SÉTA

2008.03.30. 14:26

Az állat hiába tud alkalmazkodni

Városi srác vagyok, de nagyon szeretem az állatokat. Bevallom nem sokat értek még a vadgazdászathoz, csak annyit, amennyit eddig tanultam, de szeretném a tudásomat gyarapítani.

Béndek Gábor - Jávorka-középiskola

A főváros közelében, Érden élek, s bizony meglepődtem, hogy osztályunkban nem én vagyok az egyetlen „aszfaltbetyár”. Az meg pláne érdekes, hogy a hozzám hasonlók cseppet sem gondolkodnak úgy, hogy megszerzik az érettségit, oszt pá, puszi! – elmennek például kamionosnak.

Egy tatabányai srác elmesélte, hogy az általános iskolában jó viszonyban voltak a testnevelő tanárukkal, akinek ha volt egy kis ideje, akkor elvitte őket éjszakai vadászatra is. Ott szerették meg az erdőt, s úgy döntöttek, hogy kipróbálják magukat ebben a szakmában.
– Sajnos nem olyan ez az iskola, mint ahogy vártuk, de ugródeszkának jó – fogalmazott őszintén egy másik társunk, mire én megkérdeztem: [caption id="" align="alignleft" width="330"] Vigyázni kell a természetre
[/caption] „Miért? Mit vártál?” Kiderült, azt hitte, hogy többet lehet majd az erdőkben, több idő jut a vadak tanulmányozására és kevesebbet kell tanulni a mezőgazdaságról. Az eszébe sem jutott, hogy megfelelő alapozás nélkül sosem lehet jó szakember. Végtére is az iskola nem azért van, hogy melegedni járjunk oda. Vagy igen?

Nem szabadna senkinek sem elfelejtkeznie arról, hogy a jogszabályok szerint a vadásztársaságoknak vadgazdálkodási technikust is kell foglalkoztatni és sok helyen csak képzetlen pancserek vannak. Kár hogy a mai fiatalok közül sokan nem értékelnek egy jó melót, de a kifogáskeresés meg a hülyeség már megy rendesen mindenkinek.
Nekem többet jelent ez a szakma mint egy átlagos munka. Igazából én hobbiként fogom fel, bár kissé nehéz.

Szeretem az erdőket, a mezőket, vizeket és az ott élő állatokat. Jó érzés szép kifejlett, egészséges egyedeket látni. Ez engem megnyugtat. Ha arra gondolok, hogy az ember egyre inkább szennyezi a környezetét, az állat hiába tud alkalmazkodni, egy idő után elér tűrőképessége határára, legyen az hal, emlős, hüllő, madár vagy kétéltű. Az ember pedig lehet, hogy nem fog leállni csak ha már késő lesz és a fajok többsége kihal. Ezért úgy érzem, hogy szükség van olyanokra, akik meg tudják mutatni a természet igazi szépségeit. A jávorkás diákok döntő többsége ilyen.


Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!