Hirdetés

2023.11.23. 15:23

Mire figyeljünk, ha hitelfelvételen gondolkodunk?

Előfordul, hogy nagyobb kiadások előtt vagy jelentősebb életesemények időszakában hitelt kell felvennünk, hiszen így tudjuk biztosítani a változásokhoz, döntésekhez szükséges anyagi hátteret. A hitelfelvétel persze mindig alapos mérlegelést kíván meg, és annál nyugodtabb szívvel vághatunk bele ebbe a döntésbe, minél inkább összehangoltuk az igényeinket és a lehetőségeinket, illetve megtaláltuk az ehhez legközelebb álló konstrukciót.

PR cikk

Forrás: 123RF.com

Nézzük, mely tényezőket érdemes végiggondolni, mielőtt hitelhez folyamodunk.

Hogyan hozzunk biztonságos döntést?

Költözés, új családtag érkezése, egy régóta vágyott hosszabb utazás, a lakás felújítása, vagy épp egy új autó – mind, mind jelenthet olyan kiadást, amelyet vagy nem tudunk a tartalékainkból, havi keresetünkből finanszírozni, vagy nem szeretnénk ezeket teljes mértékben felhasználni. A hitelfelvétel, ha átgondoltan és minden tényezőt figyelembe véve tesszük, lehet biztonságos döntés, a törlesztés pedig megtörténhet nagyobb erőfeszítés nélkül, stresszmentesen. Ehhez azonban több szempontot is mérlegelnünk kell.

Ne igényeljünk többet, mint amire szükségünk van

Addig nyújtózkodj, ameddig a takaród ér – tartja a régi mondás, és ez nemcsak a zsebünkben lévő pénzre igaz. Sőt, a hitelként felvett összegekre még inkább. Számoljuk ki pontosan, milyen összegre van szükségünk! Amennyiben nem fix hitelekhez folyamodunk – mint például a babaváró hitel –, hanem mondjuk szabad felhasználású hitelek után érdeklődünk, a ténylegesen szükséges összeget vegyük fel, és ne többet. Egyszerre csak egy célt tűzzünk ki magunk elé, illetve egyféle terhet vegyünk fel: ha annak törlesztését befejeztük, akkor lépjünk tovább a következőre.

Ismerjük meg a hiteltípusokat!

Számos hitelt kínálnak a bankok, éppen ezért alaposan járjunk utána, melyik fajta az, amely a leginkább a mi tevékenységünkhöz passzol. Családalapítás előtt

építkezés, lakásfelújítás vagy vásárlás idején, nézzünk utána a kifejezetten ezekre az éléteseményekre kínált konstrukcióknak. Amennyiben új gépjárműre van szükség, elsősorban az ehhez kapcsolódó ajánlatokat szemlézzük: a bankok weboldalain kalkulátorokat is találunk, amelyek segítenek konkréten felmérni a konstrukciót.

Ha más típusú tevékenységre kell anyagi segítség, vagy adott hitelek feltételeit nem tudjuk teljesíteni, élhetünk a szabad felhasználású hitel lehetőségével: ez egy bármire igénybe vehető személyi kölcsön, illetve ingatlan terhére felvehető összeg, amelynek elköltését nem kell igazolnunk a bank felé.

Éves kamatláb és THM ismerete

Amennyiben hitelt veszünk fel, előtte tájékozódjunk az éves kamatlábról és mérjük fel passzol-e ez a szám az anyagi lehetőségeinkhez. Az éves kamatláb az egy évre fizetendő kamat és a felvett összeg százalékban kifejezett aránya. Azaz, arra mutat rá, hogy időszakonként a hitel összegének hány százalékát jelentő összeget kell ráfizetni. A szabad felhasználású kölcsönök általában fixen kamatoznak a teljes futamidő alatt, így könnyebb előrelátónak lenni.

A Teljes Hiteldíj Mutató (THM) a hitel teljes díjának aránya a hitel teljes összegéhez viszonyítva: tehát ebben benne foglalják a kezelési költségeket, a kamatot, valamint a járulékos szolgáltatások díjait is. Tulajdonképpen ez a mutató határozza meg a hiteligénylő számára, hogy mennyit fizet a felvett összegen túl. Többek között a szabad felhasználású hitelek, lakáshitelek, autóhitelek esetében törvény szabályozza, hogy a THM nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 24 százalékponttal növelt értékét. Egyes hiteleknél magasabb ez a maximum, így a hitelkártya, folyószámlahitel, záloghitel és áruhitel esetében.

Különböző bankok, különböző ajánlatok

Nemcsak a hitelek típusában találunk eltérést, de a különböző pénzintézetek más-más feltételekkel kínálnak kölcsönöket. Érdemes több bank weboldalát is végigböngészni, használni a felkínált kalkulátorokat, ezután pedig személyesen felkeresni egy fiókot, ahol akár teljeskörű tanácsadást is kaphatunk. Szakmai segítséggel könnyebb átlátni, milyen törlesztőrészlet vár ránk, mennyi a futamidő, milyen lehetőségeink vannak a törlesztés során, ha nem várt esemény történik. Mind a szabad felhasználású hitelek, mind az autó- és lakáshitelek sorában találunk különbségeket: szánjunk időt arra, hogy megtaláljuk a saját igényeinknek és anyagi helyzetünknek legmegfelelőbb hitelt.

Az alapos mérlegelés a stresszmentes törlesztés titka

A hitelfelvétel nagy döntés, éppen ezért semmiképpen nem szabad meggondolatlanul belevágni. Nincs annál szorítóbb helyzet, mint amikor hosszú időn át minden hétköznapra rányomja a bélyegét a törlesztés okozta stressz. A legfőbb szempontokat ezért mindig mérlegelni kell: elsőként azt, hogy saját anyagi kereteinket ne lépjük túl. Amennyiben a törlesztés nagy kihívásnak tűnik, gondoljuk végig, létszükséglet-e, amire kölcsönt vennénk fel, illetve akad -e más lehetőségünk.

Ha azonban megtaláljuk azt a konstrukciót, amelynek keretein belül biztonságosnak érezzük a havi törlesztőrészletet, a hitelhez kapcsolódó kamatot és hosszú távon, előrelátóan tervezhetjük mellette a jövőt, akkor ne féljünk belevágni a hiteligénylésbe. Amennyiben nagy feladat összehasonlítani a különböző lehetőségeket, vagy átlátni, mivel jár egy-egy ajánlat, mindenképpen kérjük szakember segítségét. Alaposan végigjárva a lehetőségeket, biztosan jól választunk és stresszmentes törlesztési időszak vár ránk

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a kemma.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában