Rövidhírek

2021.06.11. 15:00

Most tibetológus volt a vendégük

Régi-új helyén köszöntötte Jász Attila, azaz Csendes Toll az UFO – Nyitott Rezervátum látogatóit.

S. G.

Régi-új helyén köszöntötte Jász Attila, azaz Csendes Toll az UFO – Nyitott Rezervátum látogatóit.

Forrás: 24 Óra

Fotó: Dallos István

Az Új Forrás folyóirat szerkesztőségi estje ezúttal is a legutóbbi lapszám ismertetőjével indult, majd Csendes Toll egy másik bölcset, Sári László írót, tibetológust, rádióst faggatta Lin Csi apát pesti rokona című könyvéről. Szóba került a kínai kultúra kapcsán a nyugati világ értetlensége: Európa nem tudta értelmezni a kínai kultúrát, amely áthidalhatatlan ellentéteket szült a két világ között. Sári László könyvében Csokonait is megemlíti, aki 19 évesen latinul olvasta Konfuciuszt, és hatására verseiben a kínai gondolkodók létkérdéseit is feszegette.

Csendes Toll arra is rákérdezett, hol van a helye a magyar kultúrában Kőrösi Csoma Sándornak, akinek az angol király azt mondta: olvassa el az összes tibeti irodalmat és mondja el neki, mi van benne. Kőrősi megérezte a kultúrák közötti áthidalhatatlan ellentétet, s hogy emiatt az angol király azt nem fogja megérteni. Ezért elkészítette a tibeti-angol szótárt, hogy a király maga tanulmányozhassa az írásokat. Legközelebb szeptemberben jelenik meg a folyóirat, akkor várják a rezervátum látogatóit.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!