránt elnök.

A történet így kezdődött 1991-ben: a megyei sportigazgatóknak ajánlottak egy német sportkapcsolati lehetőséget Rajna-Pfalz tartománnyal. Dr. Partali László, az akkori sportigazgató vállalta, hogy megkeresi őket aggályai ellenére is. Levelében ezeket ki is fejtette, de megnyugtató válasz érkezett.

Két hét múlva megérkezett a német küldöttség a tatai edzőtáborba. A németek azzal a kéréssel álltak elő, hogy dr. Partali László szervezzen egy találkozót Buzánszky Jenővel, hiszen az 1954-es vb-döntő több német szereplője is tartományukban él. A találkozó létrejött és hamarosan, 1991. december 7-én. Thierben alá is írta a két fél a partnerkapcsolati megállapodást. Magyar részről az aláírók dr. Kovács György Zoltán, a megyei közgyűlés akkori elnöke és dr. Partali László, az akkori sportigazgató voltak. Ezután sorra köttettek a szakszövetségek közti megállapodások is, a sorban a labdarúgók voltak az elsők.

A Komárom-Esztergom Megyei Sportigazgatóság 2004. október 1-jei megszűnésével a feladat átkerült a Komárom-Esztergom Megyei Önkormányzathoz, ahol a partnerkapcsolat nemzetközi referensi feladatkörét továbbra is a Sportigazgatóság volt nemzetközi referense, Varga Zita látta el.

Az elmúlt 18 évben a kialakított partnerkapcsolat egyre szélesebb körre terjedt ki. Rajna-Pfalz Tartomány Sportszövetsége 18.000 euróval támogatta megyénk sportját. Az összeget a Komárom-Esztergom Megyei Sportszövetségek Szövetsége kapta meg. Az átutalt pénzösszeg nagy részben fedezi a német vendégek itt tartózkodásának, illetve a magyar kiutazók kint tartózkodási költségeit is.

A sportigazgatóság megszűnése után tovább éltek ugyan a sportpartner-kapcsolatok, de szükségessé váltak a két fél közötti tárgyalások. A sikeres tárgyalások után pénteken a megyeházán szentesítette a két fél az új partnerkapcsolati szerződést. Fontos megjegyezni, hogy az elmúlt öt esztendőben írásos megállapodás nélkül is kitűnően működött a kapcsolat.

A pénteki ünnepélyes szerződés aláírás előtt Horváthy Lóránt, a KEM SZÖSZ elnöke köszöntötte a megjelenteket, elsősorban a rajna-pfalzi tartományi sportszövetség delegációjának tagjait: Karin Augustin elnök asszonyt, Lothar Westram főügyvezetőt, Helmut Loenenbach, a Nemzetközi Kérdések Munkaközösség elnökét és Daniel Mouret nemzetközi referenst. Az elnök köszöntőjében kiemelte, 2004. óta az adott szón alapult az együttműködés.

Dr. Völner Pál, a megyei közgyűlés elnöke beszédében hangsúlyozta, két nemzet kapcsolatában a legerősebb vonal a sport. A sport egységes szabályai közös nyelvet teremtenek. Elmondta, az elmúlt 18 év kötelez, hasonlóan tartalmas elkövetkezendő időszakot remél.
Karin Augustin köszönetet mondott a szívélyes fogadtatásért, és biztosította a magyar partnert arról, hogy minden erejükkel azon lesznek, hogy mindkét fél számára hasznos legyen a folytatás.

Dr. Partali László élményeket elevenített fel, vidámakat és keserűeket is, de mondandójának legfőbb üzenete az volt, hogy példaértékű ez az összefogás, melyet újra írásban is szentesítenek. A szerződésben az áll, hogy a német partner mindenkori költségvetéséhez mérten évente támogatja megyénk sportját.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!