PR

2023.12.10. 14:15

5 ok miért igyunk bort

Mindenekelőtt szögezzük le, semmiképp sem az amúgy is oly szárnyaló alkoholfüggőségi statisztikát szeretnénk még inkább rontani, még csak véletlenül sem a mértéktelen fogyasztást ajánljuk. Sőt!

Kemma.hu

A hideg időre való tekintettel forralt bort is kínálnak december 16-án 17 órától Komáromban, a Klapka György u.5. szám alatt

Forrás: Beküldött

Ha a világ legnagyobb példányszámban eladott könyvét vesszük górcső alá, a „szőlő és bor” kifejezés legalább annyiszor szerepel benne, mint a „mondom Néktek”. Az ókori egyiptomiak, etruszkok, görögök, rómaiak, a középkor népei mind mind számos bizonyítékot hagytak az utókorra a szőlőművelésről, borkészítésről és borfogyasztásról. Az emberiség történelmét napjainkig kíséri ez a tudomány, fogalom, és az összes hozzá tartozó tevékenység és életérzés.

Na de nézzük a bor pozitív hatásait – a teljesség igénye nélkül:

1. egészségügyi hatások

A borban számos tápanyag, antioxidánsok, enzimek, vitaminok, polifenolok, flavonoidok találhatóak, melyek széles körben támogatják a szervezetet.

  • A vörösborban található rezervatrol és egyéb polifenolok csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását, immunerősítő és öregedésgátló hatással bírnak, továbbá a szabadgyökök elleni harcban segítenek. A rezervatrol segít a véredények átjárhatóságában, támogatva az oxigén és glükóz szabad mozgását az agy felé.
  • A borban lévő nagy mennyiségű antioxidáns megfiatalítja a bőrt, növelve annak tisztaságát és fényét, képes stimulálni a véráramlást, ami segít a ráncosodás és a bőr öregedése elleni harcban, mindezt persze a mértékletesség megtartása mellett.
  • Ki látott már olyat hogy „borhas”? A fehérbor tartalmaz számos olyan antioxidánst (epikatekchint, kvercetint és rezveratrolt), melyek csökkenthetik a koleszterinszintet, és hozzájárulhatnak a hasi zsírok elégetéséhez, csökkentve az elhízással járó gyomorégést is.
  • A bor napi mértékletes fogyasztása ezen kívül erősíti az immunrendszert, csökkentheti a csontritkulás és fogszuvasodás kockázatát, továbbá a rezervatrol gátolja a szemizmok öregedését. (forrás: Bor és Piac)

2. lélektani hatások

A kutatások szerint heti 1 üveg bor kimondottan csökkenti a stresszt, valamint a depresszió kialakulásának kockázatát. Gondoljunk csak arra, mennyire megnyugtató, a nap végén, mikor már minden elcsendesedik, a kanapén elnyúlva, a konyhaasztalnál ülve, vagy épp a fotelba bekuckózva elkortyolni egy pohár bort. Néha mindent tisztábban látunk akkor és felvidítja a szívet.

3. szociológiai hatások

Ha bármilyen családi vagy baráti esemény van, ott biztosan előkerül (legalább) egy üveg jó bor. Ugyanez többnyire fordítva is igaz, ha előkerül egy üveg bor, ahhoz előbb-utóbb érkezik társaság.

A bor egész egyszerűen összehozza az embereket, élénkítve ezáltal társasági életünket, javítva életminőségünket. Viccesebbé teszi a szomszéd viccét is. Az ökör azért iszik magában, mert vizet iszik.

4. környezetvédelmi hatások

A szőlőtermesztésben egyre inkább előtérbe kerül a fenntarthatóság és a vegyszerterhelés visszaszorítása, a művelési menetszámok csökkentése, különböző technikai vívmányok (pl. permetezés drónnal) alkalmazása. A szőlővédelem az utóbbi évek kutatásai és kísérletei

alapján bizonyíthatóan megoldható peszticidek használata nélkül. A bor csomagolását tekintve 100%-ban újrahasznosítható (üveg, alumínium csavarzár, papírdoboz). Másodlagos felhasználásként a borosüvegekből dekorációkat is lehet készíteni: vázákat, asztaldíszeket vagy épp gyertyatartókat, ehhez el kell néha fogyasztani egy-egy pohár bort.

5. Gasztronómiai hatások

A gasztronómia elképzelhetetlen a bor nélkül. Könyvek készülnek arról, hogy adott típusú ételhez milyen bort válasszunk. Az igazán kifinomult fogyasztók pedig különböző kóstoló alkalmakon tapasztalhatják meg hogyan változtatja meg egy-egy bor ízét a mellé felszolgált étel. A megmaradt bort pedig (már ha marad) felhasználtjuk ételek főzéséhez, például a marhapörkölt elképzelhetetlen egy jó fél liter vörösbor nélkül.

+1. mert itt van helyben

Nincs mindenki abban a szerencsés helyzetben, hogy egy borospince legyen a háza alatt, vagy a szomszédjában. Éppen ezért úgy gondoltuk, hogy egyenesen a Pannonhalmi borvidékről elvisszük a saját pincénket a borkedvelőknek, hogy karnyújtásnyira legyen tőlük a fent felsorolt elérhető pozitív hatások összessége.

A Pécsinger Szőlőbirtokon a szőlőtermesztés maximális szakmai hozzáértésen, modern technológián és kiváló emberi erőforráson alapszik, szem előtt tartva a fenntarthatóság fontosságát. Agrárkörnyezet-Gazdálkodási program keretén belül ökológiai gazdálkodást folytat, a kékszőlők bio minősítése az átállási időszak után 2024-ben történik meg.

A borkészítés a legmodernebb technológiával történik, a családi hagyományok megtartása mellett, hozzáadott személyes értékkel
Forrás: Beküldött

A Pécsinger Borforrásokban a környezettudatosság jegyében csomagolás mentesen tudunk borhoz jutni, hiszen vihetjük saját palackjainkat megtölteni a falon lévő csapokból, mindezt ár-érték arányban kimagaslóan.

A maximális tisztesség, tisztaság, a szőlő hálája, a törődés, az odafigyelés, a személyes élmények, a kimagasló hozzáadott érték, a jóra való törekvés, és az alázat benne van a bor minden egyes cseppjében.

Ezeket a borokat 2023. december 16-án 17 órától bárki megkóstolhatja Komáromban, a Klapka György u.5. szám alatt, hiszen az ünnepélyes megnyitó ezen időpontban kerül megtartásra
Forrás: Beküldött

A hideg időre való tekintettel forralt bort is kínálunk.

Még egy gondolat. Az oly sokat emlegetett „mérték”. A Pannonhalmi Főapátság szerzetesei szerint a mértékletesség mértékegysége egy „hemina” (Szent Benedek szerint), ennyi bort egy szerzetes minden nap nyugodt lélekkel, tiszta lelkiismerettel megihat. Az egy „hemina” a mai számítások szerint nagyjából 3 deciliter, amely megegyezik napjaink tudományos ajánlásával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában