Sport

2008.04.01. 21:27

A MOB-tag hat aranyra számít Pekingben

Dr. Partali László, a Magyar Olimpiai Bizottság tagja, a Tatabányai Sport Club társadalmi elnöke, tatabányai önkormányzati képviselő online interjút adott a 24 Óra olvasóinak. Többek között a pekingi esélyekről is beszélt szerkesztőségünk vendégeként.

kemma.hu

[caption id="" align="alignleft" width="330"] Dr. Partali László: Öt aranyat szereztek megyénk sportolói, de a doppinvétség sem került el bennünket (Fotó: Szalai László)
[/caption]Arra a kérdésre, hogy dr. Partali László elutazik-e a pekingi olimpiára, nemleges választ adott a MOB-tag. Mint mondta, 1992-ben Barcelonában ott volt, fantasztikus élményt jelentett, hiszen ott a magyarok összesen 30 érmet szereztek.
– Az elmúlt három olimpián a kajak-kenusok, vívók és úszók összesen 35 érmet szereztek, míg a többi sportág képviselői összesen huszat. Várhatóan a sikerek most is ezen sportágban születnek majd. Az olimpián több mint kétszáz nemzet sportolói vesznek majd részt, óriási a konkurencia – tette hozzá a képviselő, majd a Komárom-Esztergom megyei olimpikonokról mesélt.

Megyénkből az újkori olimpiákon összesen nyolcvanheten vettek részt, az első versenyzőnk Fekete Imre (DAC) távolugrásban indult az amszterdami olimpián. Az első érmet – bronz – kisbéri sportolónk, Plathy József lovas számban, vadászugratásban szerezte.
1960 óta minden olimpián ott voltunk, kivéve Los Angelest. A megye sportolói összesen 5 aranyérmet szereztek. Sorrendben: Buzánszky, Csernai, Gelei, Szepesi és Földi Imre.

Sajnos a doppinvétségek sem kerülték el megyénket: Athénban egy sportolónktól elvették az ezüstérmet. Dr. Partali Lászlótól azt is megtudtuk, hogy az athénihoz képest 30 százalékkal növelik a doppingvizsgálatok számát, ebből 1100 vizsgálat már a versenyt megelőzően megtörténik. Soha nem tapasztalt dopping-ellenőrzésen esnek át a magyar sportolók. Egy doppingvizsgálat költsége 60–65 ezer forint. Ezt is az állam biztosítja.

Az Olimpiai Bizottság tagjától a MOB anyagi problémáival kapcsolatban is megtudhattunk néhány részletet.
– Összességében a felkészítésre szánt pénz 2,3 milliárd forint (ez természetesen ez több évre elosztva értendő), amely nem csak Athén, hanem Peking előtt is rendelkezésre áll. A MOB 2008. évi költségvetése 925 millió forint, amely döntően állami támogatásból, és 330 millió forint szponzori pénzből áll. Az állam az elmúlt év végén 1 milliárd 200 millió forintot juttatott el a szövetségek számlájára olimpiai felkészülésre. Működteti az olimpiai edzőtáborokat is – számszerűsített a Tatabányai Sport Club társadalmi elnöke.

Arra a kérdésre, hogy az Olimpiai Bizottság még mindig nem kapta meg azt a pénzt, amelyből a sportolók Pekingbe utazhatnának, dr. Partali László ezt válaszolta: „Két hét múlva tartjuk a következő MOB közgyűlést. Ott lesz lehetőségem arra, hogy ezt a kérdést feltegyem. Egyébként ezen összeg döntően az utaztatásra, szállásra (104 millió forint) valamint formaruhákra és sportruhákra (120 millió forint) kell”.

A interjú szerkesztett változata a 24 Óra szerdai számában olvasható. A teljes interjút ide kattintva találják az érdeklődők. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!