PR

2024.02.23. 12:45

Hogyan előzzük meg a tél okozta sérüléseket?

A tél vitán felül gyönyörű évszak, ami ráadásul számtalan kikapcsolódási, sportolási lehetőséget is kínál. A hideg idő, esetleg a jeges utak és járdák azonban veszélyt jelentenek a biztonságunkra. Cikkünkből kiderül, hogyan mehetünk biztosra a decembertől februárig tartó időszakban is, ami a testi épségünket illeti.

Kemma.hu

Miért olyan veszélyes a tél?

Télen a legtöbb sérülés igen egyszerű okból fakad: elcsúszunk a járdán vagy az utcán, és megütjük magunkat. Ezzel együtt persze az autóbalesetek száma is megugrik, hiszen a lefagyott vagy hókásás utak sokkal nagyobb kihívás elé állítják a sofőröket. Bár a hideg hónapokban is jól esik a testmozgás és az edzés, a testünkben lévő izmok, inak és szalagok ilyenkor sokkal merevebbek. Ez pedig – megfelelő bemelegítés nélkül – bizony fájdalmas és lassan gyógyuló sérülésekhez vezethet.

Ha pedig már szóba került a regenerálódás: télen bizony ez is nehezebben megy végbe. Azt tapasztalhatjuk, hogy míg nyáron pár óra után ismét fittnek érezzük magunkat, a téli hónapokban akár napok is eltelhetnek. A hideg pedig önmagában egy veszélyforrás, különösen az idősebbekre nézve. Sajnos minden évben számos olyan hírt olvashatunk, amikor egyedül élő idősek a saját otthonukban hűlnek ki. Rájuk tehát fokozottan ügyelnünk kell akkor, amikor az idő igazán hűvössé válik.

Hogyan előzzük meg a sérüléseket?

A tükörsimára fagyott járdán vagy úton akár gyaloglás vagy kocogás közben is eleshetünk. Ez pedig akár csonttöréshez, ficamhoz és zúzódásokhoz vezethet. A megelőzés első lépése az, hogy megfelelő cipőt választunk mind gyalogláshoz, mind sportoláshoz. A legjobb, ha gumiból készül és gazdagon barázdált a talpa, illetve megtámasztja a bokát is. Egy talpbetét is sokat segíthet, mert a tapasztalatok szerint növeli a stabilitásunkat.

Télen bizony igen hamar sötét lesz: decemberben például már fél négy körül jelentősen csökkennek a látási viszonyok. Amennyiben ilyenkor megyünk edzeni, kocogni, és az útvonalunk közutakat is érint, feltétlenül gondoskodjunk a láthatóságunkról. Egy fényvisszaverő mellény alapvetőnek számít, de még jobb, ha valamilyen fényforrás, például egy fejre helyezhető lámpa is van nálunk.

Ahogy már említettük, a hideg időben az izmaink és ízületeink lényegesen merevebbek, mint tavasszal és nyáron. Ilyenkor tehát fokozott figyelmet kell fordítanunk a testmozgás, edzés előtti bemelegítésre. Nemcsak akkor, ha a szabadban mozgunk, hanem akkor is, ha ellátogatunk egy edzőterembe. Amíg odaérünk, a hideg már megteszi a hatását, ezért soha ne essünk neki azonnal az erőteljes mozgásnak.

Gyerekkorunk óta hallhatjuk, hogy télen milyen fontos a megfelelő öltözet. Nos, szüleink bizony a fején találták a szöget: a hidegben csakis réteges, kellően meleg ruházattal kerülhetjük el a sérüléseket, megfázást. Ez különösen fontos, ha ilyen időben sportolunk, de szerencsére napjainkban a szakboltokban jobbnál jobb, kifejezetten téli edzéshez készült ruhadarabokat találunk. Ezek jellemzően kellően melegek, ugyanakkor könnyűek és légáteresztők – utóbbi azért fontos, hogy az izzadság ne száradjon ránk, és ne rontsa a hőérzetünket.

A kemény mínuszokat a szervezetünk nehezen viseli, ráadásul ilyenkor megcsappan a vitaminkészletünk is. Főleg a D-vitamin az, amit testünk nem képes megfelelően pótolni a napfényhiányos hónapokban, ezért a külső bevitelről gondoskodnunk kell. Hasonlóan jó ötlet lehet az immunerősítő C-vitamin beszerzése, de a B3- és B2-vitamin is elengedhetetlen. Akár kifejezetten a téli edzéshez készült, speciális vitaminkészítményeket is beszerezhetünk, amivel többféle vitamintípust pótolhatunk egyszerre.

Az ízületeinkre is gondolnunk kell, amikor összeválogatjuk az étrendkiegészítőket a téli sportoláshoz. Szerezzünk be olyan ízületerősítőt, ami minden szükséges vitamint és ásványi anyagot biztosít a sérülések elkerüléséhez. Mindegy, hogy a tabletta vagy az italpor áll közelebb az ízlésünkhöz, a lényeg, hogy az ízületerősítő gazdagon tartalmazzon kollagént, glükózamint, kondroitint, valamint C-vitamint. Az ilyen készítményekkel elkerülhetjük a húzódásokat, az ínak megnyúlását, de egyben az immunrendszerünket és állóképességünket is javíthatjuk.

A lelkünkre is ügyeljünk!

Eddig abból az alapvetésből indultunk ki, hogy télen is van kedvünk nekilódulni, és edzeni egy jót. Mindannyian tapasztalhattuk azonban már életünk során, hogy a szürke, fagyos időben egyszerűen nem akaródzik kimozdulni a jó meleg szobából. Ez nem azért van, mert lusták vagyunk: a tünetet a szakirodalom szezonális depressziónak, angolul Seasonal Affective Disordernek (SAD) nevezi. Ez a mentális probléma főleg levertségben, depresszióban, krónikus fáradtságban és kimerültségben mutatkozik meg.

Semmiképp nem szabad félvállról vennünk, ha a szezonális depresszió tüneteit vesszük észre magunkon. A szakemberek többféle kezelési módot is ismernek a fényterápiától a gyógyszeres kezelésen át egészen a pszichoterápiáig. Az is egy jó megoldás – amennyiben megengedhetjük magunknak – hogy a leghidegebb hetekben beiktatunk egy rövid nyaralást egy mediterrán országba.

Figyeljünk egymásra is a téli hideg beköszöntével

A téli hónapokban bárkit, bárhol érhet baleset. Járjunk tehát nyitott szemmel edzés, futás, sportolás, vagy bármilyen szabadtéri időtöltés közben, és lehetőleg azonnal nyújtsunk segítséget, ha valaki szemlátomást megsérült és ellátásra szorul!
 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában